Internetul folosit împotriva noastră

Sursa: Big data meets Big Brother as China moves to rate its citizens | WIRED UK

Tl;dr: guvernul Chinei pune la cale un sistem de rating al cetățenilor săi. Notele se acordă în funcție de activitățile cotidiene ( ce și de unde cumpără, ce activitate au on-line) și vor aduce beneficii sau restricții:

For instance, people with low ratings will have slower internet speeds; restricted access to restaurants, nightclubs or golf courses; and the removal of the right to travel freely abroad with, I quote, “restrictive control on consumption within holiday areas or travel businesses”

Mie îmi pare înfricoșător fapul că acest program devine mandatoriu începând cu 2020. Internetul este încă o unealtă de liberă exprimare, să îl folosești pentru a pedepsi utilizatorii îmi pare grav, destul de grav pentru a atrage atenția unor activiști.

3 Likes

In China nu e o uneallta libera, fara un vpn e aproape blocat si cenzurat total. Exceptie in Taiwan.
E practic o cenzura sigura, societatea ii va opri pe cei cu probleme sa spuna adevarul ca sa nu le scada scorul prietenilor, adica ori prietenii ori adevarul si fara prieteni nu mai ai cum sa iei share sau sa conteze ce spui

Pe mine ma deranjeaza mult mai mult military scoring-ul tuturor din UE/SUA ca sa se previna terorismul. La noi nu e public acest sistem, dar exista pentru fiecare om.

Încearcă sa comanzi orice prezent pe watchlist-ul SUA. (componente, integrate, fpga-uri, procesoare in cantitati mari, orice legat de procese chimice, echipamente de precizie) Daca ai un nume comun cu un posibil terorist va trebui sa treci de un proces de clearing in SUA indiferent ca tu esti in Romania si comanzi de la un producator german.

http://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion
In caz ca nu ati vazut Black Mirror episodul 1 din sezonul 3:

2 Likes

Exact la asta ma gandeam, beat me to it.

Yup nightmare stuff. Il face pe Orwell/Huxley sa para amatori fara imaginatie.

Ce e mai infricosator e ca idea s-ar putea sa fie exportata prin alte parti. Si poate chiar sa i se para omului de rand ca o idee buna. Ca sunt sigur ca sunt o groaza de avantaje la sistemul asta pentru the little guy, nu doar pentru state. De exemplu, daca poti sa vezi ca freelancer daca un client e bun de plata sau are un istoric de neplati si e mai bine de evitat. Sau ca o companie sa vada ca un angajat are probleme cu jocurile de noroc si poate nu-i o idee buna sa aiba cheia la seif.

OTOH, in vest exista de ceva vreme un “credit score”, care e destul de asemanator cu sistemul asta doar ca e axat pe partea financiara / cat de bun de plata esti. Equifax, care a fost recent hack-uit este o agentie care se ocupa de asignarea de astfel de scoruri. Merge la fel de bine cum te-ai astepta.

1 Like

In UE avem legi pentru drepturile omului axate in mod special pe respectarea vietii private, nu prea vad cum s-ar putea implementa ceva macar similar.

In Romania cam greu sa fie implementate sisteme de acest gen. Va imaginati cum ar fi sa intri la facultate prin concurs (sistem de rating)? Cine ar vota asa ceva?.. sa-l “pedepseasca” pe dobitoc sa nu poata ajunge si el europarlamentar?
Si exemplele pot continua.

Eu am prins vreo 22 de ani din vechiul sistem din care s-a distrus ce era rau, dar si ce era bun. Ratingul era bun si putea fi imbunatatit. Mie mi se pare corect ca accesul la anumite usi/servicii/drepturi/ce vrei tu sa fie conditionat de un rating. Nu se da pasaport la tot romu’ (sa nu zic tigan). Vrei acces? Urmeaza procedura si imbunatateste ratingul! Nici la vot n-ar trebui primiti toti analfabetii.

3 Likes

Ha, nu mă așteptam să se găseasca suporteri atat de repede. :frowning:

Nu intra in panica! Arogante de genul asta inca sunt permise, dar cine stie? … asa cum nu poti afirma ca ai cel mai bun pret fara sa demonstrezi acest fapt, posibil ca in viitor sa fie nevoie sa vii cu argumente atungi cand sugerezi, chiar subtil, ca ai fi posesorul adevarului absolut. Numerele pozitive sunt la dreapta lui zero prin conventie, insa omul este “de rand” doar din perspectiva proprie.

1 Like

Pai si dobitocii aia de acum sunt din viitor? Nu sunt aia crescuti si educati in perioada comunista?

Ce te face să crezi că dacă statul gestionează sistemul, cei care au prieteni bine puși nu ar avea scoruri bune?

Deja avem oricum o grămadă de oameni cu diferite grade de imunitate, cei care au puterea nu ar fi afectați cu nimic.

La fel va fi și în China.

4 Likes

Recent the Orville, serialul cică SF al lui Seth Mcfarlane a avut un episod foarte similar.

Să zicem că dacă s-ar putea asigura neutralitate completă cu un sistem blockchain ca la bitcoin, unde chiar nici guvernul sau cei corupți îl pot manipula, tot ar fi o prostie.

Ar fi ca în the orville, orice mișcare publică ar fi doar un exercițiu de PR și o groază imensă ar atârna peste oricine.

Dar sunt 99% sigur că se va întâmpla, că vrem că nu vrem.
Ar fi un sistem extraordinar de a ține populația sub control, prea eficient să nu fie măcar încercat.