IT-ul și economia: cum au influențat pandemia și bursa industria IT?

@ViorelMocanu a scris ceva destul de fain :smiley:

3 Likes

Probabil că are publicul său de juniori panicați care nu știu încă pe ce lume se află. Dar vor afla.

Buna dimineata
Ce nu iti convine mai exact sau te-a suparat?

Cum ai tu părerea ta, așa am și eu părerea mea. Ar mai rămâne să te-ntreb și eu ce ți s-a părut așa de fain. Dar n-o fac.

1 Like

Nu vad un motiv pt a nu iti raspunde.

Imi place ca articolul este detaliat, din ce observ este unul documentat cu sursele in linkuri. Se vede ca a muncit la el si nu l-a scris cu chat gpt.

Si in mare parte sunt de acord cu ce zice. Avem razboi la granita, in pandemie banii au fost ieftini si preturile mici, toate statele au pompat bani in economie ca sa i tina in viata.

1 Like

Mi se pare optimist punctul de vedere al lui @ViorelMocanu :sweat_smile:

A atins si a argumentat bine punctele. Mi se pare totusi, ca pentru juniorii de acum, lucrurile vor ramane in continuare foarte grele. Gradul de productivitate care aduc acum uneltele pe care le folosim vor incuraja companiile sa-si tina echipele mici. Din cauza ca sunt multi seniori care nu au ce face acum, acestia vor avea intaietate in aceste noi echipe foarte eficiente.

Piata da semne de revenire, dar IT-ul ramane schimbat de aceasta perioada.

TL/DR: oamenii au fost dati afara, acum se vor reangaja, dar in numere mai mici - ca s-a descoperit ca merge si cu echipe mai mici, dar productive.

1 Like

Realitatea e ca niciodata nu a fost usor, nici inainte de pandemie. A fost perioada asta in pandemie cand trebuia doar sa vrei si erai angajat.

Inainte tinea 90% de noroc daca cineva te vroia in echipa sau nu. Daca nu aveai deja ceva renume de undeva sau macar o facultate si o lucrare de licenta exact pe domeniul pe care aplicai era greu.
Erau si inca sunt atat de random interviurile incat nu ai cum sa te pregatesti inainte fara sa ai 20 de ani experienta in fiecare domeniu posibil si memorie perfecta.

Ca sa aplici si sa treci de interviuri la Microsoft/Google/Apple/Amazon… trebuie sa fii de la foarte bun in sus, adica minim o facultate terminata fara probleme. Aici o sa il atac pe @ViorelMocanu care spune ca industria are viitor inchizand cu Big Tech Hiring. Eu am lucrat cu vreo 2-3 programatori care chiar au fost in big tech, oameni ca ei sunt 1 din 100 de programatori buni. Internship-ul nu se pune, aici ma gandesc la oameni care au stat cativa ani pe ceva produs.
Plus Big Tech e atacat la greu sistematic de indieni, aia au o cultura pentru a trece interviurile in mod strategic si au relatii in interior de multe ori.

Legat de piata, sunt foarte multe proiecte random, dar ca sa scoti la liman un proiect nou costa foarte mult si ai nevoie de oameni care stiu ce fac. Mult mai multi manageri stiu cu ce se mananca dezvoltarea de software si nici nu se mai apuca.

O sa mai atac articolul cu altceva:
Google/Microsoft/Apple/Amazon… mai lucreaza cu N contractori pe langa angajati, daca ajung sa dea afara oameni interni nu o sa vezi oficial niciodata cate proiecte au anulat care ar fi fost facute de alte firme si contractori. Proiectele grele si cu multa munca de sisif ajung la contractori (daca exista buget), lucrurile interesante raman interne.

2 Likes

Și eu, mai ales cu asta:

Mecanismele sunt destul de complicate – și la nivel economic și la nivel psihologic – dar voi încerca să explic situația așa cum o înțeleg eu.
Trebuie să te avertizez că nu sunt nici economist nici specialist în geopolitică sau politică monetară, deci s-ar putea să suprasimplific niște lucruri fiindcă așa le înțeleg eu personal.

Articolul este destul de bun, bine informat și documentat. Eu de regulă mă uit cu un ochi critic peste articol pentru că sunt super sătul de articole scrise numai să fie scrise.

Nu a fost ușor… față de ce?

1 Like

Fata de perioada dintre 2020-2022.

Depinde cu ce compari. Dacă compari cu alte domenii, în IT este foarte ok. Cea mai mare bubă sunt procesele de recrutare discutabile. Dar asta este o problemă world-wide. Altfel, perioada dinainte de 2022 poate fi considerată o perioadă foarte bună.

1 Like

Salut și scuze de latența cu care răspund, nu prea am fost activ pe-aici (încă).

În mare parte, aveți toți dreptate:

  • A fost dintotdeauna greu să găsești job la companiile Big Tech, întotdeauna a fost nevoie să tragi tare ca să ai un nivel suficient de bun pe mai multe planuri ca să te califici pentru job-uri acolo. Voiam doar să atrag atenția că sunt multe poziții deschise (n-am găsit altă metaforă vizuală rapidă).
  • Peste tot, dar în special în România, s-au angajat o perioadă de timp oameni fără să se cearnă prea tare, fără requirements foarte multe și foarte bine conturate. Asta a fost o greșeală. S-a scăzut nivelul perceput necesar care să te califice să prinzi un job, și lumea și-a format o impresie greșită despre cât de sus sau jos e bara minimă de „angajabilitate”.
  • În același timp, eu am susținut tot timpul că reconversia profesională sau o carieră în IT e la îndemână pentru oricine-și dorește cu adevărat. Și încă sunt convins de asta, dar așa cum voi detalia în video-uri viitoare, trebuie niște rigurozitate în a stăpâni bazele și tehnologiile la un nivel mai solid, plus un portofoliu serios înainte să aplice toată lumea la job-uri. 2 luni de curs plătit la Gigel SRL care-ți promite că „te face programator” și eventual îți găsește job sunt departe de minimul necesar.
  • FAANG sau care mai e acronimul la modă au mulți subcontractori, e clar, dar subcontractorii nu le cresc rank-ul la bursă dacă-i umflă artificial. :slight_smile:
  • Sunt optimist, încerc să fiu de fapt, că în general sunt destul de realist – însă e un motiv pentru care sunt așa: dacă descurajăm o generație de oameni să se apuce de învățat în loc să-i călim și să-i obișnuim cu greul de la început, va exista un gap destul de mare în forța de muncă din IT în următorii zeci de ani, numai pentru că acum e „greu”. E clar că e greu, dar nu e imposibil. Se vor cerne oamenii cu mai puțină voință și determinare, dar vor rămâne oameni care au potențial, și asta mi se pare important, și eu pe ăia nu vreau să-i pierdem cu prea mult doom and gloom.
  • Cu toate astea, sunt încă multe probleme în piață: job-uri fake, overemployment și tot felul de abuzuri de ambele părți ale „baricadei”, la care vreau să atrag atenția într-un video viitor. O să-mi iau mult hate, dar mi-l asum. Nu poți repara o situație până nu admiți că există.

Mulțumesc mult de share, @Cosmin_Popescu și mulțumesc tuturor pentru feedack! E valoros și voi integra niște idei în video-urile viitoare.

3 Likes

În același timp, eu am susținut tot timpul că reconversia profesională sau o carieră în IT e la îndemână pentru oricine-și dorește cu adevărat. Și încă sunt convins de asta, dar așa cum voi detalia în video-uri viitoare, trebuie niște rigurozitate în a stăpâni bazele și tehnologiile la un nivel mai solid, plus un portofoliu serios înainte să aplice toată lumea la job-uri. 2 luni de curs plătit la Gigel SRL care-ți promite că „te face programator” și eventual îți găsește job sunt departe de minimul necesar.

Parerea mea, e ca, cel mai bine, oricine face o reconversie de cariera, e sa ramana in aceeasi industrie, lipsurile de cunostinte de programare, se compenseaza cu, cunostintele si cerintele de business ale proiectului; de exemplu, daca un agent imobiliar face reconversie profesionala, merge si se angajeaza la o firma pe nisa de imobiliare.

1 Like

Părerea mea e că s-a umplut de încurcă-lume în IT. Piața îi va rejecta oricum.

Ca mai ales asta conteaza in IT /s

Dar sunt de acord, prea multi in IT, prea multi nepriceputi, si nu ma refer la juniori… De asta avem software care abia se misca, e plin de bug-uri si dureaza o luna sa adaugi un feature

Dar și eu sunt de acord cu tine.:blush: În IT chiar și un bit contează. Ce spui, cum spui… spune ceva.

Uneori oamenii o iau aratura mai rau decat bitii :troll:

4 Likes

Adâncă ca cosmosu’ :troll:

nush, eu o vad altfel. adicalea vrei sa-mi spui ca ai inteles cum sta treaba cu codul da n-ai inteles cum se pun vigulele?

Multă vreme a fost un domeniu sub-saturat. Dacă nu au fost oameni pricepuți… S-a luat ce a fost.