Buna,
M-am gandit ca am putea face impreuna o lista, astfel incat sa identificam si sa clasificam tipurile de companii in care lucreaza de obicei IT-istii, cu principalele caracteristici, avantaje si dezavantaje, pentru ca fiecare sa poata decide ce i se potriveste mai bine, la ce tip de oferte sa aplice/raspunda cu prioritate.
Mai jos o sa scriu ce am reusit eu sa identific pana acum (din proprie experienta, si din ce am mai vorbit cu altii). Cei care doriti, puteti sa corectati si sa completati din experienta si cunostiintele voastre.
Firme de outsourcing
Atat in firmele mici (cativa oameni intr-un birou de apartament, avand intre 1 si 3 proiecte) sau mari (departamente intregi avand zeci de proiecte pe diverse tehnologii), se lucreaza pe proiecte pentru clienti externi (preluate sau incepute de la zero), iar angajatii sunt in proportie de 90% IT-isti.
Avantaje:
- Se pune accent pe cresterea profesionala a angajatilor, good practices, clean code (pentru a putea fi eficienti in diverse proiecte)
- Se invata multe si diverse
Dezavantaje:
- Mediul poate fi cam tacut, cu atmosfera mai putin sociabila
- Instabilitate la terminarea proiectelor
- Proiectul preluat poate fi extrem de prost facut
Firme de produs
Este vorba atat de firme mici cu un singur produs, cat si de firme cu o suita intreaga de produse. Angajatii sunt sub 50% IT-isti.
Avantaje:
- Stabilitate mare (mereu va fi ceva nou de implementat pe un produs, sau un alt produs adiacent acestuia, sau de portat produsele pe tehnologii mai moderne)
- Mediu vesel si pozitiv datorita diversitatii (oamenii de pe alte pozitii fiind in general mai extrovertiti ca noi)
Dezavantaje:
- Lucrul poate deveni prea simplu si monoton (aceleasi tehnologii si template-uri pentru mai multi ani, pana la portarea produsului pe tehnologii mai noi)
- Accentul se pune pe vanzarea produselor, uneori ignorandu-se good practices (pe principiul sa termini cat mai repede pentru a vinde functionalitatea, decat sa faci un cod eficient care dureaza mai mult timp)
Freelancing
Avantaje:
- Esti propriul tau sef
- Lucrezi cand vrei si cat vrei
Dezavantaje:
- Trebuie sa gasesti singur clienti si proiecte, si sa negociezi cu ei
- Trebuie sa te ocupi singur de birocratie
Invatamant universitar
Avantaje:
- Vacante lungi
- Salar bun
Dezavantaje:
- Responsabilitate mare
- Greu de ajuns pe o astfel de pozitie
Invatamant scolar
Avantaje:
- Vacante lungi
- Nivel tehnic usor (pentru cei care nu au chef sa fie mereu la curent cu ultimele trend-uri)
Dezavantaje:
- Salarii mici
- Munca cu copiii (cei carora le place, o pot considera un avantaj)
Voi ce parere aveti? Ce experiente ati avut, ce alte locuri ati identificat?