MacBook de vanzare...?

Salut, ma bate gandul sa-mi cumpar pt prima data un Mac, n-as da atatia bani pe unul nou sincer, il voi folosi doar la programare.

Am zis sa deschid un topic aici, are cineva unul de vanzare pe care nu-l mai foloseste? Sau vrea sa faca un upgrade si vrea sa scape de cel anterior. M-ar interesa varianta Gold, dar n-as zice pas nici unui Silver.

Multumesc!

O sa fiu eu acum avocatul diavolului: ia-ti un macbook air cu m1, e peste orice 13" de pana acum si porneste de la 5500 de ron nou cu 8gb de ram si 6800 cu 16gb de ram. Ca performanta e cam cat un mbp 15" 2018/2019 cu i7.

1 Like

Daca il folosesti doar la programare, poate iei in considerare si mac mini.
Eu am avut macbook pro - l-am folosit doar pentru programare - si privind in retrospectiva, am facut o greseala ca nu mi-am luat mac mini. Aproape tot timpul era inchis, conectat la monitor, tastatura si mouse externe.

Vad ca au aparut oferte de macmini cu M1 si pe la noi, 3900 roni cu ssd de 256 si 5000 cu 512, din pacate astea sunt cu 8 giga ram.

PS Preturile astea sunt total nejustificate, ce naiba, pentru o trecere de la 256 la 512 1100 roni?
Cat o sa coste un 8 giga de ram in plus?

Eu am un MacBook Air 13’’ I5 2013 Mid 256 SSD și îl folosesc pentru editare video, programare si grafică. Este super.

P.S eu l-am luat de pe olx din apropiere de mine si l-am ridicat personal.

Ok, multumesc tuturor.

Si eu am Mac mini si iti recomand, poti sa iti iei ce monitor iti trebuie, plus ca e mult mai usor de upgradat.

200 USD in plus. Ce nu se spune e ca M1 foloseste memoria foarte mult, o partajeaza intre diverse componente ceea ce il face foarte rapid. De aia nu mi-as lua cu 8Gb, si probabil alea exista doar pentru marketing, si ca sa vanda upgrade-ul scump.

1 Like

Dacă nu joci jocuri/folosești VM-uri teoretic e ok să între în swap cu un nvme care citeste cu 2.6GB/s si nu ai nevoie de mai mult de 8gb.

Nu e ca și cum rămâi fără memorie ci intrii în swap care e mult mai încet dar în 80% din lucrurile pe care le faci pe mac nu contează, in special cu nvme-ul. Dacă mac os-ul e deștept știe ce să pună din memorie în swap ca sa nici nu observi.

Practic ii ia o secunda sa scrie și citească 1-1/2 Gb din swap in memorie. Nu sunt multe aplicații normale care au peste 1Gb per thread.
Cred că poți aștepta o secundă sau două in plus când deschizi ceva ce nu are loc.

2 Likes

nu are rost sa faci economie la 200/300$

In legatura cu bateria, banuiesc ca nu se poate scoate. 95% laptop-ul actual si viitorul, o sa stea numai acasa conectate la curent (incarcator). N-as vrea sa-i distrug bateria, eventual sa-i folosesc bateria doar cand plec cu el undeva… Cu timpul se duce.

Am o boxa portabila (e f mare, nu ceva micut), tinea 4 ore bateria, dupa 2 ani (la fel, sta numai la curent), nu mai tine nici 30 minute.
Laptop-ul actual nu rezista 2 minute fara curent, dar ma rog, il am din 2013.

Am un Macbook Pro 2016, luat la inceput de 2017. L-am tinut in proportie de 90% conectat la incarcator, pana la inceputul lui 2020, deci 3 ani.

Bateria zice asa:
bat
Din ce vad pe net, 100% ar fi pe undeva pe la 7300 mAh pentru modelul ala - A1707, deci n-as zice ca s-a bulit prea tare.

Au bagat si in macOS chestia aia de menajare a bateriei, dar nu stiu cat conteaza.

Am 2 macuri, ambele folosite in acelasi stil, conectate la priza mai tot timpul. Celui din 2017 trebuie sa ii schimb bateria ca se descarca in 30min si se incarca in 4h. Cel din 2012 nu se plange, cred ca tine vreo ora bateria. Concluzia e ca incet incet scade calitatea ca sa creasca vanzarile.

Am mai auzit oameni care ziceau ca se incalzesc destul de tare cele din 2017, ca au procesoare mai puternice iar faptul ca sunt mai subtiri nu le ajuta deloc la racire. Bateria e afectata si ea de temperatura ambientala, deci daca e diferenta mare de temperatura intre ele asta ar putea fi o explicatie.

Mie mi s-au incins toate: 2008 - macbook din ala alb, macbook pro 2010, macbook pro i7 2016 si chiar si asta nou, macbook pro i9 2019, de care zicea lumea pe net ca nu se mai incinge (sau nu mai face throttling, hmm, poate gresesc cu incinsul). Cu bateriile in schimb nu am avut probleme (doar la cel din 2010 s-a umflat prin 2018 si am schimbat-o, dar a trecut prin multe). Totusi parca nu se mai incing la fel de usor si de des (dar o fac la fel de tare, nu poti tine palma pe el mai mult de 2 secunde), cu toate ca vara mai dadeam drumul la aerul conditionat doar pt laptop. Nu stiu care e concluzia, per total pentru mine inca merita mac vs altceva.

Nu am testat M1 deocamdată, dar atenție! este un procesor pe arhitectură ARM. În dependență de domeniul tău de activitate ar fi bine să studiezi dacă tool-urile pe care le folosești pt muncă merg ok pe ARM, sau se comportă ok rulate prin Rosetta. E o situație temporară, dar probabil nu vrei să dai bani pe o unealtă nouă și să nu o poți folosi până se aliniază producătorii de soft.
Un exemplu de situație problematică pe M1 - https://www.codetd.com/en/article/12104862