Invatamantul si programarea

Da, cauti un raspuns pe google, dar sunt momente in care te-ai incurcat in cod, nu iti iese debug-u… daca esti la ora, consider ca datoria profului e sa vina, sa se uite si sa-ti dea o indicatie, nu sa rezolve el neaprat problema respectiva.

Ca sa povestesc o mica intamplare. La inceputul semestrului am inceput laboratorul de Java, proful la curs nu iti explica nimic, vorbeste de lucruri care nu au treaba cu materia, sunt maxim 10 persoane la cursul lui… din ~120. Profa de laborator, a venit, ne-a trantit un exemplu de Frame cu cv butoane si ne-a zis sa facem o aplicatie, fara alte indicatii. Eu unul nu reuseam sa invat Java fara indienii de pe youtube :smiley: .
Pentru mine a fost ok, m-am descurcat si fara indrumare, dar sunt cei care plates taxa, te deranjeaza cand vezi ca profesorul vine plictisit si nu inveti nimic la el. Practic cumperi cu 7500 RON diploma si inveti programare daca de duce capul.

Edit: lipsa de profesori este o problema din cate am vazut. Firma la care merg si fac niste cursuri, o sa trimita un angajat in semestrul urmator sa predea la noi la facultate.

1 Like

Daca poti preciza despre ce facultate este vorba, ca sa nu mai dea si altii banii de pomana, thanks.

1 Like

Tind să cred că universitatea nu contează, deoarece peste tot este un fel de loterie: poți avea profesori buni sau… mai puțin buni :smiley:

Mă gândesc că e un pic mai dificil să găsești un om cu experiență în programare (și cu ceva har didactic!) dispus să lucreze pe un salariu de 2-3000 lei (sau cât o avea un profesor universitar)

1 Like

Cred mai e o problema, esti nevoit sa mai faci 3 ani de Master Didactic (din 2012 e asta, citisem pe undeva) + acel Modul Psiho Pedagogic din timpul Licenteti, care sa nu uitam costa 500 RON / AN de persoana :slightly_smiling:

Modul total inutil, tin sa precizez, colegii mei care il fac, nici nu merg la ore, profu in sesiune le zice exact ce o sa pice la examen si aia e toata treaba, alti 1500 RON pt o alta diploma.
Consider ca poti fi un profesor bun, si fara acele Module… De ce sa mai frec menta alti 3 ani… cand in aia 3 ani pot sa lucrez intr-o firma, sa capat experienta si sa am un salariu decent :smiley: … nu?

1 Like

Anecdote: In cazul meu a contat 30% continutul cursurilor + 70% un numar de profesori care au functionat ca mentori totalul de 100% reprezentand cam 25% la care am mai adaugat restul de 75% self-learning. (disclaimer numerele sunt bonkers)

2 Likes

La noi nu intrii in examen cu mai mult de 3 absente, fiind printre singurele “materii” unde nu poti lipsi si intra in examen (cu punctaj scazut, dar totusi).
Si explica foarte bine… daca esti atent.

Pentru ca acel modul te ajuta sa devii “agile coach” si tot felul de astfel de vrajeli. Plus de-asta, ca sa faci meditatie la informatica, legal. Si sa predai.
Deasemenea, daca ai noroc de profesor sau profesoara care sa-si faca treaba (noi am prins directoarea facultatii de psihologie, dar a trebuit sa renunt, anul asta, pentru ca am trecut la taxa), are multe sa-ti explice. Uite un lucru pe care l-a atins in proportie de cam 50%. (Adica ne-a zis ca a observat corelatia de care se zice acolo, cu praise for work => more work, dar ca nu a cercetat amanuntit, fenomenul.)

Eh, la noi, la laborator se numeste “Tehnici Avansate de Programare” si ne-a vorbit despre fix asta. La seminar ne explica foarte bine, iar la laborator ne da cateva probleme, ne lasa cateva minute sa ne gandim, ne da idea lui de rezolvare “in mare”, iar daca avem probleme se uita la cod si ne da o indrumare. Azi am avut o eroare ciudata, iar proful a facut debug, juma’ de ora (la noi toate au cate 2 ore, nu stiu la voi)…

Codul in cauza, cauza un loop de citire din consola, cand incerca sa afiseze rezultatul.

/*
 * To change this license header, choose License Headers in Project Properties.
 * To change this template file, choose Tools | Templates
 * and open the template in the editor.
 */

package subsir_comun_maximal_doua_stringuri;

import java.io.*;
import java.util.Scanner;

/**
 *
 * @author SapioiT
 */
public class Subsir_comun_maximal_doua_stringuri {

    /**
     * @param args the command line arguments
     */
    public static int check(int i, int j, String a, String b){
        int k=0, la, lb;
        la = a.length();
        lb = b.length();
        while((char)a.charAt(i+k) == (char)b.charAt(j+k)){
            if(i+k+1>la || i+k+1>lb)
                break;
            k++;
        }
        return k;
    }
    public static int verif(String a, String b){
        int la, lb, i, j, k, mk=0;
        la = a.length();
        lb = b.length();
        for(i=0;i<la;i++){
            for(j=0;j<lb;i++){
                k=check(i,j,a,b);
                if(k>mk)
                    mk=k;
            }
        }
        for(i=0;i<lb;i++){
            for(j=0;j<la;i++){
                k=check(i,j,b,a);
                if(k>mk)
                    mk=k;
            }
        }
        return mk;
    }
    public static void main(String[] args) {
        // TODO code application logic here
        Scanner sc = new Scanner(System.in);
        String a, b;
        System.out.println("Introduceti primul string: \n");
        a = sc.nextLine();
        System.out.println("Introduceti al doilea  string: \n");
        b = sc.nextLine();
        System.out.print("\nLungimea sirului maximal este: ");
        System.out.print(verif(a,b));
    }
    
}

1 Like

Daca studentii ar face asta la facultate, ce o sa mai faca cand vor fi mari? Oricat de simple ar parea aceste sisteme, ele nu sunt o joaca. Asa cum nu m-as duce la un student de stomatologie sa imi pileasca dintii, la fel nu as lasa vreo 30 de elevi sa imi faca un sistem ce trebuie sa sustina o institutie.

Rolul facultatilor nu este sa formeze programatori, ci viitor programatori: adica sa le ofere bazele necesare, sa ii inspire, sa ii puna la curent cu lumea reala, sa le deschida ochii in ceea ce priveste optiunile sau sa le oferte capacitatea de a aborda problemele din punctul de vedere al meseriei (analiza, …etc). Exista o gramada de proiecte de cercetare, pet projects, proiecte de internship sau ONG-uri (ce au nevoie de sofware ieftin) care ar putea integra studentii in “proiecte software cu picioarele pe pamant”

L-ai uitat pe ala tip Cazanescu care te intreba ce ea aia un “morfism de algebre multi sortate”, de ti-i doreai pe cei din prima lista de 4

3 Likes

Nu l-am uitat si nici n-o sa-l uit prea curand… as a matter of fact, fara sa cercetez pe cont propriu, nu inteleg mai mult de 50% din ce zice omul ala… noroc cu indienii de pe youtube…

Dar stii cum se zice: Exceptia confirma regula. Dar, sincer, uneori parca sunt prea multe exceptii…

Poate ti s-a intamplat deja si nu stii :)))
Toti stomatologii fac practica, toti incep de undeva, nu devin automat specialisti.
Nu, nu trebuie sa-ti pileasca neaparat dintii din prima zi, dar fac alte lucruri sub supravegherea unui specialist.
Asa e in orice domeniu, un incepator e supravegheat.

Ai dreptate, softul realizat de companiile private pentru statul roman sunt excelente. :joy:
Vezi cozile la medicul de familie. Si acum imi aduc aminte pe purtatorul de cuvant de la CNAS, cum dadea el explicatii la TV cu serverele care s-au blocat, cica ca protectie, deci e de bine! LOL

Statul roman are soft care merge brici, nici nu a fost foarte scump, zeci si sute de milioane de euro acolo, inclusiv contracte de mentenanta.
Eh, sunt carcotas, a costat ceva… Dar vorba aia, dai un ban da’ stii ca face, nu-i asa?

Firmele sunt si ele serioase, SIVECO, TeamNet, Asesoft. Parca am auzit ceva de niste contracte umflate, dar cred ca’s mincini, nu? Si oricum, meritau, au facut o treaba excelenta.

Concluzia: sa mergem inainte cu avant. Auzi ce tampenie de idee din partea mea, sa se faca ceva practic la scoala. Aia de la facultatile din afara unde se fac proiecte la greu sunt niste cretini.

PS: ma gandeam acum, ce pacat ar fi pentru cei care fac soft d’ala ieftin si bun pentru stat, daca intr-o zi statul s-ar gandi sa faca school-sourcing macar pentru proiectele simple. D’ale care au cateva tabele si cateva ecrane, de exemplu soft de cataloage online la scoli.
Eu stiu ca visez cai-verzi pe pereti, pentru ca cu lefurilor de azi ale profesorilor, aia care au ramas in sistem, e o utopie.

Agile e un mod de programare care se invata in multi ani de zile de practica. Mi-e greu sa cred ca un agile coach obtinut in acest mod descris de tine e altceva decat un posesor de hartie.

Nici eu dupa 13 ani de codare continua folosind best practices nu am 100% agility, ce sa zicem de cineva care vine direct din scoala?

Ma refeream strict la cuvantul “coach” (antrenor). Este posibil ca a avea modulul psihopedagogic sa ajute in a deveni un coach. Gen, sa fi Agile Guru (adica sa ai 99.9% agility si sa dai si la altii niste agilitate de-asta) este una, dar ca sa fi Agile Coach (cu acte care sa ateste asta), este posibil sa se tina cont si de asta (cel putin daca lucrezi cu statul, ca deh, predai chestii, tre’ sa fii profesor).

Probabil iar nu m-am exprimat corect… O sa incerc sa reformulez, mai jos:

In anumite cazuri, s-a putea sa-ti trebuiasca acel modul pentru a atesta ca esti “apt” sa predai ceea ce stii. Poate unei firme mici, pana la medii, nu-i pasa de asa ceva, dar sunt cazuri in care iti trebuie “atestat” si ca stii sa maturi (la Google, parca, iti trebuie facultate IT ca sa faci curat, ca sa fie ei siguri ca nu strici ceva cand incerci sa faci curat, si pe buna dreptate, in alte cuvinte, o parte din persoanele angajate sa se ocupe de servere au in descrierea jobului cam 80% facut curat, gen dat cu matura, sters praful, iar restul de 20% este ca sa nu-si iasa din mana).