Intrebare PFA (sunt deja angajat full time)

Hello, stiu ca mai sunt alte topicuri (pe care le-am citit, dar nu am gasit exact ce cautam) asa ca simt nevoia sa il fac pe al meu :slight_smile:

Sunt confuz in legatura cu urmatoarele:

  1. Vreau sa lucrez (web dev si web design) cu clienti din tara dar si din afara, trebuie sa fac ceva anume pentru a lucra cu cei din afara? (ex US, UK, Olanda, etc)
  2. Nu am facultate ,dar, lucrez de 2 ani in domeniu, deci banuiesc ca pot sa iau o adeverinta.
  3. Taxe: Ce taxe trebuie sa platesc (angajatorul imi plateste deja toate taxele aferente locului de munca)
  4. Ce se intampla daca nu am nici un profit? Sa spunem ca poate pica 1 proiect la un interval de 3-4 luni… in perioada in care nu am proiecte ce fac?
  5. Nu detin vreo propietate, imi pot inregistra sediul pe actul de casa al parintilor (eu locuiesc si in alt oras)

Care sunt pasii? Se merita sa fac PFA? Multumesc!!

  1. Pentru cei din UE, da, trebuie sa faci ceva in plus. S-a discutat deja prin alte parti, ai nevoie de ID: https://gestiunepfa.ro/operatiuni-intracomunitare-pfa-ii-si-profesii-liberale/
  2. Nu stiu daca ajunge adeverinta, mie mi-au cerut diploma.
  3. Mult. Mult prea mult. Recomand micro.
  4. Platesti. Parca pensie si asigurare medicala, cel putin. Era si prostul obicei de a plati anticipat impozitul pe venit si apoi regularizare, dupa primul an. Nu stiu ce modificari s-au facut aici, pentru ca eu am trecut pe micro.
  5. Da, cu contract de comodat.

Despre pasi nu tin minte toate detaliile, ai niste meciuri cu Registrul Comertului apoi cu ANAF. Avantajul e ca se poate lichida usor.

1 Like

ce presupune un micro?

O persoana a spus ca atat timp cat angajatorul imi plateste taxa la sanatate , pensie etc eu nu mai e nevoie sa le platesc ca PFA atat timp cat nu fac peste un anumit profit

Microintreprinderea e o firma normala, doar ca daca ai sub un anumit venit/an, intri in categoria aia: https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-3/articol-47.html

Daca te angajezi pe tine pe firma platesti doar 1% impozit pe venit (fara angajati, 3%). Birocratia e mai mare, cerintele sunt mai mari, asa ca daca ti se fac controale datorita legilor stufoase poti fi amendat chiar daca incerci sa respecti cu sfintenie legea. Trebuie sa faci contabilitate in partida dubla, nu simpla ca la PFA, e nevoie de contabil si probabil program de contabilitate (sau trebuie sa stii tu conta, dar tot ai nevoie de semnatura autorizata pe bilant). In functie de ce faci, contabilitatea poate fi banala si nu ar trebui sa te coste mult.

Pe de alta parte, nu raspunzi cu intreg patrimoniul, ca PFAul (acolo onor oligarhia mafiota te poate lasa in pielea goala daca are chef). Nu stiu cum e acum cu PFAul, dar faza cu ‘nu platesti taxe’ nu mergea cand am avut eu PFA. Chiar am platit din doua locuri.

1 Like