Lenovo is joining Dell in the “OEM Linux Laptop” club

Alaturi de Dell.

Vor avea Fedora preinstalat.
Modelele disponibile:

  • Thinkpad P1 Gen2
  • Thinkpad P53
  • Thinkpad X1 Gen8
1 Like

Am facut recent o evaluare a distro-urilor disponibile in 2020 si dupa lungi cautari am ramas pe Windows. Pentru mine e un selling point ca Thinkpad si Dell-urile Lattitude vin cu Windows 10 Pro/Enterprise si nu trebuie sa mai cumperi o licenta.

Pierzi prea multe cand alegi o distributie linux:

  • bateria nu va tine nici macar jumatate din cat tine pe Windows fiindca kernelul nu implementeaza corect majoritatea procesoarelor de laptop/noi (AMD nu are drivere nici sa poti regla ventilatoarele)
  • font rendering-ul pe windows e excelent, in special in aplicatiile native
  • nu ai criptare care sa suporte o cheie din TPM, ultima data cand m-am uitat nici o criptare open-source nu e considerata sigura din acest motiv - exista solutii dar sansele sunt destul de mari sa strici ceva si sa pierzi toate datele
  • driverele NVIDIA/AMD nu sunt cu nimic mai bune ca acum 10 ani, doar Intel e ok
  • daca te uiti pe Netflix nu o sa ai aceeasi calitate nici la sunet, nici la video
  • castile bluetooth, chiar si cele mai noi o sa aiba sunet de calitate mai slaba si cu latenta

Am instalat, ce-i drept nu pe un Thinkpad, driver-ul de la Nvidia si nu am avut nicio problema. Asta prin 2015. Am bagat niste jocuri si framerate-ul era cam ca pe Windows :smiley:

Da, acum ceva timp faceau fite, dar situatia s-a cam remediat de ceva timp.

Problema nu apare cand setezi un laptop si il folosesti ca un desktop, problema apare cand de exemplu vrei sa il conectezi la un docking station, la un adaptor usbc-hdmi si vrei 4k 60fps, cand ai mai multe monitoare, cand vrei sa faci daisy chain intre monitoare. Cand vrei sa salvezi energie dezactivand Nvidia si utiliza Intel, respectiv cand ai nevoie sa poti schimba intre ele.

1 Like

Nu poți avea pretenții când faci chestiile astea. Eu nu fac nici măcar jumate din ce zici tu, dar folosesc dual boot. Windows+Ubuntu.
Legat de faptul că Ubuntu ar consuma mai multă baterie decât Windows, iar nu-mi vine să cred. Windows este expert in ineficiență și lucruri inutile. Ubuntu mai are nevoie de vreo prezentare?

2 Likes

Tot ce vroiam sa zic e ca Dell/Lenovo prin faptul ca ofera suport OEM pentru linux, nu inseamna neaparat ca va fi mai bine ca la un laptop standard care are si licenta de Windows.

In cazul meu de fata, cat timp GPU dedicat este oprit (90% din timp), bateria tine mai mult pe distributii Linux decat pe Windows. Strict personal. Legat de “AMD nu are drivere pentru x”: faptul ca producatorii hardware nu vin cu implementari software pentru chestii mai low level, nu este vina OS-ului sau a dezvoltatorilor. Ce vina are un nene care dezvolta un OS open source cu faptul ca nu stiu ce producator de placi de baza nu expune un API pentru un plastic care se invarte?

Citation needed. Ce inseamna aplicatie nativa? Cum ai comparat rendering-ul?

NVidia nu ofera nimic altceva decat binary blobs. Poti folosi driver-ul proprietary, si implicit vei avea performanta pe care ti-o doresti. Faptul ca nouveau merge (atat de) bine avand in vedere ca a fost inginerit invers, spune mai multe despre comunitatea open source decat despre, ahem producatorii de hardware.

Conform Netflix system requirements, obtii banda scazuta inclusiv pe Windows, nu numai pe UNIX/Linux.

Mi se par o gramada de puncte de vedere strict subiective, fara nicio argumentare (reala) in spate. Hai sa nu-l numesc hate, dar scris doar de dragul de a consuma banda.

Personal, in toata povestea asta ca producatorul X nu trimite exclusiv laptopuri cu Windows preinstalat ma bucura faptul ca 1) poate scadea pretul licentei de Windows din pretul final, mai castigi o placuta de RAM, un SSD, sau niste burgeri comandati cand te uiti pe Netflix, si 2) ca poate face producatorii de hardware sa tina cont si de alte sisteme de operare si/sau configuratii diferite.

2 Likes

Nu am vazut windows care dupa 1 an sa mearga la fel de bine ca la inceput. Linux cu uptime de 1 an am vazut si mergea brici.

Dar dacă OS-ul e Windows nu mai contează că nu MS a făcut drivere sau că sunt conflicte :sweat_smile:

/Rant off

Ca să nu fiu complet pe lângă: Pe forumul sublime erau o grămadă care se plângeau că fonturile arată rău. Nu zic că problema e universală, dar nici inexistentă nu e :slight_smile:

Foarte interesant e ca Netflix ofera nu numai 4k pe Edge, dar si HDR. Doar pe Edge, din cate stiu.

Well, inseamna ca vor face echipamente care vor veni din fabrica cu o distributie Linux optimizata care in teorie ar trebui sa mearga flawless. Mi se pare o idee foarte buna, probabil piata a cerut asa ceva. Sustin opinia ca nu poti fi eficient, secure sau in costuri rezonabile pe Windows si e imbucurator ca oamenii se orienteaza in limita in care pot spre solutii Linux.

De am citit la Edge e că microsoft l-a integrat bine cu windows-ul și suportă cevs protocoale care suportă protecție antipiraterie.

Am observat că dacă intru cu programe de remote nu văd video-ul din aplicația netflix și nici in edge. In schimb în chrome merge.

1 Like
  1. O, ba da. Daca nu pot afla de niciunde temperatura procesorului sau controla frecventa core-urilor probabil ca ar trebui sa imi scriu eu driver-ul ca sa seteze viteza ventilatorului dupa API-ul AccuWeather. Oricum fiecare core sta la 4.2-4.5 Ghz mereu, deci ventilatorul trebuie sa stea la 100% mereu. (asta era situatia cu Ryzen pe desktop acum 2 ani cand am testat ceva pe ubuntu nativ ca imi trebuia linux containers, nici in cazul Intel-urilor noi, in special pe laptop situatia nu e roz, de exemplu un Core i9 nu va sta mai bine)
    -> practic asta rezolva laptop-urile noi de la Dell, iti pun procesoare care merg decent cu linux.
  2. Ma refeream la aplicatii Java, in cazul carora fonturile se randeaza mult mai bine pe linux. Pe Windows font-urile sunt pur si simplu frumoase, se vad placut pe orice ecran, cum dai de un ecran 4k pe ubuntu o sa arate si acolo bine (doar ca dai de problema de HiDPI pe care windows-ul a incercat cu chiu cu vai sa o rezolve), in rest pe 1920x1080 la 24’ mac/linux randeaza foarte aiurea font-urile. (iti trebuie o perioada de acomodare sa nu te deranjeze daca vii de pe windows)
  3. Dupa cum am zis exista solutii, dar e multa munca pentru ceva ce Windows iti da la un click si doar mac-ul ofera ceva mai bun cu cip-ul T2. (daca pur si simplu iti criptezi partitia user-ului si iti pui laptop-ul mereu in standby orice om cu o scula mai profesionala o sa iti ia datele de pe partitiile criptate sau iti pune un backdoor sa ia cheia dupa ce te loghezi, de exemplu iti da inapoi laptop-ul politia cu backdoor, tu te loghezi si ti-l ia inapoi si pot lua toate datele)
    https://github.com/fox-it/linux-luks-tpm-boot
    Nu vreau sa stiu ce se intampla daca ti se corupe bootloader-ul din ceva motiv. (si grub avea tendinta sa se corupa)
  4. Nu e numai rezolutia, e vorba si de cata energie o sa iti consume procesorul ca sa decripteze acel stream, ce codec o sa fie folosit (calitatea imaginii o sa fie mai buna la aceeasi rezolutie, audio la fel). Windows suporta aptX pentru bluetooth.
  5. O sa scada pretul cu 20-30$ si o sa iti ofere suport premium pentru fedora, nici vorba de hardware, daca vrei o licenta non-oem o sa scoti 250-300$…
  6. NVIDIA/AMD ofera drivere functionale, dar sunt mici probleme care te pot scoate din sarite in special la un laptop. De exemplu conectezi un televizor 4k si iti apare ecranul verde dupa ce il deconectezi. (nu zic ca nu se poate intampla si pe windows/mac)

Linux isi are scopul pe laptop-uri ieftine, laptop-uri mai vechi, dar pe ceva high-end daca n-ai nevoie de el din ceva motiv profesional e un downgrade.