Job sau facultate

Salut
Am o nelamurire si as avea nevoie de ajutor sa o clarific.
Sunt anul 3 la Facultatea de Calculatoare si am primit o oferta de munca de la o multinationala (cea mai mare din orasul meu).Am experienta de munca si asa m-au depistat pe linkedin.
Oferta de munca este full time, nu o sa pot face facultatea in paralel ( nu as putea sa ajung nici macar la laboratoare care sunt obligatorii, ce sa mai zic de orele de curs/proiect).In mod normal nu as vrea sa renunt la facultate dar in cazul meu s-ar putea sa nu isi mai aibe rostul …
Din ce am citit pe alte forumuri(parerile celor care lucreaza in domeniu), daca lucrezi in domeniu ca si programator cativa ani de zile si strangi o anumita experienta, diploma de facultate numai conteaza.Poti sa te angajezi lejer si fara.
In legatura cu acele taxe de care scapi ca ai diploma, nu ma tenteaza sa fac o facultate doar pentru asa ceva.
Dupa parerea voastra: munca sau facultate ?

vezi : Utilitatea studiilor de specialitate în domeniul nostru

Ideal, ambele.

In cazul tau, daca tot ai ajuns in anul 3, e mai bine sa termini facultatea. Vei gasi de lucru si dupaia, nu-ti fa griji :slight_smile:

8 Likes

E doar inceputul. Vor mai fi si alte oferte. Te asigur ca vor aprecia daca le vei spune “vreau sa duc pana la capat ceea ce am inceput, facultatea”.
Cred ca ar fi o greseala sa abandonezi acum.
Daca vrei sa te angajezi, fa-o, dar cu conditia sa iti poti termina studiile. Apoi, daca mai faci sau nu un master, vei vedea tu mai incolo.

8 Likes

Asta e motivul principal.Nu imi convine sa renunt pentru ca am facut deja 2 ani.

Don’t. Pe langa motivele de mai sus unul mai important: enjoy your college years, de la profesori, colegi, proiecte or just doing stupid youth stuff - ai restul vietii sa muncesti full time dupa :wink:

If you need cash - just do some freelancing sau part-time.

11 Likes

Facultate, cum ziceau colegii de mai sus.
Ori ambele (si nu ai fi singurul de la calculatoare ce face asta) ori doar facultate.

Facultatea nu e importantă doar din prisma informației, acolo îți legi ultimii prieteni si majoritatea relațiilor.

Legat de stagnare profesională, făcând ce ai făcut pana acum, nu o sa ai parte de așa ceva.

Iar daca acea multinaționala te-a găsit acum, te va găsi si după aceea, cu șanse mai mari de apreciere.

4 Likes

Cat timp am lucrat (tot internship) a fost ceva gen putina viata sociala ( doar in week-end aveam timp, si atunci trebuia sa ma odihnesc ca eram mult prea obosit).Acum dupa ce am vazut ce se cere in firme, am invatat sa ma orientez si sa aleg ce sa invat din ce ni se preda si pe ce sa ma orientez mai putin.
Si da e foarte greu sa te tii de amandoua ( e un chin pe care nu prea mi-l doresc ).

Subscriu că de preferat ar fi să faci doar facultatea, precum a spus deja @dakull, la care mai vreau să adaug și următoarele puncte de vedere proprii:

  • scopul primordial al facultății[1] nu este - precum multă lume își imaginează eronat - acela de a te face un foarte bun executant pe anumite nișe care se pliază perfect la locurile de muncă disponibile pe piață, ci în primul să-ți deschidă orizontul, asupra domeniului în sine, precum și asupra altor lucruri adiacente

  • ca să ai o creștere continuă în carieră, nu-i suficient să fii un foarte bun executant, ci trebuie să ajungi să cuprinzi un cumul de mai multe abilități care - pe lângă cele tehnice - cuprind probabil în aceeași măsură și cele non-tehnice - care rareori vei avea timp să le dezvolți cum trebuie în cadrul primelor job-uri

  • având în vedere că rareori se cultivă progresul angajaților pe orizontală, precum faptul că oamenii care au acest cumul de abilități devin tot mai căutați - i.e. mai scumpi - cred că în general se aplică lozinca: “partidul te vrea prost[2] și să rămâi strict un excutant bun și cu(-)minte

  • facultatea constituie o ocazie - de neirosit - pentru a cultiva toate aceste aspecte, respectiv deprinderi, care sunt în primul rând corelate cu colaborarea cu diferite specimene stereotipuri de oameni, felul și claritatea în care îți susții punctul de vedere, adaptabilitatea ta la diferite echipe/circumstanțe etc.-etc.

Menționez că eu am lucrat începând din anul II (oarecum din motive monetare…), iar dacă m-aș întoarce în timp nu aș mai repeta acest lucru… nu atât datorită epuizării, ci mai mult datorită timpului irosit, care putea fi valorificat mult mai bine (repet: o firmă te îndrumă către o nișă a lor, iar tu vei vrea mai mult decât atât).

Strict motive financiare (stringente) sau faptul că nimerești la o firmă de care ești convins că va investi în tine (mai mult decât prevede fișa postului) ar constitui excepții motivate pentru a face amândouă în paralel… pentru toate celelalte circumstanțe, mai bine te concentrezi pe facultate, dar suplimentând cu următoarele:

  • să colaboreazi cât mai mult, cu cât mai mulți (diferiți) studenți și profesori pe diferite proiecte extracuriculare => aici vei învăța cum să lucrezi cu oameni, cum să-i abordezi, suporți accepți etc.
  • să citești și să explorezi cât îți este posibil - nu să le aprofundezi pe toate, ci mai mult să treci din starea în care nu știi ceea ce nu știi în starea că știi ceea ce nu știi (mai târziu greu vei găsi timp)
  • să profiți de timpul liber pe care-l ai cu lucruri care-ți plac, acestea îți vor sedimenta un optimism necesar viitorului tău, care va fi deseori pus la grea încercare pe câmpul forței de muncă

[1] felul în care această teorie este pusă și în aplicare, respectiv implementată, depășește curricula acestui thread și e altă poveste și a mai fost dezbătută deja cu alte ocazii pe forum

[2] mă refer în primul rând la munca de rutină care este dată la reciclare - i.e. nu o vrea nimeni - studenților angajati, din care rareori vei avea foarte mult de învățat

11 Likes

Iti multumesc pentru raspuns.
Sunt de acord cu partea in care facultatea iti mareste orizontul pentru ca vad cam tot ce pot sa fac in domeniul meu (calculatoare).Momentan am ales partea de dezvoltare desktop/web (mai preciz in java dar sunt deschis si la alte limbaje gen php,python,etc) pe care vreau sa ma dezvolt cat mai bine si sa particip la diferite cursuri in afara a ceea ce invat de pe net (deja se organizeaza la noi la fac un curs de php la care o sa particip) dar nu e un obiectiv definitoriu din cauza ca nu stiu ce imi rezerva viitorul.In principiu vreau sa fac ceva sa imi placa.

3 Likes

Subiectul cred ca e deja epuizat pana acum, si @Programmer s-a decis.
Dar, special pentru lumea care nu s-a saturat de subiect, am scris si un mic articol pe blog despre asta #shameless-plug.

4 Likes

Termina ce ai inceput: facultatea. O sa ai timp sa muncesti si dupa aceea.

1 Like

O sa fiu putin natzi si o sa iti spun ca “numai” conteaza doar din cauza bubble-ului in care se afla piata IT in acest moment, cand sunt angajati si programatori mediocri doar pentru ca nu ai de unde alege ca angajator de cele mai multe ori.

Pe de alta parte, facultatea iti aduce si niste beneficii in afara carierei ce mie spre exemplu mi-au fost insuflate de 2 părinți ingineri si o bunică cu 8 clase: mandria de a te semna ing. Diplomat sau pur si simplu pentru a-ți demonstra tie ca ai putut sa o faci si pe asta.

Daca ar fi asa usor cum zice lumea, de ce nu o termina toti? Am mai auzit d-astea, ca dom’le copy paste 2 programe si termini facultatea de calculatoare. Culmea e ca aia fără comenteaza.

Mai e o treaba, prin afara cand am fost la interviuri intr-adevar nu m-a intrebat nimeni de dimploma, dar era totusi o conditie legala pentru contract, am auzit ca vor sa scoata legea asta din pacate…

In rest, complet de acord cu raspunsurile anterioare, am vrut sa dau si o alta parere mai tranșantă.

5 Likes

Nu trebuie sa renunti la facultate daca lucrezi. Eu am facut doua facultati si un master in timp ce aveam doua job-uri simultan. In cel mai rau caz mai ramai cu niste restante, sau mai dai niste bani sa recuperezi minimul de laboratoare. Pana la urma urmei, si profii sunt cat-de-cat intelegatori. Desigur se gasesc comunisti batrani peste tot, dar ce important sa stii este ca se poate si nu trebuie sa renunti la unul pentru celalalt.

3 Likes

Subscriu la ce zicea @patkoscsaba : am inceput sa lucrez din anul 3, iar in anul 4 am avut 2 joburi in paralel si licenta la Electronica (in top lucrari, nu pe genunchi) si da si viata personala.
A fost ceva mai intens, insa privind in urma mi se pare ca a fost o decizie buna, pentru ca m-a obisnuit sa lucrez in afara zonei de confort and that’s where the magic happens - chiar daca a fost mai greu decat sa fi stat degeaba.

Cred ca e important sa tragi de tine si sa vezi care-ti sunt limitele. S-ar putea sa fii surprins in mod placut.
Si sa nu exagerezi cu depasirea lor ca atunci dai in alta extrema.
Si as mai adauga: renunta la a avea impresia ca poti face lucrurile perfect - in caz ca ai fi avut asta - pentru ca aceasta idee de cele mai multe ori ne tine pe loc, nu ne lasa sa gresim si sa invatam din greseli - si ne mai si consuma puternic fara sa facem nimic vizibil cu acea energie consumata.

My two cents. :slight_smile:

2 Likes

Full-time ambele? Cat de intens lucrai la joburi, mai aveai timp sa faci și alte chestii după ce îți terminai treaba?

1 Like

Full time unul - cu tot cu transport 10-11h. Part time altul 3-4h . In
timpul care imi ramanea faceam alte lucruri care nu implicau calculatorul -
asta daca nu trebuia sa lucrez la licenta.
Nu le amestecam si nici nu o lalaiam - nu stiu sa fac asta, din nefericire
:slight_smile:

Stefan Marogel
www.linkedin.com/in/marogel
Administrator
Brunomag Concept SRL
http://www.brunomag.ro

Poate la tine era o situație mai fericita, dar unele facultăți îți ocupa ~30 de ore doar prezenta pe săptămână, caz în care e imposibil sa ai 2 joburi.

1 Like

Cristi, ti-am zis - depinde de tine si de ce vrei.

Situatia mea va fi evident foarte diferita de a ta, ceea ce nu inseamna ca am fost un caz fericit in care a fost usor.
Insa faptul ca pe forumul acesta exista deja cel putin 2 persoane care au putut face asta, arata ca se poate, ca nu e ceva imposibil si nici n-ar avea de ce sa fie.

Am intrat cu bursa in primii ani - e clar ca nu am mai putut sa am > 9 dupa ce m-am angajat, ca as fi avut maximum 8 (20% fiind prezenta).
Nu stiu sa existe facultate tehnica mai grea decat Politehnica in Bucuresti.
Situatia mea “mai fericita” a fost ca mi-am ales o specializare (in Poli din anul 3 pana in 4 iti alegi specializare) - Electronica Aplicata unde profesorii nu erau la fel de neintelegatori ca cei din primii ani.
Mai existau specializari unde trebuia sa stai aproape full time la facultate. De ce as fi facut asta ? Oricum nu voiam sa profesez in domeniu si nu m-ar fi ajutat pe ce lucram deja.

Inca o data, depinde de tine si de ce vrei sa faci. Mereu vor fi oameni care-ti vor spune ca nu se poate sau care nu vor fi de acord cu tine.
E bine sa te consulti cu altii, iar apoi sa judeci bine si sa-ti asumi alegerea pe care o vei face, iar cand gasesti avantaje in alte alegeri, reevalueaza si asuma-ti din nou etc.

Nu cred ca exista o “cea mai buna optiune” - cu totii suntem diferiti si aici e tot farmecul :smiley:

1 Like

Yup, that’s for sure.

Nu exista one-size-fits-all, dar exista one-size-kinda-sorta-fits-most-people.
Si pentru majoritatea oamenilor, sa mixeze scoala cu slujba nu e o idee buna. Experienta de munca si salariul nu compenseaza toate oportunitatile ratate de dezvoltare intelectuala din scoala. E, daca vrei, un anti-pattern al societatii locale.

2 Likes