Lucruri naspa prin alte tari

Pentru ca despre Romania vad pe forum tot feulul de lucruri pe care le vad si la TV, sunt curios ce lucruri la fel, mai rau sau care vi se par naspa.

Sunt strugurii acri? Excluzand Bulgaria, in alte tari din EEA viata e ok si mult mai frumoasa decat in Romania.

Nici o tara nu e perfecta, dar Romania se compara cu Siria si Ukraina.

Mai usor la comparatiile cu Ucraina si Siria

1 Like

Da, România chiar e la fel cu țări aflate în război (civil) și radicalism religios… :facepalm:

Băi, nu o fi România un colț de rai, dar sunt destul de sigur că (încă?) nu-i chiar atât de rău încât să poți compara cu o țară aflată în război civil de 12 ani…


Ușor cu direcția discuției că poate aluneca prea mult spre politic. Și nu vrem asta.

6 Likes

Cateva aspecte pe care vreau sa le luati in vedere

  • experiente personale
  • fara comparatii cu tari aflate in razboi, state esuate

Nu am intentia sa dau in nicio tara. Am fost, am azut, da este mult mai bine decat la noi, dar una este ca turist si alta este sa traiesti acolo

Cata aroganta, din cauza asta cauti rahat de aruncat?

Comparatia nu e din burta: Exodul românilor confirmat: din 2007 până în 2017 au plecat din ţară 3,4 milioane de români, aproximativ 17% din populaţie. România, locul doi mondial la emigraţie, după Siria

1 Like

Comparatia aia e numerica nu din punct de vedere al motivatiei.

Este un articol care are 6 ani.
Si este vorba de altceva acolo.

Sau ai cititi doar titlul?

In astia 6 ani cifra a devenit 8 milioane: Câți români trăiesc în afara României. Cele mai recente cifre oficiale și estimări

Ce tari mai au 8 milioane de cetateni plecati din tara?

Probabil acest thread sa nascut din intrebarea daca Romania e stat esuat, sunt multe persoane pro si contra, cu argumente pro si contra, e un holly debate, si as zice ca nu e bine sa vezi in alb si negru, adevarul e undeva la mijloc.

Depinde ce așteptări ai de la viață și ce înțelegi prin “frumos”. Pentru unul care a trăit comunismul la firul ierbii până la 14 ani, viața de acum din România mi se pare ca un vis pe care unii nu-l apreciază cum se cuvine.

Aa, că se putea mai bine? Greu de spus, poate. Putea să fie și mai rău, de exemplu să fim acum în plină dinastie ceaușistă la generația a 2-a sau a 3-a și să nici să nu purtăm discuția asta, iar tu să nu fi avut posibilitatea de a vedea cum e viața în alte țări.

Da, da, îmi imaginez ce părere ai despre oamenii care par resemnați și care par să se trăiască dupa principiul “merge și așa”. Well, uneori chiar merge și așa, dacă chestia asta ne face să trăim relaxați și fericiți, why not? Nu ăsta scopul final?

1 Like

Lucruri naspa la alte tari, indiferent de tara? Foarte tricky intrebarea.

Pai mie mi se pare naspa la Elvetia ca nu sunt elvetian.

Pana atunci, ma multumesc cu geamurile zoioase din trenurile CFR. Sau cu alti calatori care se aseaza pe locul meu, si trebuie sa ma justific, cu biletul in mana, de ce vreau sa ma asez chiar pe locul ala. La firul ierbii, generatiile noi din pacate au mentalitatea exact ca a celor de dinainte din pacate.

Un lucru negativ la alte tari e ca iti poti face un SRL in 15 min, pe telefon. E negativ, pentru ca in familie, am un contabil si nu e incantat de asta, el percepe 1000 de RON (aprox 200 de EUR) pentru a infiinta o firma.

Un alt lucru negativ e ca in alte tari, certificatul digital in relatia cu institutiile e gratuit, nu e nevoie sa dai 40 de eur pe an pentru SRL sau, chiar si ca persoana fizica, cand vrei sa cumperi titluri de stat Tezaur. E negativ caci am pe altcineva in familie, si care lucreaza intr-una din companiile romanesti care vand certificate, si nu e incantat ca acest lucru s-ar putea intampla si in Romania.

1 Like

Se putea mai rău decât în România, sa fii in Rusia unde erai omorat sau închis pe viata dacă erai impotriva sistemului.

Ce imi trece acum prin minte care este mai rau in vest este dificultatea de a inchiria un apartament.

4 Likes

Eu unul ma bucur ca nu avem o problema foarte mare cu drogurile:

Si ma bucur ca nu sparg oamenii magazine ca daca furi sub 950$ nu te baga la inchisoare:

https://youtu.be/3bGFdgnp2dQ?si=bg8kcnw-u9a0yvss

1 Like

Nu te baga la inchisoare, dar tot ai cazier, si e la oferta de sarbatori: poti scapa doar daca nu ai deja cazier, si o singura data:

Si e bine de citit pe indelete, daca vrei sa fi informat:

The measure also required that money saved as a result of the measure would be spent on “school truancy and dropout prevention, victim services, mental health, and drug abuse treatment, and other programs designed to keep offenders out of prison and jail.”[4] The measure included exceptions for offenses involving more than $950 and criminals with records including violence or sex offenses.[5] For example, forgery had previously been a “wobbler” offense that could be charged by the prosecutor as a misdemeanor or a felony. Now with the passage of Proposition 47, prosecutors cannot charge a forgery involving less than $950 as a felony unless the defendant has a criminal record.[6]

Acelasi lucru e si in Romania, in sensul ca furtul nu neaparat inseamna inchisoare, Codul Penal permite inchisoarea cu suspendare. Si daca ne gandim la ce tunuri s-au facut in Romania, sa comparam Romania din acest punct de vedere, cred ca e o gluma.

Cu drogurile (dar si cum homeless-ul), da, in anumite parti din San Francisco si din alte orase, e o problema, dar eu zic sa nu ne bucuram prea tare, ca ne bucuram prea devreme. Vorbim totusi de o populatie a SUA de 330 de milioane de indivizi veniti din toata lumea, toate rasele, regiile si mentalitatile posibile, cu provocari enorme. Guvernul roman nu e in stare sa gestioneze 17 milioane de daci liberi :snake: sau cat naiba om fi ramas aici.

Mi se pare comic, dar banuiesc ca @Cosmin_Popescu vrea sa se informeze din acest thread ce lucruri rele si nenorociri se intampla in alte tari. E precum stirile de la Pro TV de la ora 5.

Nu mai bine vorbim de cat de bine este in alte tari, in lucrurile care conteaza ? Adica nivel de trai si oportunitati pentru cineva muncitor, cinstit, si poate chiar vrea mai mult? (cariera, investitii, infrastructura, spitale, cod fiscal, informatizarea in sistemul public, curatanie pe strazi, scoli, educatie, lipsa cainilor vagabonzi, etc.).

Nu e o rusine ca exista inca SUTE de scoli cu WC in curte? Sau sectii de politie cu WC in curte. Aratati-mi va rog o singura tara din Vest unde se intampla asta.

image

Nu e o rusine ca in capitala nu gasesti WC-uri publice? Sunt doar cateva. Sau ca ursii au inlocuit acum cainii vagabonzi. Am o previziune: e o chestiune de timp pana cand se va intampla o tragedie, exact asa cum a fost cu cainii vagabonzi.

Dar da, in Romania, e mai bine dacat in alte tari. Cat de mult conteaza asta, ne face sa ne simtim mai bine vis-a-vis de ce am putea fi (si vorbesc strict de lucruri de tipul, scoli cu WC in curte), de exemplu macar ca vecinii Polonia sau cough Ungaria? (zic cough, din cauza conducerii politice de acolo). Sau Croatia?

Eu cred ca noi astia, din IT, suntem foarte bine platiti in comparatie cu 80% din restul, incat incepem sa traim intr-o bula (a se citi bubble) care ne ia mintile. Numai ca bula asta o sa ni se sparga in cap, la fiecare, in functie de noroc si e o chestiune timp (e vorba de noi insine, de copiii nostri, parintii, bunicii ajunsi in spitale, neglijenta grava a autoritatilor, etc.). Sa vezi atunci cum e pe pielea ta, sa incepi sa vezi parca brusc altfel lucrurile. Dar si atunci, unii dintre noi, mai descurcareti, nu vor fi impresionati.

Degeaba esti in top 20% sau 10% a celor mai bine platiti salariati din Romania. Cand iesi pe strada, ai de-a face cu cei 80% -90% ceilalti mai prost platiti. Eu nu-mi doresc o astfel de tara cu asemenea discrepante uriase, cu oameni atat de multi atat de saraci, de needucati, de frustrati (unii pe drept cuvant), caci vad deja cum e.

Imi doresc o tara in care riscul sa-ti iei un pumn in cap din cauza unei greseli in trafic, e la fel de mare ca in Germania de exemplu sau Olanda. Si acolo exista, dar vorbim de average.
Vreau o tara cu orase si cartiere in care oamenii sunt mai relaxati, mai politicosi. Aia nu se nasc asa ca asa ii face mama lor.

4 Likes

Ceilalti nu isi conserva arhitectura traditionala la fel de bine ca si noi.

1 Like

La 14 editari este clar cata consecventa ai.

2 Likes

Si in opinia ta, ce legatura are consecventa cu 14 editari in loc de, sa zicem, habar n-am, 2?

Consecventa: statornic, conform cu principiile sale, credincios ideilor sale.

Ce relevanta are? (shit am am mai facut un edit).

Imi aduce aminte de asta: https://youtu.be/3MNG-CbRQ1o?si=k43JJgf8X5_FBCpn&t=88

Mai degraba, spune ce e gresit in ce am spus mai sus? De ce te-ar supara realitatea? Nu pricep.
Tu nu traiesti in aceeasi tara? Nu-ti doresti sa fie mai bine, ca-n multe alte tari din UE?
De ce e oftica cand se vorbeste de lucruri palpabile?