Eu sunt facultatea de informatica anul 2 intr-un oras mic si chiar si asa am prins intership la 2 firme simulan.
La una ma duceam 2 ore pe saptamana iar la alta zilnic de la 10 la 3 ca si practicant.
A durat toata treaba asta in jur de o luna, o luna jumate insa m-am vazut nevoie sa renunt deoarece intershipurile nu erau platite, ei vroiau sa fac practica 3 luni fara nici o mica plata.
Insa adevaratul era ca ai aveau cerere de angajare pentru cineva care avea experienta de 2 ani… ceva ce nu am…
Am fost si la un interviu pentru un job(salariul foarte mic) insa am fost refuzat pentru simplul fapt ca nu sunt absolvent inca.
Inseamna ca nu mergi unde trebuie. Daca o firma nu te angajeaza din cauza ca nu esti absolvent, inseamna ca nu ai pierdut nimic. Dar, poate nu asta e adevaratul motiv, poate nu esti suficient de pregatit, si au zis asta avand in vedere ca ar mai trebui sa avansezi.
Daca tu intr-adevar cunosti ceva la nivelul in care i-ai fi de folos la cineva si acel cineva ar putea sa scoata bani de pe tine, atunci inseamna ca nu ai dat peste firmele care trebuie si trebuie sa mai incerci.
Si eu am refuzat studenti, pentru ca din experienta stiu ca nu poti face si scoala si servici serios in acelasi timp. Or daca omul vrea sa termine facultatea o sa neglijeze jobul si pentru mine ca angajator, nu-i ok. In momentul in care nu esti reliable nu pot sa-ti dau pe mana taskuri/proiecte vitale (cele care aduc si bani) deci nu produci plus-valoare, deci de ce sa te tin?
Nu mai blamati angajatorii care nu vor sa angajeze studenti, macar sunt sinceri si nu vor sa-si bata joc nici de oameni nici de business.
In majoritatea cazurilor, studentii sunt juniori. Chiar daca “reliable” poate fi tradus/inteles in mai multe moduri, nu prea cred ca ar fi sinonim cu Advanced sau Senior. Acum daca tu te uiti la studenti sa-ti rezolve taskurile “vitale”…
O gandire ok pentru un angajator mi s-ar parea sa angajeze studenti fara experienta, dar in ultimul an. Sa-i invete ce presupun acele task-uri “vitale” si chiar sa le puna la dispozitie un coleg care sa-i indrume (in limita timpului disponibil). In contract pot avea o clauza ca timp de 2 ani sa nu-si schimbe jobul, astfel in primul an invata si rezolva taskuri usoare si in al doilea an pot aduce acel “plus-valoare”. Parerea mea.
Este o discutie mai complexa, dar pot sa-ti spun ca nu este asta treaba programatorului. Asta este treaba celor de la vanzari, managementului… Intr-un proiect nu vei avea numai task-uri complexe, pe cand ora o vinzi la acelasi pret in proiect, clientul nu stie ca task-ul simplu a fost facut de un junior sau un senior.
Eu de la angajator am cerut doar un job part-time, exista firma care au astfel de joburi si studenti care fac fata si cu joburi daca lucreaza in regim part-time.