Joburi Javascript in Cluj - 29 mai 2017

Mă gândeam să ma uit puțin pe glassdoor să văd ce joburi sunt prin Cluj-Napoca care necesită cunoștiințe avansate de Javascript.
În special fiindcă m-am certat cu cineva care mi-a zis că sunt o grămadă de joburi pe JS în Cluj, ceea ce eu nu cred.

Cautare Glassdoor după Javascript + Cluj-Napoca

Cad toate companiile cu “Bachelor’s Degree in computer science, or related field(s).” și “Good German skills are advantageous;”, respectiv care precizează lucruri care nu se pupă sau au review-uri de o stea.

O listă cu companiile la care am cel puțin eu vreun match :

  1. Siemens - JS dev - out
  2. Small Footprint - JS dev - out
  3. SDL- UI dev - pare interesant, dar nu sunt neapărat specialist în UI - maybe :slight_smile:
  4. Ve Interactive - JS dev - in - cam vagă descripția, dar e ok :slight_smile:
  5. ServUsTECH - Frontend - out - primul review pe glassdoor e că nu plătesc salariile
  6. SDL - Senior Java/SAP/consultant - out - îți trebuie ani să înțelegi platforme de genul
  7. MHP - Consultant - out
  8. ComplyAdvantage - Scraping - out
  9. 3Pillar Global - Senior Full Stack - in - foarte vagă descripția :slight_smile:
  10. 8 x 8 - Front-End - in :grinning:
  11. 3Pillar Global - Senior UI - foarte la limită, UI și se cere Ruby/GWT - WTF - in :confused:
  12. Intacct Corporation - Software Engineer - out - 10+ years experience - WTF
  13. SDL - Senior Java - out
  14. NTT Data - .NET - out (apare JS în descripție)
  15. Intacct Corporation - Sr. Software Engineer - out - 50 de ani experiență ?
  16. Accesa - Frontend - in :grinning:
  17. Wirtek - Senior Front-end - in :grinning:
  18. Siemens - SAP Abap - out
  19. Telenav - Senior Full Stack - in :grinning:
  20. humandirect - Senior Front-end - in :slight_smile: (3+ years)
  21. Porsche - Web Application Developer - out
  22. MHP - Software Entwickler - Nein Danke - out
  23. Amplexor - Front-end Developer - out
  24. 8x8 - DevOps Engineer - in :grinning: (CI/CD)
  25. MHP - Software Entwickler - out
  26. Wirtek - Full stack C# - maybe :slight_smile:
  27. Intacct Corporation - Sr. QA Engineer - out - 50+ ani experiență
  28. 3Pillar - Senior Full-Stack - in :grinning:
  29. Siemens - Java Developer mid/senior (full-stack) - out
  30. Wirtek - Full stack C# - maybe :slight_smile:
  31. Greppy - PHP dev - out
  32. Siemens SAP ABAP - out
  33. Accesa - (Senior) Software Developer (web) - in :grinning:
  34. humandirect - Mobile UI/UX Designer - out
  35. humandirect - php web developer - out
  36. Wirtek - English Speaking Telemarketer - cea mai retardată descripție posibilă, probabil full-stack - out
  37. Imprezzio Global - .Net dev (probabil fullstack) - maybe, nu e neapărat JS
  38. Accesa - Sharepoint dev - “Very good HTML, JavaScript, jQuery, AJAX skills” - out - WTF
  39. TrustYou - DBA - out
  40. Nemetos - Front-end (probabil de fapt Full-stack .NET - Sitecore) - in :slight_smile:
  41. Endava - .NET dev (probabil full stack Sitecore) - semnal de alarmă - poze în care n-au 2 monitoare la programatori, un amărât se chinuie cu un laptop și un monitor - WTF - out
  42. Ve Interactive - PHP Technical Lead - out
  43. Betfair - Senior Java dev ( full stack) - maybe - nu e javascript
  44. humandirect - UI Software Developer - out - descripție WTF
  45. iSDC - MarkLogic Developer - Big Data, nodeJS ? - in :slight_smile:
  46. ERNI - .NET Developer (Full-stack de fapt) - in :grinning:
  47. 3Pillar Global - Lead RoR dev - out
  48. Amplexor - Senior SharePoint dev - out
  49. TrustYou - Wordpress Web Designer - out
  50. Accesa - ABAP dev - out
  51. iSDC - Java Dev (probabil Full-stack) - in :slight_smile:
  52. 3Pillar Global - Python Engineer - out
  53. Accesa - .NET Full Stack Web Developer - #angularjs - in :slight_smile:
  54. Porsche - Senior Consultant - out
  55. 3Pillar Global - Java Technical Lead - out
  56. Porsche - Junior Consultant Software Entwickler - out
  57. Emerson - .NET Developer - #ridgid - in :slight_smile:
  58. Porsche - Senior Consultant (w/m) Software Entwickler - out
  59. 3Pillar Global - Senior UX Designer - out (mai mult design decât JS)

Ar mai fi să mă uit pe ejobs, alte site-uri dar am verificat și toate pozițiile în plus față de cele precizate cad din start după criteriile impuse mai sus, a fost mai ușor decât credeam.

La momentul actual în Cluj-Napoca sunt 20 de joburi viabile pe JS, dintre care 80% necesită cunoștințe senior de .NET sau Java pe backend sau un framework anume.
În concluzie sunt maxim 4 joburi care țin doar de JS/frontend/backend în Cluj-Napoca la momentul actual. Adică se cere doar react/angular/testare js/scraping/nodejs/meteor/knockout.js/etc, chiar și aceste joburi sunt pe poziții de senior.
Dacă cineva nu are 3+ ani experiență, în data de 29 mai 2017 sunt 0, repet 0 joburi pe Javascript în Cluj-Napoca. (eroare +/- 2 joburi)
Go figure.

4 Likes

Nu stiu cat de relevant e Glassdoor în România, încearcă și pe linkedin Jobs și vezi dacă sunt aceleași rezultate :slight_smile:

2 Likes

Nu sunt relevante rezultatele.
La 3Pillar Global, eu lucrez exclusiv pe Javascript (facand abstractie de HTML & CSS), si sunt si posturi disponibile pe Javascript. Probabil nu tot timpul coincide Job Ttile-ul cu ceea ce o sa faci, de fapt.

4 Likes

Completez cu LinkedIn (pe care nu l-am folosit niciodată din mai multe motive, am un cont doar pentru Lynda)

Greppy - JavaScript Developer - din ceva motiv nu era pe glassdoor, chiar dacă îmi amintesc că era acum 3 luni (sunt vreo 2-3 anunțuri cu JS + 1 cu web developer)
Fortech - Experienced JavaScript Developer - “doar 2 ani experiență”, dar senior
Fortech - UI Engineer - entry level
NextTech - Javascript Developer - entry level
Softvision - Javascript Engineer - entry level
EMOTIONstudios - Frontend Developer - mai mult ca sigur Wordpress design, dar nu se înțelege clar (nu l-aș lua în considerare)
CoreBuild - Frontend Developer / .Net Web Developer (mid/senior)
ArtSoft - JavaScript Developer - Entry level (probabil angularjs)

Mai sunt 2-3 poziții cu descripție mult prea vagă pentru a fi încadrat la JS, dar viabile.

Deci am mai găsit 9-10 poziții și pe entry level, nu mai sunt 0. Problema e că fără review-uri sau salarii publice.

Salarii publice (range-uri) sunt probabil la 10% din joburi. Uită-te pe stackoverflow.com la careers și o să vezi că ăsta e procentul.

Nu faci o statistica si pe C# :slight_smile:

De ce ai filtrat asa companiile? Sa zicem ca “Good german skills” ridica niste semne de intrebare - pe partea de IT ar trebui sa ne putem intelege cu totii in Engleza, cel putin prin partea asta a Europei. Dar cred ca majoritatea firmelor trec “Bachelor’s degree”. Nu zic ca e bine sau rau, dar asta a realitatea. De asemenea, review-uri pe Glassdoor o sa scrie in principiu oameni cu un axe to grind. Asa ca trebuie luate cu o lopata de sare. Mai ales pe aici la noi unde nu-i asa popular.

Asadar concluzia ca sunt < 10 joburi de Js in Cluj nu prea e OK.


OTOH, lucrul cu Js pe front-end la un SPA sau pe backend cu node e inca de nisa, si ceva ce n-o sa vezi asa de des in industria de la noi dominata de outsourcing. Asa ca zic ca numerele pe care o sa le gasesti n-o sa fie oricum uriase (sute, mii?), dar nici chiar 0.

2 Likes

Good german skills - eu de exemplu știu germană și tot n-aș lucra cu cineva care refuză să folosească limba engleză fiindcă e neamț și mare businessman. Dacă șefii sunt toți nemți iarăși nu o să fii niciodată respectat sau apreciat.

Bachelor’s Degree - Dacă se cere probabil e din vreun motiv bine întemeiat, politica firmei, cererea clienților, au salarii mici dar cu scutire deja sunt decente, cel mai rău e nevoie de cunoștiințe avansate de statistică, matematică.

Am ales glassdoor din cauza review-urilor, pe mine mă interesează exact cei care au un axe to grind, doar feedback-ul negativ contează, puțin mă interesează că e frumos biroul dacă am un laptop din 2008 și lucrez cu oameni incapabili. Mai rău, au ceva strategie ca să le lucrezi gratis.

Întradevăr, mereu aduc la suprafață și problema outsourcing-ului, chiar dacă n-ar trebui să fie probleme, nu există motive pentru care JS pe backend să fie o problemă. Un român a făcut integrare JS chiar și cu COBOL.

Eu cred ca lista ta arata cat de prost sunt scrise anunutile. Acum cateva saptamani dadeam exemplu de un PHP Fullstack Developer, care cerea:

Knowledge of HTML 5; C++ and SQL Server Knowledge in .NET and JAVA - a plus
Eu stiam ca fullstack inseamna PHP + HTML + JS + CSS (de ultimele 3 nici nu se pomenea) . Mai aveau sa ceara si ASM, adica daca tot umblam prin tot stackul eu zic sa mergem pana la capat.

2 Likes

Fair enough. Desi din experienta mea germanii sunt destul de OK cu vorbitul de engleza, chiar la ei in tara. Se poate sa fie nevoie de interactiune cu ne-vorbitori de engleza sau cu alti clienti ai outsourcer-ului din Germania, pentru care ar da bine sa stii germana.

Not really. Din experienta mea departamentele HR care nu sunt in cunostinta de cauza pun requirementul asta din inertie. Munca propriu-zisa nu implica nimic “avansat”[1], dar se gandesc ca e programare si suna greu, asa ca musai trebuie o diploma. E o pacoste teraba asta in general, dar daca esti in procesul de cautare a unui job eu zic sa aplici indiferent de requirements pe partea de diploma. E lipsa de personal si lumea cu capul pe umeri nu o sa fie oprita de treaba asta daca ai skill-urile necesare. Anajatorii care inca mai joaca keyword bingo cu CV-urile au si o sa continue sa aiba de suferit.

Wrt glassdoor, toate firmele o sa aiba si oameni nemultumiti, dar trebuie sa te uiti la comportamentul mediu/median, numarul de review-uri slabe raportate la numarul de angajati, cat de “grave” sunt doleantele oamenilor, si, iarasi, sa ti conta ca e un subset destul de specific de oameni care stau sa se planga pe forumuri asa. Majoritatea pleaca la alt loc de munca si asta e.


[1] Si chiar daca ar implica, un BSc nu garanteaza ca tu chiar stii subiectul. Daca chiar e nevoie de anumite skill-uri avansate de obicei se cere MSc/PhD sau experienta asemanatoare, si tot e nevoie de un test practic.

3 Likes

Ai dat exemplu Google, la Google e din start ceva foarte enervant și anume interviul, oricine lucrează la Google ca inginer/dev trebuie să treacă de un whiteboard interview, practic trebuie să memorezi soluțiile optime pentru fiecare problemă algoritmică. Eu cel puțin din start n-aș lucra la Google.

Dacă compania are o așa politică, fără nici o alternativă e clar că sunt probleme majore. (și se vede în multe locuri, inclusiv android, chrome) Nu sunt chiar trolli cei care scriu negativ despre Google. În plus au o grămadă de proiecte realizate care devin vaporware.

Ar fi interesant și o partea a II-a cu interviurile la entry level, mid level și la 2, 3, 10 years+ senior dev din lista de mai sus. Chiar m-aș aștepta să nu existe un interviu calumea pe JS prin Cluj ci interviuri tipice. Chiar whiteboard la entry level.

Eu sunt contra să aplici la companii care preferă (chiar dacă doar la HR) diplome, garantat atunci majoritatea colegilor vor avea diplome și în general experiența mea cu oamenii care au diplome și JS e că habar n-au cu ce se mănâncă sau vorbesc doar din auzite. Parcă programarea asincron e chineză pentru 90% din oameni, totuși au destulă inteligență să îți dea ție de lucru dacă știi lucrurile și ei să facă ce vor fiindcă au o facultate.

1 Like

Nu știu ce aveți cu cei care au făcut facultatea de informatică.

Îți place programarea, treci prin proces. Mai ales acum când facultatea e doar 3 ani.

Da, 90% din oameni, fie că au un doctorat, fie că au învățat programare de pe Youtube, nu dau 2 bani pe ea fiindcă plata încă e de tot r@h#tul. Faci 1800 RON ca și casier și 3200 ca și programator. Yeah, same sh33t. Apoi poți merge ca și casier în Franța și scoți 2000 de euro. Așa că de ce să-ți pese?

Vrei oameni motivați? Fie iei studenți începători, fie plătești omul atât de mult încât să nu-l streseze nimic în viață. Dar cum numărul 2 nu se va întâmpla, rămâi cu ăia de până în 25 de ani care se uită în jur și se miră ce de programatori dezinteresați există. Viața, viața te învață de ce nu merită să-ți bați capul.

4 Likes

Nu vroiam să includ criterii economice, dacă adaug și 1000 de euro salariu minim ne întoarcem la 0 poziții pe Javascript în Cluj pe entry, mid level. Așa am mai găsit măcar 5-6 joburi acceptabile ca descriere pe linkedin+bestjobs care nu presupun full stack cu java/.net/ror/php/go/abap/… (probabil cu salariu minim pe economie ± 200 lei)

Ok, de acord. Însă mai încet cu „Ce-i cu toți obosiții ăștia de programatori?” că se aude în tavan aici la subsol.

:facepalm: uneori ma intreb daca cititi ceea ce scrieti.

de altfel imi explica cineva care este sensul acestui thread? eu, unul nu am inteles nimic - in afara de generalizari, “statistici”, “invataminte despre viata” si ceva legat de germani …

1 Like

Enlighten us.

In primul rand tot “studiul” lui @isti37 este complet fals pentru ca porneste de la premise pur subiective si alese aiurea - apoi urmeaza un sir intreg de preconceptii si generalizari.

2 Likes

Nu te lua dupa ei, de regula sunt cei care nu au reusit sa ajunga acolo. Cauta seria Cracking the Coding Interview de Gayle Laakmann. O sa vezi exact cum pun problema la interviuri toate marile corporatii (Google,Amazon,Apple,Microsoft). Algoritmii aia care se cer acolo chiar se folosesc ulterior. Eu lucrez zilnic cu tehnologiile lor si uneori interactionez cu oameni de acolo iar parerea mea e ca Google chiar e unul din locurile unde merita sa ajungi.

2 Likes

Eu m-am luat după ce este scris pe glassdoor, pe baza criteriilor mele, dacă este fals e din cauza anunțurilor scrise prost.

În rest m-a intrebat Horia despre preconcepțiile mele și am explicat, dacă anunțurile ar fi scrise corect ar fi oarecum valabile în 90% din cazuri. La fel și cu salariile, ultimele mele interviuri pe .net/js s-au oprit abrupt la negocierea salariului.

Dacă ne uităm și pe lângă glassdoor am zis și eu că mai sunt 10-15 joburi ok pe JS sau ceva full stack.

1 Like

Ai contactat pe cineva? (macar via e-mail) plus daca pornesti de la:

Conteaza mai putin daca anunturile sunt proste sau nu ci daca job-urile EXISTA sau NU.

1 Like