Intrebari angajat full time + freelancer SRL/PFA

Hello,

Situatia este urmatoarea:
Sunt angajat full time, dar vreau sa imi deschid si un “side business”, am cateva mici intrebari (deja am luat legatura cu contabili dar am spus sa intreb si pe cei care posibil sa aiba first hand experience).

1. Daca firma imi plateste CAS si CASS, eu ca PFA sau SRL(micro) mai trebuie sa le platesc inca o data?
2. Din punctul vostru de vedere daca am clienti din EU este mai rentabil sa am SRL sau PFA?
3. Ca sa pot sa ma folosesc de bani cat mai repede ce este mai rentabil dintre cele 2?
4. Sunt alte lucruri care trebuiesc luate in calcul?

Thanks


Admin Edit: Toate răspunsurile sunt strict informative! Pentru o acuratețe mai mare discutați cu un contabil!

2 Likes
  1. Da
  2. SRL daca nu ai nevoie imediat de bani
  3. PFA, dar platesti taxe mai mari
  4. Angajeaza contabili si avocati, merita!
    4.1 Sa iti iei un contabil bun, nu te zgarci c-o sa te coste cu varf si indesat :slight_smile:
    4.2 Sa iti iei un avocat bun pentru contracte, nu te apuca sa semnezi contracte fara un avocat, sub nicio forma, nici daca as face un contract cu mama nu l-as semna fara sa il vada mai intai un avocat.
7 Likes

La punctul 1:
Cand am spus firma ma refeream la angajatorul curent la care inca mai am carte de munca.
Am auzit din alte parti ca persoanele care au SRL si sunt trecute ca administratori si nu au alti angajati nu mai platesc CAS si CASS (persoana in cauza mai este angajata in alta parte cu carte de munca full time)…

Care este faza, de ce unele persoane spun ca atat timp cat esti administrator si nu ai angajati nu mai trebuie sa platesti CAS si CASS?

Thanks,

Si cum scoti banii din firma fara sa platesti contributii la sanatate? Oricum ai incerca sa scoti banii prin salariu sau dividende tot platesti taxe si contributii, vorbeste cu un contabil sa iti explice mai bine.

Credeam că e arhi-lamurita problema dar văd că nu.

Cel mai bun e un SRL in situația ta. Evită PFA pentru că plătești dublu iar la PFA statul își bate joc de ei în ultimul hal inventând din senin contribuții de sănătate pe care dacă nu le plătești începe executarea silită pentru care răspunzi cu bunurile tale.

La SRL, dacă ești angajat deja, nu mai plătești nici o sănătate pe ei, plătești doar 5% dividende.

Dacă nu ai nici un angajat, plătești 3% pe suma facturată spre clienți.

Ca să scoți banii, teoretic trimestrial ai putea.

În realitate poți folosi banii cash dinainte iar trimestrial te reglezi din contabilitate să fii pe zero.

Bine-nțeles, cu limite de bun simt, nu scoți 100,000k cash din contul firmei că greu vei justifica. Dar ceva rezonabil gen 5-10k nu prea se leagă nimeni.

Important e ca la sfârșit de trimestru să îi scoți ca dividende și din contabilitate să plătești impozitul pe ei. Să nu îi ții în aer, adică nejustificați mai mult de 1 trimestru că atunci da, poți avea probleme.Dar cele mai mari probleme sunt faptul că la un control te pune să le plătești impozitul cu dobândă de la trimestrul care ai fi putut să îi plătești. Nici nu e mare brânza dacă nu lași cu anii să se adune.

Deci ca SRL:

Facturezi 1k euro să zicem pe trimestru:
30 eur impozit micro 3%
48,5 eur plătești pe dividende - 5% din ce a rămas
Rămâi cu 921 eur.

Dacă cumva depășești 10 salarii minime ca dividende, mai plătești o taxă fixă de 2400 ron.

Că e 5000 euro că e un milion, tot 2400 ron te costă. Pe lângă normalul se 5%.

Fac asta de 10 ani aproape n-am avut control sau probleme niciodată.

Plus că cu un srl poți obține și cod de tva intracomunitar.

8 Likes

Ca fapt divers, cum poate un SRL sa factureze si sa primeasca bani fara vreun angajat? E ciudat din punct de vedere logic.

Si cum poate administratorul sa retraga bani? Adica SRL-ul primeste bani fara ca cineva sa lucreze si un nene aleator (administrator) scoate banii din firma. E asa de ciudat.

Se poate fără nici o problemă. Eu am avut așa un srl vreo 8 ani și n-am avut probleme. Și când am avut, nimeni n-a comentat de angajați sau nu.

Dacă te temi că cineva se leagă de asta te poți angajat cu 2 ore.

2 Likes

Nu e vorba de frica, e vorba de logica. Cine a permis ca o firma sa functioneze fara angajati? Ce era in capul lui? Am nevoie de un exemplu cand o firma fara ca cineva sa munceasca in ea sa incaseze bani si sa aiba sens.

Asa mi se pare doar o portita pentru guvernanti sa stranga o masa critica de cetateni pe care apoi sa-i amedeze retroactiv.

Poate te ajuta acest articol.

1 Like

Păi dacă ai o firma de intermediere unde nu prestezi nici o muncă?

Doar facturezi și refacturezi ceea ce e muncă de administrator care e remunerat prin dividende deci teoretic e plătit. Dacă de exemplu ai imobile date în chirie dar toate serviciile sunt făcute de o firmă externă care îți facturează și gata, nu ai nevoie de angajați.

Nu e nimic ilegal sau în neregulă, și în alte tari se poate.

E bine să fie cât mai ușor de pornit o firmă, până valideze modelul de business, nu să fii obligat din start să ai responsabilitatea angajaților.

Nu e nici o portiță, dacă e doar administratorul e ok.

Dacă în schimb ai mai mulți oameni care lucrează aia e muncă la negru și e deja altceva.

5 Likes

Ah, I get it. Faci o firma si subcontractezi alta firma sa faca treaba efectiva.

@Emanuel_Gug, zici ca poti avea o astfel de microintreprindere unde administratorul presteaza anumite servicii sau scrie programe nefiind angajat in acea microintreprindere si neavand alt angajat? Intreb pentru ca ma intereseaza subiectul si stiu ca intr-o vreme era obligatoriu cel putin un angajat.

1 Like

Ma bucur sa stiu ca nu eram singurul nedumerit.

  1. Legat de faza cu scos banii mai repede … poti sa elaborez te rog folosind 1 sau 2 exemple?
  2. “Dacă cumva depășești 10 salarii minime ca dividende, mai plătești o taxă fixă de 2400 ron.” Vorbim despre depasirea a 10 salarii minime pe an sau trimestrial?
  3. Btw, voi vorbiti aici de sume care momentan par colosale … sa spunem ca eu vorbesc de undeva la 20.000 euro pe an

Thanks @Emanuel_Gug

Da, dar stilul ăsta de business nu e profitabil pentru că îți dai seama că firma aia te va taxa munca angajatului + profit. Dar dacă ești la început și nu are rost să angajezi pe cineva care să îl plătești full time pentru asta, e perfect viabil. Și tu doar facturezi, aka administrezi, deci e ok.

Eu nu țin minte când sau dacă era obligatoriu. Cred că în criza aia din 2010 țin minte ceva de genul. Dar m-am angajat cu 2 ore și aia a fost.

Cel mai bine întrebi un contabil, dar un principiu de bază e următorul, cât timp ești mic, nu o să se lege de tine. Adică ai firmă fără angajat ce face 10,000-20,000 euro pe an nu prea e stres. Evident că dacă crești deja se poate lega că e muncă la negru.

Dar repet, e imposibil să acuzi administratorul că prestează la negru pentru firma proprie. Iar cât timp scoți dividendele și plătești impozitele, nu e nici un prejudiciu, deci nimeni nu își va bate capul cu tine:

Uite aici o discuție similară, vezi postul ăsta: dacă ești asociat și administrator, e perfect ok, cât timp plătești și scoți regulat dividende: https://forum.softpedia.com/topic/1142808-srl-fara-angajati/#entry24547599

  1. Păi o firmă are bani în contabilitate. Acei bani pot exista fizic doar în 2 locuri, în contul din bancă, sau cash în casierie. Dacă scoți banii din cont, se presupune că sunt în caserie. Când scoți dividende, se presupune că dai banii cash din caserie și contabil se reglează.
    Cât timp banii sunt în ‘caserie’, pot fi oriunde până la urmă. În cel mai rău și improbabil caz, de un control, ceri amânare (ai voie, e perfect legal) și faci rost de bani cât să le arați că sunt acolo și gata.
    Dar în realitate extrem de rar se va întâmpla asta. Oricum la sfârșit de trimestru îi reglezi pe toți să fii pe zero, plătești impozitul pe dividende și aia e, o iei de la capăt. Deci în realitate cumva te poți folosi de bani, cu ghilimelele de rigoare.

  2. Suma asta e pe suma care scoți dividende, nu are legătură când. Tu la sfârșit de trimestru poți scoate cât vrei, de tine depinde. De exemplu poți optimiza așa. De 3 ori pe an scoți sub limita aia, și la sfârșit de an scoți restul sumei, astfel plătești acea sumă fixă doar o singură dată. Dacă scoți de fiecare dată peste plafon, vei plăti de fiecare dată taxa. Odată ce ai depășit plafonul, taxa e fixă oricât de mare ar fi suma, așa că de ce să plătești de fiecare dată? Poți trăi trimestrial din 10 salarii minime nu? :slight_smile:

  3. La 20,000 euro pe an nimeni nu te stresează. Cum ziceam mai sus, cât timp scoți dividendele, ca și asociat și administrator poți face ce vrei, nu ai nevoie de angajați. Mai ales în software.

Gândește-te că eu am avut control de la ITM, care sunt mult mai bătuți în cap decât cei de la ANAF. Cei de la ANAF mi s-au părut high class față de cei de la ITM. Eu nu aveam punct de lucru, doar sediu social. Și m-a luat că unde prestez munca, ca să mă controleze să am toate prostiile afișate. Le-am zis că eu prestez la sediul clientului, merg cu laptopul acolo și îi instalez softul, iar în rest lucrez în parc, cafenele, spații autorizate. N-a mai zis nimic :slight_smile:

Apropo, ca și chestie de IT-ști. Acum 3-4 ani s-a dat brusc o lege că trebuie să ai o copie a bazei de date cu angajații la sediul firmei. Și atunci a venit ITM-ul la mine. Mari șmecheri. Am venit frumos cu laptopul, și cât timp au stat ei așa, am intrat pe teamviewer la contabilă. Ăia s-au uitat la ecran, au văzut revisalul, m-au mai întrebat chestiile de mai sus și gata, mulțumim frumos.

Ca să vedeți cu ce se pierde timpul a 2 oameni, plus benzină (erau cu ceva Cielo răblăgit). Și eu am fost rău că i-am pus să aștepte 2 ore. Le-am zis scurt că nu sunt la sediu, eu lucrez nu pot să vin așa, le-am zis să aștepte 1 oră și vin. Au așteptat în curtea blocului în mașină ca 2 bezmetici. Așa s-a enervat că cum îmi permit eu să îi fac să aștepte, erau foarte ofticați.

Dar legal aveam dreptate, nu eram obligat să prestez la sediul firmei, nu aveam decât 1 angajat, eram eu, și aveam muncă pe teren, care-i problema.

6 Likes
  1. Platesti sanatatea daca scoti ca dividende(SRL) mai mult de 22,800 lei pe an. Suma de plata e exact 10% din plafonul asta. E stupid, daca ai scos 23,000, dai 2,280 lei la stat. Nu stiu la PFA cum sta treaba, acolo de obicei platesti din prima, lunar, indiferent de cat incasezi.
  2. SRL pt. clienti din EU. Se factureaza mai usor si pt. ei.
  3. PFA
  4. Cauta PFA cu norma fixa sa platesti gen 7-800 lei pe luna si sa scapi de contabila si alte beleli, dar ai grija ca PFA e volatil si mai predispus la controale. Asta daca vrei banii imediat cum au intrat in cont.

Ca recomandare, as merge pe SRL.

Din partea mea, tot ca recomandare, as zice SRL.
Am avut aceeasi dilema in 2015 si toate sfaturile au fost cu SRL, deci am facut SRL. Nu am avut niciun control pana acum, cifra de afaceri / an sub pragul sa ma bage platitor de TVA [300.000 lei / an; cred ca se calculeaza 50.000 eur la un curs din 2007 - poate gresesc]. Sa nu devina firma platitoare de TVA a fost recomandarea contabilei, si se mai gasesc artificii sa ramai sub cifra asta. Mai amani o facturare pana trece anul, mai faci un barter, mai faci o firma :slight_smile: .
E corect exemplul lui Emanuel de mai sus, dar mai zic o data, putin mai detaliat, poate te ajuta.
Odata ce ai facturat ceva, sa zicem 1.000 de lei, platesti 3% impozit pe microintreprindere. Dupa ce trece trimestrul ii poti scoate ca dividende. Deci iti raman 970 de lei, din care 5% e impozit pe dividende care se plateste din contul firmei, si tie iti transferi 95% din 970, adica 921,5.
In 2019 salariul minim pe economie a fost 2.080 lei. Daca tu scoti mai mult de 12 salarii minime intr-un an [eu stiu ca e an, posibil sa gresesc si sa fie trimestru cum zice Emanuel], vei plati 10% din 12 salarii minime taxa [cred ca CASS].
Calculul e asa:
2.080 * 12 = 24.960 - plafonul dupa care, daca scoti dividende mai mari de atat, vei plati 10% din plafon.
platesti 10% din 24.960, adica 2.496 lei.
Daca ai dividende sub plafon, sanatate! :slight_smile:
Anul asta au bagat si doua bonusuri: 5% daca depuneai online declaratia vietii si 5% daca plateai taxa asta pana pe 30 iunie. Deci ai fi platit 2246,4 [dar au rotunjit la 2246 :slight_smile: ] in loc de 2496.
Doar ca trebuia sa iti spuna cineva de decizia cu bonusul de 10%, mai ales ca decizia au dat-o [cred] pe 6 iunie, deci trebuia sa depui o declaratie rectificata daca cumva ai fi fost prevazator si ai fi depus-o inainte de decizia lor.
Lectia pe care am invatat-o de aici a fost ca nu trebuie sa te grabesti cu plata taxelor. Daca as fi platit inainte de decizie, bonusul de 10% [250 de lei] s-ar fi raportat pentru la anul [probabil], si se aduna prea mult la suma aia pe care trebuie sa o recuperez din 2012 :))
Cel mai greu mi se pare cu urmaritea legislatiei. Pentru asta, teoretic. ai contabil, sa stie el si sa iti zica.

Mai zicea cineva mai sus sa iti iei un contabil bun, si iti recomand asta cu toata caldura. Mergi pe recomandarea unui cunoscut in care ai incredere.

@Emanuel_Gug, zici ca plafonul de 24.960 se aplica pe trimestru [sau pe retragere de dividende]? Eu stiam ca e pe an. Pana acum nu m-am lovit de problema asta, dar m-ar interesa sa stiu cum e de fapt. Ai idee cum e cand retragi dividende din doua firme? Platesti cei 10% de 2 ori? Aveam impresia ca se plateste o singura data indiferent din cate firme retragi sau de cate ori intr-un an.

2 Likes

@sorin19 nu are importanta de la cate firme retragi dividende, ci doar valoarea dividendelor.

@Emanuel_Gug se plateste CASS (daca depasesti plafonul) indiferent daca esti sau nu angajat.

Da, corect, s-a schimbat, înainte se mai plătea doar dacă nu erai angajat nicăieri.

Asta nu știu exact, eu de obicei scot o singură dată pe an, nu îmi bat capul pe trimestru.

Evident toate sfaturile vin cu un mare disclaimer pe care am uitat să-l zic.
Recomand consultarea unui contabil adevărat, părerile de pe forumuri sunt doar informative :slight_smile:

2 Likes

Clar! Dar, daca putem, cred ca merita sa lasam informatia cat-de-cat corecta, de asta am cerut o lamurire.

Nici eu nu mi-am batut capul cu scosul trimestrial. Nici de scosul din mai multe parti nu m-am lovit pana anul acesta (deci e problema de rezolvat la anul :slight_smile: ), si aveam impresia ca esti taxat o singura data (dar la suma cumulata).

Multumesc @GeorgeJipa pentru lamurire.

Până la urmă munca se poate face și fără a fi angajat undeva. Un side-project cărei firme i se atribuie? Cred că e important de stabilit munca (ceva ce poți face oricum și oriunde), de angajare (o relație legală specială între un om și o firma).

Alte motive pentru care mai exista firmele:

  • Pentru a marca o asociere între oameni. O firma poate avea mai mulți proprietari/acționari, nu doar administratorul. In multe cazuri sunt persoane diferite oricum.
  • Pentru a acționa că un scut de răspundere. Asta cred că este de fapt funcția principală. Că și proprietar al firmei, răspunzi doar cu patrimoniul firmei, nu și cu al tau. Modulo daca faci treburi ilegale. In sensul asta firma este o abstracție juridică.

Până la urmă treabă mi se pare cumva ortogonala cu angajații. Tu (și eventual alți parteneri), vreți să faceți o muncă pe cont propriu. Dar vreți să stabiliți un cadru clar de separate între munca asta, și restul vieții voastre. O firma este soluția! Bunurile firmei sunt ale firmei, ale tale ale tale, răspunderea în caz de greșeală o are firma, amenzile le plătește firma, contractele sunt cu firma, etc. Profiturile sunt alte firmei, și pot fi reinvestite sau scoase că dividende. Daca ai nevoie de extra ajutor, contractezi alte firme, sau iei angajați (un fel de relație specializata între o firma și o persoana fizica). Dar poate nu ai, asa că nu-i bai. 0

Că și caz extrem, o companie precum Google poate fi defapt mii de firme, cu roluri limitate și construite în așa fel încât să limiteze răspunderea, maximizeze eficientă fiscală (ie, tax dogding), permite operarea in diverse țări, etc. și este deținută de milioane de oameni și firme (fonduri de pensii, fonduri de investiții, etc).