Linux vs Restul - ediția 2023

Continuarea discuției de aici

eu folosesc linux (principal) de prin 2008 (poate chiar mai devreme) si am trecut prin diferite forme ale lui (fiind multumit o perioada buna de ubuntu mate si mai inainte de ubuntu cu gnome),
dar consider tot mai serios sa schimb (inca nu stiu daca spre mac sau win).

ne poti da (mie si lui @iamntz) niste argumente / remindere de ce e mai bun / confortabil / etc linux ca sistem principal? (eventual intr-un post separat daca ai timp / chef de scris in detaliu)
promit sa adaug si experienta mea recenta si poate iese de o dezbatere constructiva in care sa ma lamuresc si eu daca sa raman la linux sau sa schimb (si in ce directie).

1 Like

Linux e mult mai rapid la Docker, ce imi ia 30 secunde pe M1 Pro pe desktop cu linux porneste in maxim o secunda si 2-3 secunde pe Windows Subsystem for Linux.

Ai mereu optiunea sa rulezi direct linux si pe mac pe ARM64 intr-un VM cu UTM, se misca semnificativ mai bine ca Docker Desktop.

Eu am pățit o chestie tare interesantă: am un proiect cu un DB măricel, >10gb.

Fix același set de date, fix același query:

  • docker în windows: peste 15s (ajungea și la 30-40s)
  • mysql nativ în windows: 3s
  • docker în wsl: 0.2s (probabil și mysql în wsl ar rula la fel de bine).

Chestia asta m-ar face să migrez.

Dar sunt prea comod să renunț la Windows :smiley:

Remote environment atunci ?

unul din punctele enervante cu ubuntu e ca nu gasesc o aplicatie pentru onedrive care sa functioneze comod, stabil, gui, etc
am folosit o perioada ceva utilitar fara interfata grafica, dar a incetat sa sincronizeze ce avea de sincronizat si eu am ratat momentul.
ceva vreme mai tarziu… o parte din fisiere lipseau sau nu erau actualizate… si cam asta a fost.
problema nu a fost mare pentru ca aveam redundanta pt ele, dar am incetat sa ma bazez pe el si nu gasesc altul in care sa am incredere.

si da, as vrea sa aiba si gui sa ii pot spune cu 2 clickuri ce sa sincronizeze si ce nu pentru ca au trecut anii in care mi se parea interesant sau comod sau acceptabil sa editez fisiere config si sa studiez documentatii stufoase pentru a face un programel sa mearga.

dropbox poate sa functioneze normal, synology drive poate si el… pana si digi storage putea (cand il foloseam).
one drive… nu.
si o alta parte enervanta e ca abonamentul microsoft imi e necesar pentru cateva situatii pe an,iar onedrive e inclus si nu il pot folosi.

de aici putem extinde la lipsa aplicatiilor microsoft office (da, am folosit tot felul de office open, dar enervant e ca se tot schimba si ca pentru lucruri altele decat text simplu… ai ceva batai de cap cu a functiona corect sau la fel cand trimit altora care editeaza cu microsoft office).
si nu imi doresc sa fac o tona de artificii pentru a instala altfel decat nativ / stabil / etc.

in partea de programe de grafica… nu intru - dar e alt minus.

jocuri nu prestez de multi ani… deci aici nu sunt afectat.

dar se aduna tot mai multe maruntisuri enervante (ex: aplicatia pt semnatura electronica nu are support oficial pt linux. am citit ca ar fi un “hack” pentru a semna documente, dar vb din nou de stabilitate / comoditate / incredere ca functioneaza corect si fara piedici, mai ales cand ma grabesc sa semnez un document pentru a il trimite in termen undeva).

evident, sunt si plusuri, iar unul mare e ca nu am avut probleme cu virusi si nici nu trebuie sa fac efert prea mare pentru asta.

alt plus e ca sistemul se misca foarte bine, fara freeze sau gafait (mai putin cand intre cele 30 de taburi de chrome deschise se aduna mult video sau ceva javascript dubios).

revin si cu alte puncte pe masura ce imi adun gandurile

2 Likes

Eu sunt in 3 lumi deodata:

  1. Mac OS X pentru ca aplicatiile arata cel mai bine, macbook pro-ul n-are egal si exista niste aplicatii exclusive
  2. Windows pentru gaming, WSL, BitLocker pe hdd-uri externe, VR, touch screen anyone ?
  3. Linux pentru servere, dezvoltare, l-am folosit ca si Desktop, mi-a placut, dar imi trebuie Mac sau Windows in ziua de azi

Cel mai bun compromis e Windows 11, ai WSL care e foarte aproape de linux nativ deja, adica merg inclusiv jocurile 3D. Pe Mac OS X poti rula Windows 11 varianta de ARM cu UTM gratuit sau ai Parallels, functioneaza perfect fara grafica excesiva. Functioneaza fara probleme inclusiv share-ul pe USB din host in VM.

parca asta incep sa simt si eu :slight_smile:

si eu sunt la fel
in 3 lumi :smiley:

Io sunt ala care nu aude pe Linux

Eu folosesc Linux fix de 10 ani deja. Am avut o mica pauza cu Mac-urile, am zis ca tot unix-ish este.

Ei bine, productivitatea mea pe Macbook-uri/iMac-uri era absolut oribila datorita simplului fapt ca incercam sa urmez bune practici si sa rulez in containere la ce lucram eu pe atunci. Se bloca, mergea incet cu draci.

Eu nu prea ma joc, nu prea am nevoi de softuri gen Photoshop, cam tot ce fac zi de zi la un computer este ori intr-un browser ori intr-un editor text. Containere multe, qemu, compilari, cam astea sunt mai “speciale”.

Acum cativa ani, cand am trecut de pe Macbook-uri pe Linux, am zis ca daca tot fac trecerea sa o fac cum trebuie. Asadar mi-am facut un PC din piese, multe core-uri, mult RAM, etc. Acum reiese faptul ca tot ce mi-a lipsit in cei cativa ani pe apple stuff, a fost ceva putere in spatele hardware-ului. Sa fie lucrurile snappy si cand fac ceva mai de dev.

Nu am putut pana acum cateva luni sa ma deslipesc de Macbook, deoarece pe bune sunt niste laptopuri construite bine si arata intr-un fel. Chestia e ca asa m-a trezit la realitate ce inseamna sa ai ceva hardware mai puternic si sa nu trebuiasca sa astepti cateva secunde sa ti se deschida chrome-ul … efectiv cativa ani a adunat praful, de mi-a fost scarba sa ma mai uit la vreun laptop.

Pana acum o luna a durat scarba asta fata de laptopuri cauzata de experienta incredibil de proasta cu Macbookul (v-am zis ca parca inca simt mirosul de par de pe picioare ars?) … m-am aruncat la un Thinkpad T14s Gen 3, am pus ce rulez eu de zi cu zi pe desktop: arch + sway + nvim si pur si simplu a mers. Defapt merge asa de bine ca in ultima luna nici nu am deschis desktopul.

Linux imi acopera toate nevoile. Si de zi-cu-zi, si de dev local si pe servere. E OSS, installerele nu te intreaba daca vrei sa te targeteze cineva cu ad-uri. E pur si simplu cea mai buna alegere … pentru mine.

Semnat,
un soarece de terminal.

2 Likes

Dincolo de obișnuință, cred că ăsta e principalul blocker pentru mine. Onedrive și Outlook cred că sunt singurele aplicații pentru care nu am corespondent pe Linux.

Și PowerToys :smiley:

eu am preferat mereu thunderbird (chiar si pe windows), dar cu onedrive chiar nu am optiuni

Ptr. mine Linux e un dev enviromnent ideal.
It’s a programmer’s wet dream

Deasemeni e si un daily driver bun. Poate ca nu-i extraordinar de polishat ca Windows, da’ acopera mare parte din nevoi. Personal nu am nici o buba cu audio, UI/UX, etc.

Editare office, browsere, audio playere, movie playere - ce naiba imi mai trebuie? Folosesc terminalul cat mai mult posibil.

Ofc, Photoshop nema. Gimp sucks. Ptr. asta am un al 2-lea pc cu windows.

Ah, si securitatea ofc. Ma simt mult mai in siguranta pe linux.

Performanta e si ea buna, ba chiar excelenta pe laptopuri vechi (aka Thinkpad).

@iamntz , iti recomand cu mare caldura MxLinux, KDE. E un distro stabil, cu UI/UX bun, ai tot ce-ti trebuie sa traiesti ca un boier. :grin: Probabil si sunetul merge dar nu stiu ce configuratie alien ai tu.

Problema cu sunetul sau diverse este daca ai hardware nou.
In cazul meu nu a fost driver pt chipul audio. Pe un hardware mai vechi (ma refer de acum 2 ani ) este in general ok.


Driverele pe Linux sunt o alta doscutoe oricum pe forum :smiley:

Windows 11 + WSL = :heart:

Pe server + app dev doar Linux mă interesează și atunci WSL, cu Docker in WSL, sunt importante. Și Powershell că am CTRL+R pentru search in history (asta posibil sa fie ceva script adăugat, nu mai știu), client SSH și ssh-agent (Powershell pentru mine e un fel de Edge care e util doar ca să descarci Chrome).

Am stat vreo jumătate de an pe Arch, câțiva ani pe desktop Ubuntu (cu dual boot pe Windows pentru 70% din situații în care nu mergeau microfonul de la niste căști banale cu jack mic in Ubuntu) și m-am întors la Windows.

Windows e OS-ul in care niciodată nu am avut probleme cu sunet, cu drivere, cu faptul că Bluetooth pe Ubuntu nu merge simultan mic+sunet, ci doar una: input sau output (bah, sunteți nebuni?), nu am observat că papa considerabil mai multa baterie cand rulează un film pe YouTube (de tine vorbesc Ubuntu!).

Iar Mac îmi arată cât e de ridicol de cate ori dau oricum obscen de multi bani pe un laptop nou non-Mac. Mă uit la Mac si observ ca mai trebuie sa pun vreo 1000€ că sa am un CPU Intel MAI VECHI cu o generație și să am un căcat de bara cu touch deasupra tastaturii in loc sa am touch pe tot ecranul (eventual RAM și/sau SSD mai puțin, să știi de ce dai 1000€ in plus!). Right. Hai pa.

Sunt foarte legat de linie de comandă Linux, administrare servere Linux, dezvoltare Python pe Linux, Docker etc. Dar WSL + mașini in cloud (wink-wink) îmi rezolvă problema și Windows îmi dă un sistem stabil care nu îmi stă în cale.

Secundar, MS Word are dicționare foarte bune și mai ceva aplicații Windows pe care le rulez lunar și nu trebuie sa îmi bat capul cu emulatoare Windows pe Linux. In rest, la Outlook am renunțat de vreun deceniu sau mai mult, are suita Google Workspace tot ce ii trebuie + beneficiile cloud: Docs, Sheet, Gmail, Keep, Slides, Drawings, Drive etc.

PS: aștept să mă pună odată și pe mine pe lista cu update Windows la acel build 2H…-nu-stiu-cat ca sa nu se mai blocheze WSL cu consum de CPU la 90% după ce ai revenit a 3-4-a oară din stand-by. Singurul moment când aud ventilatoarele la ale mele 8 core-uri fizice/16 logice. Asta ca sa nu ziceți că nu sunt probleme in paradis. :slight_smile:

2 Likes

Pro tip: descarcă update de aici. :wink:

Am văzut la un moment dat că pot intra in ceva program de cobai. Asta tot așa ceva e?

Venind după trauma Linux pe desktop, am devenit atâta de conservator că sunt pe cale să port cilindru și baston, numa’ să nu crape ceva și să îmi dea de lucru sa am ce repara.

Eu am luat windows 11 prin programul ala, Sunt si acum, dar in beta.

Pana acum, totu bine. Nu s-a stricat nimic. Nu inca.

Nu nu, asta este versiunea stabilă.

1 Like

Windows/Mac pentru softuri exclusiviste cu Linux virtual/remote unde e nevoie. Win-win.

Am cumparat pc nou:
Am instalat linux → totul a mers direct inclusiv drivere nvidia
Am instalat win11 → a trebuit sa downloadez driverul de network adapter din linux ca pe windows nu mergea direct, apoi si restul de 10 drivere inclusiv nvidia ca de ce nu.

So please tell me more

2 Likes