Merita sa cumperi PhpStorm?

La firmă am licență, si e pentru firma only.
Sa plătesc separat, individual, nu merită suma aia.

Eu azi m-am jucat cu WebStorm EAP fiindca vroiam sa scriu documentatie de debug cu IntelliJ la proiect. Concluzia e ca e absolut oribil modul in care schimbi temele. Fonturile (toate) sunt total pe langa ce ar trebui sa fie pe Windows, ceea ce stiam deja, (poti seta dimensiunea doar in intregi, nu merge de exemplu 12.5). Poate pe linux sau pe mac sta mai bine. Partea buna e ca functioneaza TypeScript.

Font rendering-ul cu Java mi se pare cel mai mare motiv pentru care zic ca Java is bullshit, in 20 de ani n-au reusit sa faca rendering decent de font-uri in nici o aplicatie Java. (exceptie Minecraft) Orice tema inafara de Darcula sau Light e absolut oribila din cauza font-urilor. (unde e italic zici ca notepad de pe windows 98 randa mai bine) si daca caut pe Google fiecare raspuns doar imi confirma parerea ca Java ii o prostie pentru aplicatii cu interfata.

Dupa nu ia config-ul de pe IntelliJ Ultimate in WebStorm, trebuie sa creezi config nou altfel search-ul e total pe langa, nu gaseste text in fisiere, de definitii nu mai zic nimic.

A 3-a problema e ca incarc un proiect, nu am folderul .idea in el dar tot imi incarca de undeva proiectul si zice ca JAVA_MODULE is not found.

A 4-a problema e ca prettier si TSLint sunt un chin de setat pe IntelliJ, caut cum se seteaza si dau de file watchers care trebuie configurat manual si iti trebuie facultate sa il configurezi ca sa iti puna punct si virgula dupa standardele proiectului la save. Dupa am descarcat ceva tema care imi placea cum arata in poze dar era un .jar si nu stiam cum sa il folosesc.

N-am ajuns la debugging and stuff, dupa 30 de minute de uitat la text in el am renuntat.

Ca si cireasa de pe tort, nu ai un singur fisier de config la proiect, ai un folder intreg cu vreo 6 fisiere xml separate. Daca vrei JSON trebuie sa exporti si sa importi manual. Fisierele nu sunt compatibile intre IntelliJ-uri.

Eu venind din lumea VSCode am autocomplete si documentatie la tot ce tine de configurare in JSON. In XML n-ai autocomplete cu setarile posibile, daca vrei sa aflii cum ar trebui sa arate un XML din intellij cauti pe stackoverflow.

E oribil, dar debugging-ul si refactoring-ul e cel mai bun din pacate. In unele cazuri merita, in altele no way.

În VSCode poți importa setările din Visual Studio (sau din VS poți importa setările din VSC)?

Costă 25 EUR pe lună un abonament pentru toată suita Jetbrains, adică în jur de 1 EUR / zi, iar tu te întrebi dacă merită să plătești? :slight_smile:

1 Like

… adică 4 eurocenți pe oră… adică mai nimic.

Dacă privești în sens invers, este 300 euro pe an sau 3000 euro la 10 ani.

Asta îmi amintește de unul care se ocupa de raionul de legume-fructe la un mare magazin; a găsit un strugure, în extra-sezon, cu 2 boabe zdrobite și l-a aruncat la coș, explicându-le celor care se uitau mirați la el că “ce înseamnă un strugure pentru ditamai multinaționala”.

Diferența e că suita Jetbrains o folosești să produci bani, pe când un strugure stricat îți inhibă clienții (sursele de bani).
Lăsând analogiile la o parte, din punctul meu de vedere 25 de euro pe lună este o sumă modică, avand în vedere că îți oferă acces la tool-urile de development din top, pentru care Jetbrains la rândul lor investesc foarte multe resurse.
Altfel, puneți-vă să scrieți cod chiar și în VIM, că așa e bad-ass, să salvezi 25 de euro și să pierzi timp prețios pe altă parte pentru că folosești un IDE care te încetinește.

1 Like

Argumentele bazate pe ipoteze neverificate nu sunt constructive. Întrebarea era dacă merită și răspunsul corect este “depinde”. Pe mine, de exemplu, nu mă încetinește VSCode în PHP. Și, dacă nu mă încetinește și în plus mă simt și mai confortabil în alt IDE, atunci prefer ca o dată la 10 ani să nu arunc pe fereastră o excursie în doi în China așa de moft. E adevărat că nici nu scriu cod ca la furnale.

1 Like

Si sigur acel inexistent glont de argint nu e un IDE. In special nu e un IDE comercial fata de ce se poate gasi pe gratis.

Poti sa faci niste estimari, de exemplu dupa numarul de linii de cod, cam cat poti sa bagi (ca la furnale :slight_smile: ), cam cat te poate ajuta un IDE diferit, cate secunde pe zi ‘salveaza’ si poti sa vezi daca ajuta sau nu. In unele cazuri ajuta, in altele nu. Daca castigi mai mult in timpul economisit decat licenta, merita. Altfel, nu.

1 Like

Nu, dar sunt aplicatii total diferite, ceea ce nu pot spune despre WebStorm si IntelliJ Idea Ultimate.

@edu am incercat tot ce e scris pe net, poti ajunge la ceva ‘acceptabil’ daca folosesti o tema si un font foarte bine ales la o anumita marime. Eventual pe un monitor 4K nu se vede diferenta.

Au aceeași platformă și atât. Simplul fapt că pe unul merge Typescript out of the box și pe celalalt nu ar trebui să-ți dea de gândit.


Poate că ar trebui să tratezi editorul cu metoda Konmari: does it spark joy? :slight_smile:

1 Like

Daca Visual Studio era pe bani, pe ala il cumparam fara sa stau prea mult pe ganduri. Dar nu e numai IDEul… pentru altele insa, am stat pe ganduri si am renuntat. Chiar nu imbunatatesc productivitatea atat de mult.

De exemplu, decat sa dau bani pe MATLAB, mai bine Octave sau/si SciLab. Nu le folosesc atat de intens ca sa conteze diferentele. Am stat pe ganduri daca sa iau sau nu o varianta mai ieftina de Mathematica, dar am renuntat si la ideea aia. Daca e nevoie incerc sa ma descurc cu ceva in genul SageMath.

PyCharm? Pai am instalat Community Edition si n-o folosesc nici pe aia. JupyterLab si Spyder imi ajung.
Ce exista pe gratis ajung si pentru alte limbaje de care ma mai ating, in gen php sau JavaScript.

Pe linux bag cod la greu in C++ si folosesc CodeBlocks. Am facut ceva statistica sa vad cat cod imi iese pe zi, desi e binisor peste medie, tot nu scriu cod ca la furnale, cum zice floki, asa ca nu-mi merita sa folosesc cine stie ce IDE. Daca IDEul ala ar fi in stare sa parcurga mii de pagini de specificatii si sa le transpuna in cod, ar fi altceva :slight_smile:

2 Likes