Maximizare durata de viata SSD

Salut!

Abia ce mi-am dat comanda de un laptop(ASUS X550VX-XX017D) cu urmatoarele specificatii:

  • Procesor: Intel Core i7-6700HQ 2.60GHz, Skylake
  • RAM: 8GB
  • Placa video: nVIDIA GeForce GTX 950M 2GB
  • Stocare: 256GB SSD
  • Stocare exterioara: 1TB HDD

L-am achizitionat pentru a-mi folosi la facultate, in special pentru programare(C, C++, Python, Node.js) si pentru invatarea unor notiuni de cyber defense. Intentionez sa instalez pe el Ubuntu.

Problema pe care am consientizat-o abia acum este numarul limitat de cicluri scriere-citire. As dori sa va cer o parere legata de partitionare si de setarile necesare ale sistemul de operare pentru a maximiza durata de viata a SSD-ului, folosind, poate, HDD-ul extern pentru a salva fisierele temporare.

Multumesc anticipat!

Pasul 1: nu descarci torrents pe SSD.

Atât :slight_smile:

Și cel mai ieftin SSD ar trebui să reziste lejer la câțiva petabytes scriși - ca utilizator normal nu vei ajunge la cantitatea asta de date prea curând.

Dacă nu folosești unitatea optică poți folosi un caddy pentru a pune un HDD suplimentar în laptop.

Ai un SSD tocmai pentru a avea acces mai rapid la fișierele temporare.

Dar dacă ai un hdd extern, nu uita să faci și backup cel puțin o dată pe săptămână! :wink:

4 Likes

Pentru Ubuntu eu pun in fstab discard,noatime ca si optiuni pentru hardiscul ssd. Sunt de altfel cam sigurele optiuni pe care le folosesc. Asa cum s-a mai spus nu ajungi sa zobesti un ssd prea usor. Exemplu:

UUID=9a3fc0e1-604d-42b8-aa98-be6fab60e980 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1

Uneori mai folosesc si

tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0

Ideea este ca aplicatiile care folosesc mult temporare (gen browsere) sa o faca in ram si nu pe ssd. Totusi daca ai nevoie sa scrii DVD-uri si ai memorie 4G sau mai putin trebuie renuntat la optiune din motive evidente (aplicatia va face cache in mai putin spatiu decat are).

1 Like

Deci, practic, optiunile descrise de tine doar limiteaza salvearea fisierelor temporare in RAM, si nu pe SSD. Se aplica si in cazul browserelor(salveaza cache-ul doar in RAM si la inchidere programului le sterge)?

Nu tii permanent aceste optiuni?

Si cum se comporta Linux-ul pe SSD in cazul tau?

noatime reduce numarul de scrieri. discard face trim continuu. Pe astea le am permanent.

tmpfs il pun in ram pentru ca aplicatiile sa faca cache acolo sa nu frece ssd-ul. Singura problema o ai daca vrei sa scrii un DVD ai 4Gb, de exemplu, si ai tmpfs in ram ca nu ai loc (nu mai stiu parca se blocheaza sistemul…). Daca ai asa ceva nu activezi tmpfs in ram sau dezactivezi la nevoie. Optiunea asta o mai pun pe unele laptopuri desi nu e chiar un mare castig ca acum multe aplicatii pe Ubuntu fac cache in /home/USER/.cache. Mai sunt si alte optiuni dar nu mi s-au parut necesare sau de prea mare utilitate.

Si cum se comporta Linux-ul pe SSD in cazul tau?

2 laptopuri cu ssd U14.04 merg in utilizare normala (internet,office,programare) cam de 3 ani. Hardiscuri Kingston v200 si se comporta inca foarte bine. Sistemul merge racheta.

1 Like

Nu te interesează durata de viață a ssd-ului pe un pc.

Am un Samsung 850 Evo cu memorie virtuală pe el, descarc totul pe ssd, inclusiv torentele (70-80 MB/s pe rds), am windows-ul pe el și toate programele, se fac milioane de update-uri și abia i-am utilizat 5% din viață în 2 ani

Dacă ai avea un pc as atrage atenția doar la ahci și la sloturile sata3. La amd-uri e destul de slab controllorul sata3 pe plăcile de bază.

2 Likes

Mai repede ar trebui sa te intereseze fiabilitatea lui ca produs - inca multe brand-uri au un QA slab si scot SSD-uri care dupa 3 luni un 1 an crapa - motiv pt. care nu am cumparat nimic in afara de Intel si Samsung pana acum.

off-topic: ma tot intrebam de ce dif. de pret intre EVO si Pro (850) este atat de mare cand perf. e in 5% range: EVO - made in China, Pro - made in S.Korea (n-am idee cat de mult conteaza asta).

2 Likes

am tot auzit si eu povestea cu torrentele, o fi adevarata, dar pentru omul de rand nu e nicio diferenta. mai exact, chiar si cu “consumul” facut de atatea scrieri, tot tine cel putin 5-7 ani, mai degraba vei vrea sa schimbi laptopul cu totul

pe mac de exemplu, integrat cu icloud, se descarca fisierele si se sterg automat in functie de ce necesar de spatiu e nevoie. adica fara sa stii si sa vrei, se intampla o chestie similara torrentelor. nu cred ca ar fi facut sistemul asta si ar pune doar ssd-uri in laptopuri ca se strice in 2-3 ani.

3 Likes

Din pacate nu am gasit aceasta informatie online sau in manualul electronic. Maine o sa ridic laptop-ul, sper sa aiba mai multe detalii despre SSD

1 Like

Este mai mult ca sigur ceva Hynix OEM în slot-ul M.2. (nu vei putea instala Mac OS X pe el dacă te interesează așa ceva, în rest sunt decente, desigur nu la standarde Samsung/Intel)

1 Like

well, depinde de noroc, mie mi-a crapat ssd-ul in 59 zile.

singura recomandare pe care o respect este sa lasi 15-20% free space pe ssd. Asa ii maresti viata.

1 Like

Daca instalez Ubuntu, mai am nevoie de swap partition la 8GB RAM? Sau mai bine intrebat, ce partitionare recomanzi pentru instalare?

Eu n-aș putea să-ți zic. Pe Windows am lăsat OS-ul să-și seteze pagefile după necesități.

Când am instalat Ubuntu pe laptop - tot 8gb RAM - nu îmi aduc aminte să fi făcut vreo setare specială. Am urmat sugestiile din installer și… cam atât.

Este posibil să overthinking it. :slight_smile:

2 Likes

din experienta mea cu ssd-urile, la o functionare maxima, 8 ore pe zi, dwld si filme + restul timpului neoprit niciodata timp de 2 ani, dupa 2 ani a ajuns la 84% stare de sanatate (kingston 120 gb, 31986 ore functionare, 102 porniri, 29200 gb scriere, 26376 gb citire)
am altul kingston 240 gb care are doar 7773 ore functionare si e folosit la modul de user normal, filme doar online, are 8873 gb scrieri si 12592 gb citire si e 97% stare de sanatate…
deci, chiar daca vrei sa il folosesti intr-un server, un ssd in ziua de azi te tine cel putin 2 ani fara probleme (chiar mai mult intr-o utilizare de user normal)
ps, conteaza si marca, personal prefer doar kingston si intel, au fiabilitate mare comparata cu alte marci

1 Like

E bine sa faci un 2G swap.

1 Like

Daca as avea si cum. Ramane blocat dupa login screen. Apare doar background-ul si mouse-ul. Nu pot deschide nici Terminal-ul :confused:

Ai nevoie de swap de 8 gb dacă ai 8 gb memorie obligatoriu.

Unele aplicații au optimizare de memorie manuală și trec unele lucruri în swap sau /tmp oricum. Dacă cumva depășești cei 8 gb ți se vor copia unele aplicații în swap și dacă se umple swap-ul ai kernel panic. Dar poți face un truc aici, pui swap-ul pe o partiție LVM și îi poți schimba dimensiunea on the fly. Deci îi pui 2gb standard, dar dacă știi că vei rula ceva ce poate trece de 8gb ram (să zicem o aplicație cu opencv sau avisynth, virtualizare) dai o comandă și extinzi swap-ul la 10gb și după iar o reduci.

https://www.tecmint.com/extend-and-reduce-lvms-in-linux/

Recomandarea mea principală e că orice ai face e să folosești LVM la partiționare, nu pune simplu EXT4 la partițiile cu fișiere.

Dacă te aventurezi e foarte ok să folosești BTRFS pe sistemul de fișiere principal (pe LVMS) dar îți faci și probleme fiindcă niciodată nu vei ști ce cât ocupă în mod real. Dar te poate ajuta enorm dacă vrei snapshot-uri fără să ocupe spațiu, sau să copiezi ceva instant cu cp --reflink=always. (e super pentru docker/virtualizare)
Folosește ultimul kernel altfel vei avea probleme.

Dacă te aventurezi foarte tare poți folosi ZFS în loc de LVM cu hdd-ul de 1Tb cu buffer pe SSD și memorie. Acest sistem de fișiere îți permite să îți faci un SSHDD cu ditamai bufferul, să pui pur și simplu un alt HDD sau NAS ca spațiu (nu mai ai conceptul de partiții, tot spațiul pe care îl ai se contopește) și să faci snapshot-uri dar ai de citit puțin la configurare.

Eu folosesc Windows 10, dar configurez servere cu linux câteodată, singurul motiv pentru care aș folosi linux pe desktop ar fi OpenCL care are probleme mari cu driverele pe windows, în rest ai mai multe unelte de dezvoltare pe Windows iar driverele sunt vai de ele și pe Windows la majoritatea laptop-urilor, pe linux la unele modele o să plângi. Cu ubuntu bash poți rula multe chestii care altfel n-ar rula sau îți faci un VM ușor cu virtualbox.

1 Like

Diferenta de pret este din cauza IOPS (input/output operations per second) si DWPD (device writes per day). Cu alte cuvinte, cele PRO sunt potrivite si in mini datacentere, unde se scrie mult pe discuri. Cele EVO sunt potrivite pentru utilizare obisnuita (laptop/pc).

2 Likes

Nevoie constanta de swap nu o sa ai cu 8GB de RAM, desi pentru software development, mai ales daca ai treaba cu browsere web si Java sub 16GB nu iti recomand. Oricum, vei intra in swap de 2-3 ori pe an cand din anumite motive vreo aplicatie o mai ia razna si-ti papa ramii. Intrebarea este daca vrei sa iti crape tot in momentul respectiv si sa sa dai reboot fortat, sau vrei sa ai un spatiu extins, sa iti mai mearga mai prost, si sa iti opresti frumos aplicatia buclucasa. Cel putin asta e experienta mea. Si la 256GB de SSD sa lasi vroe 16GB swap este insesizabil.
Daca vrei sa rulezi masin virtuale, se schimba povestea. Daca esti in cazul acesta puneti swap minim 2 ori RAM.

3 Likes