Invatare Javascript de la 0

Salut. Sunt nou aici.

Doresc o intrumare pentru a invata javascript intr-un mod practic.
Am facut vreo 80 de teste pe freecodecamp, am mai vazut ceva videoclipuri pe internet, dar parca nu se leaga.

Mentionez ca in urma cu 24 de ani am invatat de unul singur html (scriam manual in notepad…), css si ce mai erau pe atunci. apoi m-am lasat pe la 15-16 ani si nu am exersat (inca nu am uitat).

As vrea sa invat javascript la fel cum am invatat html si anume prin practica. Inainte scriam un cod in notepad, salvam fisierul si vedeam ce am facut. Astfel ca m-a impulsionat sa invat mai departe (aveam 10 ani…). La javascript insa, dupa atatea teste, parca nu se leaga nimic, in afara de ceva var, function, if, else, [], (), etc. nu am inteles nimic.

Oare m-am facut inteles? :smiley:

Nu…

1 Like

Salut. Adica vreau sa invat javascript intr-un mod practic, sa inteleg ceea ce fac prin exemplul realizarii. Degeaba scriu linii de cod cu variabile, functii , ===, (), etc, daca nu le inteleg rostul fiindca nu le vad facand nimic practic.

ceva gen … invata sa scrii o propozitie, fara sa cunosti literele alfabetului.

Salut,
Ca sa vezi utilitatea Javascript-ului propuneti o tema si posteaza pogresul proiectului.
In primul rand trebuie sa iti definesti ce vrei sa faci: frontend, backend, aplicatie mobile, … apoi alegi o mica tema si o sa vezi ca codul produs face ceva.
Mai sunt niste aspecte aici. Cat timp ai sa dedici zilnic ? Ce background tehnic ai?
Nu de alta dar asa sumar daca vrei sa faci in webapp simplu o sa constati ca trebuie sa stii multe lucruri ca sa se miste ceva (react pt frontend, nodejs pt backend, baze de date, protocolul http, … lista e lunga )

Salut. Timp am fiindca stau acasa mereu, deci cat timp nu dorm, pot invata. Ca si background am scris mai sus: doar cunostiinte html, css invatate acum multi ani.

Sa ma apuc de un proiect in situtia actuala ar fi imposibil, poate doar copiind scripturile din alte parti si sa le modific conform necesitatii mele. Asta stiu sa fac de atunci, faceam asta si atunci.

daca stii deja html+css jumatate de treaba ai invatat-o deja.
in principiu javascript-ul te ajuta sa injectezi/modifici tag-urile html in timp real.

poti incepe de exemplu desenand un patrat (div) iar la click pe un buton sa se duca in alt colt al ecranului.

1 Like

Nu este rău nici așa. In cele mai multe cazuri nu o sa găsești pe internet exact codul de care tu ai nevoie, deci vei fi nevoit sa faci mici modificări asupra codului găsit. Asta te ajuta sa citești codul fragmentat și poate înțelegi mici părți din el. Ușor-ușor vei acumula cunoștințe. Dacă ai făcut deja teorie mai rămâne doar sa exersezi :slight_smile:

Nu am inteles in ce directie vrei sa te duci cu JS-ul.

Incearca sa faci un pas inapoi si sa te uiti peste informatiile ce se predau la liceu, cele legate de scheme logice, cum se construiesc si cum sa faci o reprezentare vizuala a unui algoritm. Dupa ce intelegi care sunt blocurile de baza ale limbajului de programare vei putea sa le folosesti in orice limbaj ca vorbim de JS/PHP/Java …

Am avut mai multi juniori pe development care au venit din zone fara legatura cu IT/programare pt. reconversie si au un blocaj in zona asta de algoritmica. In general se descurca ok cu HTML/CSS ca e cat de cat clar de inteles dar cand trebuie sa construiasca un algoritm cat de simplu cu 5 pasi apare un blocaj complet.

3 Likes

Salut,

Pentru un step-by-step, sugerez sa urmezi pasii de aici care te cam trag prin tot ce inseamna javascript:
https://www.w3schools.com/js/

Acum multi ani asa am invatat javascriptul, sper sa te ajute si pe tine!

3 Likes

Da, din pacate nu am facut informatica la scoala/liceu.

Daca nu ai facut informatica cel mai bine este sa inveti despre bazele programarii. Pentru ca trebuie sa stii ce e un loop ce face o functie, ce este o variabila, array, boolean.

Eu iti recomand prima data https://www.edx.org/course/introduction-computer-science-harvardx-cs50x
Profesorul David Malan este profesorul pe care nu l-am avut niciodata in scoala. Plus de asta au un grup de discord unde poti sa gasesti ajutor.

Nu cred ca conteaza limbajul cand esti la inceput, conteaza sa intelegi bazele indiferent ca este C, JS, Java etc. Dupa ce inveti bazele iti alegi ce path vrei sa urmezi.

Poti sa inveti si din carti, daca esti inceptor iti recomand sa inveti de la Head First

In Head First Learn to Code inveti bazele in programarii in Python pentru ca este mai friendly zic eu atunci cand stii engleza. Exista si Head First Javascript dar este putin outdated. Exista foarte multe resurse dar trebuie sa te concentrezi pe baze prima data.

Iti zic din propria experienta pentru ca eu am crezut ca o sa devin programator in 3 luni si o sa invat JS tot in atata timp dar nu exista asa ceva, cel putin daca nu vii deja dintr-un liceu de mate-info // computer science.

2 Likes

Uite o temă: creează o pagină web folosind doar JS.
Adică în loc să scrii cod HTML și CSS, generezi din JavaScript elementele paginii web.

Când o să reușești asta o să știi cum funcționează sintaxa în JS.

Nu e o muncă în zadar. Paginile web nu mai sunt scrise manual demult, sunt generate.

Eu zic ca trebuie sa mergi chiar un pic mai in spate si sa incepi prin a studia bazele calculatoarelor pentru ca nu poti programa un calculator daca nu stii macar la nivel basic cum “gandeste” intern. Apoi bazele programarii, structuri de date si algoritmi (macar cele de baza), tehnici de programare, sisteme de operare, notiuni introductive retele de calculatoare ca sa intelegi cum functioneaza internetul, un server, un client, un protocol, etc… pentru ca vei folosi asa ceva in aplicatiile web si in plus trebuie sa intelegi ce vor sa spuna cei din domeniul tau (vocabularul tehnic folosit). Ulterior treci la limbaje de programare diverse (o sa iti trebuiasca probabil si un limbaj SQL). OOP probabil ca nu iti trebuie cel putin in faza asta iar de la un anumit puct in sus o sa ai nevoie si de ceva Linux.

Lucrurile astea se incep de regula la nivel de liceu si se continua in facultatile de profil, cam greu sa le inveti de pe internet pentru ca nu stii metodologia si ordinea in care sa le iei. Ai mai putea sa cauti un curs metodic serios (atentie la programele de mentorat care promit marea cu sarea) sau daca ai deja o putere de intelegere buna asupra lucrurilor carti nivel basic care sa te ghideze.

Nu vreau sa descurajez dar ce am enumerat mai sus este o sinteza a unor cunostiinte care se acumuleaza in ani, nu exista usor si repede de la 0 la programator si cine o sa iti spuna asta te minte cu siguranta pentru ca si atunci cand sti deja n limbaje de programare ai nevoie de o curba de invatare de multe luni de zile in trecerea la unul nou. Invatarea rapida doar a unui limbaj de programare te poate duce intr-un blocaj total in rezolvarea unor probleme (asa cum s-a mai zis mai sus) din cauza lipsei de fundament.

4 Likes

2 Likes

Asta este pentru cunoscatori! :slight_smile:

1 Like

Mi-a placut precizia :dart: din socoteala ta.

Sa nu te superi te rog, ma amuz si eu ca prostu’… Din pacate nu te pot ajuta si nu cred ca te poate ajuta cineva.

Eu pot doar sa iti propun sa inveti prin practica si de aici: https://www.udemy.com/course/50-projects-50-days/

1 Like