Lista cursuri & roadmaps pentru o cariera in IT. Cum sa devii freelancer in IT gratuit sau cu putini bani

Tot ziceam ca ar merge un thread cu resurse ptr. cariera in IT. Chiar am cautat pe forum, dar am gasit informatii disparate (foarte bune). Am vazut pe thread-ul cu mentoratul bisnitarii in IT resurse foarte bune de care nu stiam.
O sa pun aici cateva gasite pe aici in principal. Zic sa le agregam intr-un loc.

Liste, Carti, Cursuri Video, etc. Platite sau gratuite. Nu e necesar sa le fi vizionat personal. Cateva cuvinte despre ele sunt apreciate, nu doar link.

Cand gasiti un curs sau o carte buna (chiar erau intrebari recent despre lista de carti recomandata ptr. programatori, precum Clean Code & Co) puteti sa le postati aici ptr. eternitate.


2 liste masive cu roadmap ptr. cariera in IT.

Lista cursuri cu tag-ul computer science de la MIT

Un alt roadmap:

Clasicul roadmap.sh (n-are chiar atat de multe insa)

Am auzit ca e bun playlistul asta ptr. algo:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLOtl7M3yp-DX6ic0HGT0PUX_wiNmkWkXx

Un articol cu alte 10 cursuri:

Cursuri cu tag-ul computer science de pe Coursera (daca un curs individual bun postati cu niste detalii):

Cursuri cu tag-ul computer science de pe Edx:

Design patterns in C#, m-am uitat recent la el, chestii simple si unele foarte avansate (te ia ameteala de la atatea abstractii OOP :smiley: )
https://www.udemy.com/course/design-patterns-csharp-dotnet/

Un site cu informatii foarte utile despre cum sa obtii un job in FAANG (algo, interview, cv advice, negotiation, etc):

4 Likes

Eu cred că e musai să fie parcurse măcar parțial înainte de a fi recomandate. Sau, în cel mai rău caz, să ai un cunoscut care a parcurs materialul respectiv.

Nu de alta, dar am auzit și eu numai de bine despre un anumit program de freelancing. Îi pun link aici? :troll:

Eu sunt curios daca chiar exista cineva care a urmat o astfel de lista si daca acela halucineaza ca a obtinut aceleasi rezultate ca si cum ar fi absolvit facultatea.

Dupa logica asta trebuie sa citesc total sau partial encyclopedia britannica inainte sa-i zic cuiva despre ea. N-am nici cunoscuti care s-o fi parcurs. Dar am auzit din surse de incredere ca e buna. Ce sa fac sa n-o recomand altcuiva daca ma intreaba de o enciclopedie buna in format fizic (ca na, avem Wikipedia)?

Inteleg insa unde bati si e o grija buna. O sa incerc sa raspund mai jos. :slight_smile:

Unele resurse au faima stabilita deja. Edx, MIT, Coursera.
Alte resurse au social proof in forma stelutelor si review-urilor (Github, Amazon, etc).

Stiu ca si cursul acela discutat aici are review-uri si stelute, dar cele de mai sus sunt pe site-uri unde avem mai multa incredere in ratings.

In plus avem community police sa zic asa. Oricine are libertatea sa posteze cursul acela aici dar restul comunitatii va reactiona (flagging), lasandu-ne sa stim daca sa avem incredere sau nu.

Aparent da :slight_smile:

Aparent.
Individul minte cu absoluta nesimtire cu o probabilitate gigantica.

O sa explicitez:

Sa luam un curs pe care personal l-am urmarit din curiozitate. E un curs extrem de usor, nivel de gradinita sau pe-acolo, am facut-o doar datorita numelui celui care preda, Andrew Ng:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLLssT5z_DsK-h9vYZkQkYNWcItqhlRJLN
Cursul e pentru Stanford University.

In momentul in care scriu asta, diferenta dintre cei care s-au uitat la primul video vs ultimul e aproximativ 50:1 (cu rotunjiri). E vorba de un curs foarte usor si nu e o situatie singulara, am mai mentionat situatia asta si cu privire la alte cursuri, situatia poate fi mult mai proasta daca nivelul cursului e mai ridicat.

A se tine cont ca multi dintre cei care urmaresc astfel de cursuri au deja studii superioare.

Pentru amuzament, a se calcula probabilitatea ca un individ particular sa urmareasca numarul de cursuri egal cu cel al unei facultati anemice, 3 ani, 5 cursuri / semestru, considerand probabilitati independente (nu e chiar atat de simplu, nu sunt independente, dar…).

Acum trebuie sa tii cont de faptul ca acele cursuri au semniarii/laboratoare/proiecte/examene si foarte important, bibliografie.

E mult de spus pe tema asta, de obicei se argumenteaza din ignoranta ca materia X si Y si Z (aproape toate, de preferinta) nu sunt necesare, sunt inutile, etc, etc si in final doar atingand extrem de putin suprafata in urma unor asfel de cursuri superficiale, individul ajunge sa creada ca are cunostinte comparabile cu un specialist in domeniu.

PS Nu se poate acoperi programa unei facultati cu studiu ‘de cateva luni’, cine afirma asta se imbata cu apa rece.

PS2: Mentalitatea ‘nu e necesar’ e vizibila masiv chiar si in exemplu:

2 Likes

Putem argumenta și că acele cursuri/laboratoare de la facultate se predau cu miserupism în România cel puțin.

Ele la fel ating doar suprafața, fiindcă profesorul pe programare web care are un doctorat în ceva matematică abstractă nu îi pasă deloc de React/JavaScript. A ales să predea web fiindcă îi trebuiau ore pe lângă cercetare, din care lucrează la granturi care aduc bani buni. Dacă ar lucra doar pentru salariu s-ar duce la privat.

La algoritmi eu la UBB învățam Pascal, mergeam la cursuri doar să fac prezența că profesoara era criminală, dacă iei un curs predat de un Indian de pe YouTube în engleză de aia primitivă înțelegeai mai multe. La laboratoare laborantul zâmbea cum aveai ceva intrebare mai dificilă din viața reală.

Acum experiența mea cu facultatea nu înseamnă că toate sunt la fel. Dar oricum licența e la fel de superficială în multe locuri. Doar ce ține de matematică e bine predată și chiar merită.

Dacă nu știi să faci o aplicație mobilă și iei un modul la ceva facultate (alta decât cele americane) probabil că tot un curs de pe coursera vei face ca să poți să iti faci cumva proiectul. Posibil nici nu este ceva proiect realist ci scrii ceva trivial dar cerut într-un anume fel ca să îți facă viața un calvar.

Acum dacă ție îți place ce faci clar nu contează, problema e că în experiența mea facultatea scoate tot ce-i fain și îți pune pe tava totul cât mai sec posibil, îți ia banii și tot tu ești de vină dacă n-ai înțeles ceva. Dar dacă îți place te chinui și cu facultatea, dar dacă nu îți place ai opțiunea de a face cursurile cu oameni cărora le pasă.

Un articol interesant despre un tip care a invatat urmat curicullum MIT de 4 ani intr-un an. (are linkuri catre cursuri/lab notes/etc respective fiecarui modul).

EDIT - Observ ca multe din cursurile urmate (cam 2/5) sunt din materii ne-legate de IT: chimie, guvern, industrie, biologie, chimie. Deci timpul ptr. a urma modulele strict legate de it a fost chiar si mai scurt in cazul lui.

(Ma intreb cat de mult ajuta un modul in chimie/biologie/etc in zona IT. Raman anumite concepte care au un rol major in software dev?)

Se pare ca tu inca n-ai prins esenta educatiei superioare daca vrei ca facultatile sa predea react/javascript.

A invatat pe dracu’. Nu toate materialele MIT sunt disponibile.

Bineinteles ca el poate zice ca a parcurs si bibliografia, trebuie sa-l crezi orbeste pe cuvant.

Si trebuie sa-l crezi pe cuvant ca n-a ‘trisat’ la nici un pseudo-examen, cand si la examenele pe bune unii triseaza la greu. Right.

Omul si-a facut propriul curriculum, un fel de liberal-arts-computer-science-bullshit, o struto-camila ce explica gramada de cursuri aiurea pe-acolo.

The same number of credits nu e the same knowledge.

2 Likes

O carte pentru cei ce vor sa-si aprofundeze cunostintele VIM.
Are tips and tricks bune si te ajuta sa intelegi mai bine editorul.
Am citit-o acum vreun an. Din pacate folosesc VsCode mai mult cu Vim extension mai mut decat Vim - dar tot ajuta.

1 Like

Pe langa cursurile si tutorialele listate aici, sunt curios daca exista si materiale in limba romana.

Chiar daca totul e in limba engleza, si stiu prea bine argumentul entern, cred ca ar prinde si o serie de cunostiinte scrise in romana. Pentru cei ce sunt la inceput, si nu numai, sunt sigur ca ar prinde foarte bine.

Zilele acestea am observat pe coursera ca Meta ofera o serie de cursuri gratuite facute de ei. Nu stiu daca o sa fie mereu gratuite; pp ca se ofera periodic gratuite cum obisnuia Udacity.

2 Likes