Macbook air M1 sau Intel

Salut,

Am posibilitatea sa cumpar cam la aceeasi suma ori un Macbook air Retina (2019) cu i5/512gb/16gb ram ori un Macbook air Retina (2020) cu M1/512gb/8gb ram.

Ma puteti ajuta cu un sfat legat de ce model sa aleg? As vrea sa il folosesc doar pt programare (pho, pyrlthon, java) si alte task-uri light (mail, skype, slack…).

Sa fiu sincer, cand ma gandesc ca ma costa vreo 5500ron acest ultrabook, nici nu stiu daca sa ma arunc sa il cumpar. De altfel, mereu mi l-am dorit pentru ca mi se un device premium si stabil (vs Windows care primeste reinstall la 3-4 luni).

Multumesc!

nu știu ce face lumea cu windowsul de trebuie reinstalat așa des dar thats besides the question

personal nu m-as arunca pe m1 pana nu sa stabilizat situația sau vrei distracție vreo încă 6 luni cu prefixare de arch -x86_64 la unele dar nu la alte comenzi etc

dacă poți aștepta, așteaptă
dacă nu, cumpara “masina de calcul” cu care îți poți face cel mai bine munca acuma

într-un grup de prieteni am avut mai multe opini
Chandler - va cumpara Macbook Pro M1 dar așteaptă cu sa se vanda la un preț bun niște chesti pe OLX
Joye - știe ca nu va călătorii mult ramane cu Macbook Pro 13" 2017 escape dar si-a construit un desktop cu linux
Ross - isi cumpara un Mac Mini M1 care apoi va fii media box cand apare M2/M1X Pro de 16"
Monica - ~~recent si-a cumparat un i7 16" si e neurotica legat de buyers remorse nu a hotarat ~~
update de la Monica M1 16GB RAM 1TB SSD e pe drum
Rachel - ii aduce o ruda de craciun acuma din SUA dar nu știm ce versiune încă * edit: steluța nu știu cum ii aduce ca călătorii and such

2 Likes

M1 fara sa stai pe ganduri! E posibil sa mai dureze cam o luna sau doua pana o sa fie toate uneltele/programele disponibile pe M1, dar nu este termen de comparatie intre i5 si M1, M1 este mai performant, mai eficient energetic, o sa aiba suport mai multi ani + beneficiile apple silicon.

Și eu sunt cu ochii pe unul și chit că nu îl voi folosi pentru prea multă programare, cred că e înțelept să mai aștept măcar jumătate de an până se va face o minimă tranziție de arhitectură software. Altfel o să stăm să le facem noi QA-ul, fiind abia la început.

Daca as putea sa astept, as astepta. Daca nu, Intel. Cred ca va mai fi “de actualitate” cel putin 2-3 ani.

N-as considera Macul ultrabook, are multe avantaje, dar nu cred ca e apex-ul puterii de calcul.

Ai vazut review-uri la el? Ai vazut benchmark-uri? RUPE :smiley:

1 Like

Sunt atâtea review-uri în care M1 este la o distanță foarte mare de restul laptop-urilor încât întrebarea nu își mai are rostul.

Eu aștept varianta de 16-inch cu M1X (sau M2, depinde cum o să-l numească) și din zvonuri am înțeles că vine și cu o schimbare de design + mini-LED. Pentru mine merită așteptarea. :smile:

Am vazut teste cu M1 si nu zic ca nu zic ca nu rupe.

Pare ca tu esti mai optimist decat sunt eu legat de M1. Cred ca mai devreme de un an nu mi-as lua, dar asta si pentru ca nu-s presat sa fac upgrade, tocmai am facut in primavara. Si pentru ca as vrea o varianta de 16", cand o fi.

Eu ma refeream la modelele cu Intel si, aparent, ultrabook e trademark Intel, deci M1 nu s-ar incadra. Iar comparand Intel-uri intre ele, n-as zice ca Apple exceleaza fix la performanta (am eu o problema cu faptul ca se incing, mi se pare ca un produs de top n-ar trebui sa se incinga decat daca-l bagi in cuptor).

Si eu recomand tot cu M1. Eu intentionez sa iau luna asta un MBP si un MM, revin dupa cativa ani de pauza inapoi la Apple fix din cauza acestor generatii de CPU…

1 Like

am facut si eu mult r&d si am dat comanda ieri de la istyle de un macbook air m1

revin cu feedback cand ajunge

2 Likes

mai degraba as merge pe ceva cu Ryzen 7 4800H, gasesti solutii care se apropie de bugetul mentionat de tine, chiar si mai ieftine.

cat despre comentariul despre stabilitatea pe windows mi se pare o aberatie, eu am aproape 4 ani de cand am trecut pe desktop si stau pe windows, nu am vazut nici macar un blue screen, intre timp i-am facut si o migrare de pe HDD la SSD, atunci chiar am avut emotii ca va trebui sa-l reinstalez dar totul a mers perfect. daca sti sa te feresti de bloat si sa-l configurezi pentru SSD nu cred ca e de vina windows, ci banuiesc ca problema e intre monitor si scaun…
daca nu-ti convine deloc asa, atunci treci pe Linux, majoritatea distributiilor vin cu python si java out of the box. la php o sa ai ceva batai de cap, pe langa php va trebui sa instalezi separat fiecare extensie in functie si de framework-ul care il folosesti (pdo, mcrypt, mbstring etc), ma rog, asta daca nu folosesti docker. de asmenea ultima data cand am incercat sa instalez composer de pe repo-urile la debian/ubuntu imi descarca o versiune foarte veche iar daca de exemplu vrei sa folosesti laravel atunci nu o sa-ti mearga, va trebui sa urmeazi instructiunile de instalare de pe site-ul la composer.
ultimul macbook air se incinge cand doar esti in conversatie pe skype, deci nu prea cred ca se pot numi “dispozitive premium”.

rupe la raportul energie consumata / performanta
ATAT, deocamdata, in rest rupe promisiunea :sweat_smile:

intre timp mi-a ajuns macbook air M1 si bateria tine extreeeem de mult :smiley:

daca vrea cineva sa testez anumite aplicatii pe el, shoot

1 Like

Sunt curios ce inseamna mult.
In reclamele Apple, macul de 16 tine 12+ ore, ca cea mai mare baterie pe care puteau sa o puna in laptop… in realitate cam 3 ore de munca la birou

Am o intrebare pentru tine: vad rezolutia ecranului e de 2560 x 1600 la 13" diagonala, adica 227 dpi. Cum ti se pare, e citibil textul ? Ai fi vrut un ecran mai mare sau o rezolutie diferita ?

Este o rezoluție scalată.

Același lucru se întâmplă și la telefoane (i.e. ai full HD dar textul nu pare ilizibil, nu?)

Da, si imi obosesc ochii dupa 10 min de youtube. Ideea e sa nu faci cocoasa stand prea aproape de monitor, ca sa poti citi. Nu cred ca e cazul, dar am zis sa arunc o intrebare inainte sa comand unul.

Din review-urile pe youtube, M1 chiar tine 8 ore de lucru in conditii normale. Toti exclama ca este o diferenta foarte clara la autonomie. S-a detasat mult de restul competiei ceea ce ma incanta.
Nu mai stiu unde am gasit link-ul, dar aici se poate verifica suportul/compatibilitatea cu diferite aplicatii:

Urmeaza sa mi-l comand si eu luna asta, asumandu-mi riscurile de rigoare, desi nu cred ca imi va fi foarte greu. Docker-ul era singura aplicatia care nu mergea pe M1, dar au oferit si ei update pe 31 decembrie, deci lucrurile se misca repede.

Nevasta l-a folosit câteva ore pentru niște prezentări, rapoarte etc. Stats din MacOS arată >4h, bateria e la jumătate și nici nu sunt sigur că MS Office era pentru M1. (MBA, 8Gb RAM/8 CPU/8 GPU/ 512Gb). Una peste alta, aș zice că se duce la 8h fără probleme.

Sunt curios cum o să se miște în Teams, că ăla sigur este prin Rosetta.


Fun facts ce nu au fost cerute de nimeni: :grinning_face_with_smiling_eyes:

Fun Fact 1: a făcut un filmuleț în decembrie pentru elevi de vreo 15 minute, a durat vreo 2h să-l exporte din iMovie pe macul vechi (timp în care laptopul era inutilizabil, ventilatoarele erau la maxim și temperatura bătea spre 100°C). L-a re-exportat acum de probă: a durat ~5 minute, nici nu s-a simțit. :smiley:

Fun Fact 2: Nu s-a încălzit deloc, în nici o parte. Nu aș putea spune în ce zonă este CPU.

Fun Fact 3: Migrarea de la Mac-ul vechi (OS-ul e cu vreo 3 versiuni în urmă) a mers cu mici probleme, dar mi-am dat seama cam târziu că n-ar fi trebuit să migrez și aplicațiile. Un restart forțat a rezolvat problemele :slight_smile:

Fun Fact 4: ~100Gb de date (de pe macul vechi) s-au transferat în aprox o oră.

7 Likes