Locuri in care lucreaza IT-isti

Buna,

M-am gandit ca am putea face impreuna o lista, astfel incat sa identificam si sa clasificam tipurile de companii in care lucreaza de obicei IT-istii, cu principalele caracteristici, avantaje si dezavantaje, pentru ca fiecare sa poata decide ce i se potriveste mai bine, la ce tip de oferte sa aplice/raspunda cu prioritate.
Mai jos o sa scriu ce am reusit eu sa identific pana acum (din proprie experienta, si din ce am mai vorbit cu altii). Cei care doriti, puteti sa corectati si sa completati din experienta si cunostiintele voastre.

Firme de outsourcing

Atat in firmele mici (cativa oameni intr-un birou de apartament, avand intre 1 si 3 proiecte) sau mari (departamente intregi avand zeci de proiecte pe diverse tehnologii), se lucreaza pe proiecte pentru clienti externi (preluate sau incepute de la zero), iar angajatii sunt in proportie de 90% IT-isti.

Avantaje:

  • Se pune accent pe cresterea profesionala a angajatilor, good practices, clean code (pentru a putea fi eficienti in diverse proiecte)
  • Se invata multe si diverse

Dezavantaje:

  • Mediul poate fi cam tacut, cu atmosfera mai putin sociabila
  • Instabilitate la terminarea proiectelor
  • Proiectul preluat poate fi extrem de prost facut

Firme de produs

Este vorba atat de firme mici cu un singur produs, cat si de firme cu o suita intreaga de produse. Angajatii sunt sub 50% IT-isti.

Avantaje:

  • Stabilitate mare (mereu va fi ceva nou de implementat pe un produs, sau un alt produs adiacent acestuia, sau de portat produsele pe tehnologii mai moderne)
  • Mediu vesel si pozitiv datorita diversitatii (oamenii de pe alte pozitii fiind in general mai extrovertiti ca noi)

Dezavantaje:

  • Lucrul poate deveni prea simplu si monoton (aceleasi tehnologii si template-uri pentru mai multi ani, pana la portarea produsului pe tehnologii mai noi)
  • Accentul se pune pe vanzarea produselor, uneori ignorandu-se good practices (pe principiul sa termini cat mai repede pentru a vinde functionalitatea, decat sa faci un cod eficient care dureaza mai mult timp)

Freelancing

Avantaje:

  • Esti propriul tau sef
  • Lucrezi cand vrei si cat vrei

Dezavantaje:

  • Trebuie sa gasesti singur clienti si proiecte, si sa negociezi cu ei
  • Trebuie sa te ocupi singur de birocratie

Invatamant universitar

Avantaje:

  • Vacante lungi
  • Salar bun

Dezavantaje:

  • Responsabilitate mare
  • Greu de ajuns pe o astfel de pozitie

Invatamant scolar

Avantaje:

  • Vacante lungi
  • Nivel tehnic usor (pentru cei care nu au chef sa fie mereu la curent cu ultimele trend-uri)

Dezavantaje:

  • Salarii mici
  • Munca cu copiii (cei carora le place, o pot considera un avantaj)

Voi ce parere aveti? Ce experiente ati avut, ce alte locuri ati identificat?

1 Like

Ai incercat sa il intrebi pe ChatGPT ? :slight_smile:

Poti lucra si la stat, poti lucra in armata, poti lucra la experimente (vezi CERN), poti lucra la open-source (nu inseamna ca nu faci bani din asta), poti lucra pentru o agentie non-profit…

Outsourcing/firma de produs e ce stie toata lumea, dar sunt optiuni infinite.

5 Likes

Cred ca esti muuult prea optimist. Din ce se plange lumea si am mai vazut si eu se cam pune accentul sa termini cat mai repede proiectul fara sa se puna accenutl pe clean code

Depinde la companie la companie

Eu lucrez la o firma de produs. Este intr-adevar stabilitate si folosim tehnologii destul de noi.

3 Likes

As imparti firmele de produs in 2:

  • firme native de produs din Romania, care au proprietatea intelectuala aici, care sunt “conduse” de aici. Astea mi se pare ca sunt f putine in Romania. As zice Bitdefender, mai stiu cateva mai obscure prin Cluj. De exemplu cred ca UIPath in Romania se incadreaza la categoria urmatoare.
  • firme care sunt sucursale ale unor companii internationale de produs si care lucreaza doar pentru firmele din grup, la proiecte sau produse pentru care nu au IP local. Aici mi se pare ca intra majoritatea firmelor “de produs” din Romania, care au un nume cunoscut - de ex Adobe, Amazon, Nokia, Bosch, Betfair, etc.

Diferenta o face nivelul de control si de risc asumat. Prima categorie are putere de decizie locala, implicit si nivelul de risc e mai mare, implicit si bugetele sunt mai mari. A doua categorie are putere de decizie limitata local, deciziile principale vin de la firma “mama”, riscul e mult mai mic, implicit si bugetele sunt mai limitate. Firmele din prima categorie cauta sa faca profit mai mare (sau macar controleaza unde se varsa profitul), iar firmele din a doua categorie au target de profit cat sa nu deranjeze ANAF-ul, deoarece grosul banilor ramane la firma mama.

Cat despre avantaje si dezavantaje sunt foarte multe de ambele parti.

1 Like

Firmele de produs sunt mult mai interesate de calitatea codului decat cele de outsourcing. La primele technical debt-ul il platesc ele, la celelalte il plateste clientul.

6 Likes

Nu doar firmele conteaza, unde lucrez eu am pus din start calitatea pe primul loc, nu ne-a iesit perfect, dar am reusit sa avem un produs cat de cat functional si usor de intretinut fiindca nu i-am lasat pe indieni sa isi faca de cap.

La firmele de produs ai oameni care se uita sa fie totul facut cum trebuie, la outsourcing nu deschizi gura nici ca si QA daca esti de la aceeasi firma ca ti-o iei de la devi/manager. Tu rulezi/faci testele, spui problemele intern dar devii rezolva cum pot (de multe ori de mantuiala) problemele.
Daca un QA i-ar spune clientului ca devii au facut o treaba proasta in aceeasi firma (de outsourcing) ar cauta alt QA :smiley:

La firmele de produs e altfel, e interesul tuturor sa iasa bine proiectul si nimeni nu vrea sa faca mentenanta la ceva prost facut. Chiar is cu contractori sunt oameni interni care se asigura ca exista un anumit nivel de calitate.

2 Likes

Stiu ca oamenii prefera, in general, firmele de produs si cateodata chiar le idilizeaza.

Dar si firmele de produs sunt de diverse feluri: unele inoveaza iar altele au produse zombie.

Primul meu loc de munca a fost la o firma mica de produs, iar experienta a fost cea mai proasta de pana acum: tehnologii foarte invechite, oameni cu vedere de cal, cultura rigida si altele.

2 Likes

Hai sa nu consideram orice pusti cu o idee si un SRL ca fiind firma de produs.

Interesant, nu stiam. Desi probabil ca majoritatea joburilor de genul asta sunt in strainatate, sau trebuie sa stai intr-o locatie anume. Pana acum m-am luat dupa ce am vazut ca fac altii si am cautat joburi doar pe site-urile clasice de care stiu toti.

Asta asa e, probabil conteaza si daca sunt manageriate de cineva cu experienta in tech sau de cineva atehnic, cu idei de produs care estimeaza timpii dupa propriile presupuneri.

Ca peste tot, exista exemple si exemple. Noi vorbeam de statistica generala.

Btw, unul dintre produsele la care am lucrat si mi-a placut ideea a fost a doi tipi irlandezi.
Era o aplicatie in care puteai pune pariu cu prietenii. Pariurile erau legate de evenimente alese de utilizatori - daca se insoara X cu Y, daca ploua sambata, etc.
Ideea a fost misto, dar din pacate nu prea aveau experienta de business. Unul era foarte dedicat, dar celalalt nici nu prea stia ce face produsul.
Cred ca primul dintre ei stia ca pentru a gasi investitori avea nevoie de echipa si l-a luat pe al doilea dupa el. Pana la urma au renuntat dupa ce s-au certat :thinking:

Tier listul personal arata cam asa:

1. Big Tech si aspiring big tech. Indiferent de preferintele personale ale unora, e evident ca ele platesc cel mai bine, ai parte de cele mai interesante challanges, career path, corporate politics si alte bullshituri mai mult sau mai putin interesante. Exemple*: Google, Amazon, Microsoft, Adobe.

2. Startups, scaleups sau companies de produs care vad programatorii ca engineering si trateaza tech ca si centru de profit nu centru de cost. Exemple*: UiPath, Crowdstrike, Bolt, Stripe, Booking, Snyk.

3. Companii de produs care nu se incadreaza neaparat in categoria de mai sus. Unele sunt foarte mari altele mai mici, insa sunt mai jos pe tier listul personal din diferite motive(salarii, cum trateaza angajatii, etc). Exemplu*: ejobs, bestjobs, Mambu, Oracle, EA, Ubisoft.

4. Companii cu alt business decat tech, dar cu echipa puternica de “IT”. Unele sunt din afara, si-au creat asa numite hubs locale. Exemple*: Altex, eMag, Schwarz IT Hub Romania, ING Hubs, E.ON Software Development, GE Digital, Edenred Digital Center.

5. Companii mari de outsourcing sau servicii. Indiferent ca va plac sau nu, companiile astea cam domina piata locala. Exemple*: Endava, Luxoft, Deloitte, Accenture, IBM, Thoughtworks, Cegeka, Tremend, SII. Parerea mea e ca daca esti junior sau mid level, ai multe de castigat daca tragi 2-3 ani la o organizatie de genul asta. Mai ales daca ai o anumita varsta(mid to late twenties).

6. Companii mici de outsourcing sau servicii. Aici exemple nu o sa dau, dar sunt foarte foarte multe. Majoritatea inca pastreaza mentalitatea companiei de apartament care era acum putini ani. Au si ele rolul lor iar partea buna pe care o vad este ca reprezinta o rampa de lansare pentru multi oameni, in special entry level sau reconvertiti profesional.

Cateva note personale.

  • nu vreau sa las impresia ca unele sunt mai bune decat altele desi personal am anumite preferinte.
  • Big tech cam da tonul. Salarii, cerinte specifice, responsabilitati, job descriptions, interviuri. Rolurile in sine evolueaza in functie de cum dicteaza Big Tech si aspiring big tech. Stiu ca unii nu prea vor sa accepte ideea dar observatia o fac dupa aproape 13 ani de “cariera”, si dupa discutii de ore intregi cu oameni foarte vechi in industrie. Uneori pot dura ani ca unele trenduri sa ajunga pana la baza piramidei insa de ajuns vor ajunge sigur.
  • Freelancerii nu ii includ niciunde pentru ca pot fi prezenti in proiecte/echipe si la Big Tech si la ultima firma de cartier.
  • de la nr.4 in jos, in 100% din cazuri, firmele alea trateaza engineering ca generic “IT” si este centru de cost. In 100% din cazuri vei fi nevoit sa loghezi orele lucrate, eventual si cu o scurta explicatie.

*am incercat sa dau exemple care au prezenta in Romania.

19 Likes

Fain rezumat. Întrebarea e cine ar vrea să lucreze la Big Tech? E adevărat că salariile sunt enorme, dar în mare parte sunt stocks nu cash. Și din câte am mai citit e un mediu hiper-competitiv în care trebuie să performezi în mod constant peste așteptările obișnuite dacă vrei să rămâi acolo. Nu zic că nu sunt oameni căror li se potrivește, dar nu pare a fi un loc de muncă pentru cineva ce dorește un good work-life balance. E drept că am avut și joburi la firme de outsourcing la care work-life balancing nu era cel mai bun :)) dar acolo cred că se așteaptă asta.

Faptul ca o buna parte din compensatie este in actiuni a fost un mare beneficiu pentru multi avand in vedere performanta actiunilor si taxarea lor mult mai favorabila.

Un alt avantaj e ca sunt sanse mai mari sa ai ocazia sa inveti multe (lucrand la probleme peste care doar in Big Tech poate poti sa dai) si sa interactionezi cu destui oameni destepti.

Mersi.

Fiecare isi face socoteala proprie si trage concluzii singur. Daca iti iese pe plus, ar trebui sa iei in considerare sa te duci. In fond, care e cel mai rau lucru care se poate intampla? Sa te dea afara sau sa pleci tu ca nu rezisti. Ok, I’ll take that deal all day every day.

Din punctul meu de vedere, vorbind strict din experienta proprie, eu nu am lucrat la big tech dar am lucrat in categoria 2 de mai sus (Startups,scaleups si companii de produs). Si in opinia mea diferenta e colosala in cum trateaza angajatii o astfel de firma in comparatie cu cele din categoria outsourcing mici si mari, ba chiar si huburile locale.

Tu spui ca e un mediu hiper competitiv la big tech, si ca se munceste mult, si poate asa e, si eu am citit la fel, insa dupa ani buni in care am fost de-a dreptul haituit in companii de outsourcing mici si mari inclusiv mult laudate huburi locale cu pretentii dar comportament de stapani de sclavi, cu nopti nedormite si demo-uri la client(prezenta fizica) ca asa s-a gadit un PM sa promita, ceva imi spune ca mediul ala hiper competitiv nu e chiar asa de rau, mai ales cand vine ziua de salariu(sau vesting actiuni, nu prea conteaza).

7 Likes

Servus,

Ce sunt alea:

Poți să mă ajuți cu o lămurire simplă și poate 2 sau 3 exemple?

Mulțumesc!

ma refer la categoria asta:

OK. Mulțumesc pentru lămurire!

1 Like

Legat de punctul asta, pare interesant, dar nu imi amintesc sa fi vazut vreodata anunturi pe LinkedIn sau pe site-urile clasice de joburi.
Ar trebui cautate direct la site-urile companiilor? Recomandate de cineva care lucreaza deja acolo? Sau se gasesc doar in orasele mari (Bucuresti, Cluj)?

De obicei gasesti anunturile ori pe site-ul lor la Search Jobs sau Careers ori pe LinkedIn la Jobs.

Enel România: Jobs | LinkedIn
OMV Petrom: Jobs | LinkedIn
Raiffeisen Bank Romania: Jobs | LinkedIn
Banca Transilvania: Jobs | LinkedIn
Continental: Jobs | LinkedIn
RCS & RDS: Jobs | LinkedIn
Siemens: Jobs | LinkedIn
Siemens Energy: Jobs | LinkedIn
Căutare posturi | Siemens Energy (siemens-energy.com)

2 Likes