Sunt curios dacă Ballmer își dă seama ce și unde a greșit ca CEO. Sau dacă ce (nu) a făcut ar putea fi considerate greșeli ținând cont de trend-ul open source și serviciile oferite la momentul respectiv.
Dar ce avantaje aduce open source microsoftului?
Evident că MS nu face asta pro-bono și că este a bigger picture, ce nu putem să o percepem decât parțial.
Cred că mizează foarte mult pe integrarea ubuntu/windows, astfel încât utilizatorii să nu (mai) migreze spre linux. Plus Azure. Plus .net. Plus altele de care probabil încă nu știm.
Câteva citate-highlights, atent-culese din cele două articole (de mai sus):
The other 10 Platinum members [beside Microsoft] are Cisco, Fujitsu, Hewlett Packard Enterprise, Huawei, IBM, Intel, NEC, Oracle, Qualcomm, and Samsung.
Samsung launches Visual Studio Tools for Tizen preview, lets developers build apps with .NET
Alongside Microsoft’s Linux Foundation membership, Google is also making its own surprising news. Google is joining the .NET Foundation, which oversees .NET Platform programming languages that form part of Microsoft’s major competitor to Java and Android. […] it’s planning to support .NET in GCP
Bonus: părerea lui DHH despre Microsoft sub “noua Karma”:
Microsoft face multe chestii open-source decente, cred ca Richard Stallman e in doliu.
Totusi sa nu uitam de ce face acest lucru : Cea mai valoroasa resursa de pe pamant la momentul actual este accesul la date pentru machine learning si incepand cu Windows 10 gratis se vede clar modelul nou de business.
Apple ar putea usor contraataca facand Mac OS X sa ruleze pe toate pc-urile si laptop-urile daca pierde din piata din cauza software.
Nu cred că Stallman are ceva împotriva MS per se ci împotriva conceptului de sursă închisă. Deci aș zice că desface o bere în cinstea lui Satya
OSX oricum are un marketshare mic (1, 2); ei vând experiența, iar microsoft abia a intrat în acest joc (Surface & co)
Adevarul e ca m-am luptat o seara intreaga cu “experienta” samsung+android, dupa ce saptamana trecuta am downgradat un computer de la fabulosul win 10. Am ajuns la concluzia ca apple nu mai trebuie sa vanda si nici sa inventeze nimic. Doar sa nu strice ceea ce au deja.
Microsoft tine cursuri de initiere in Linux pe un Mac !! Este clar, vine sfarsitul lumii.
se intampla ce trebuia sa se intample demult, Linux-ul este superior Windows-ului.
Einstein a zis așa:
Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.
E superior din ce punct de vedere? La posbilitatea de a avea mai mulți utilizatori autentificați? La rularea jocurilor? La setarea permisiunilor? La design grafic? La ușurința în utilizare?
Hai să nu fim hateri dacă nu e cazul.
Errata:
Microsoft tine cursuri de initiere in Linux pe un MAC.
Linux-ul era multitasking cand windows-ul nici nu auzise de asa ceva
Thanks, am corectat.
Ok, hai să presupunem că chiar contează cine a avut primul multitasking (doar folosim cu toții Windows 1.0 și Linux 0.1, nu?). Ceea ce înseamnă că e loc de o scurtă lecție de istorie
Ia uite ce se spune despre Windows 2.1:
Windows applications could already run in parallel through cooperative multitasking
Când a fost lansat Win 2.1?
Released to manufacturing May 27, 1988
Ce făcea Linus în timpul ăsta? Păi abia se înscria la Universitatea din Helsinki și descoperea MINIX (o clonă foarte limitată a Unix, open source, scrisă de Tanenbaum în scopuri educaționale), fapt ce a dus la scrierea kernelului de Linux și lansarea acestuia în 1991.
Pe de altă parte, Unix - căci ăsta a fost lansat cu mult înainte ca Microsoft să existe - a fost construit de la început cu ideea de multiuser/multitasking; lucru normal, de altfel, având în vedere că rula pe mașini puternice, ce ar fi irosit putere de calcul pe un singur utilizator.
Îți recomand să citești Just For Fun, vei afla mai multe chestii drăguțe.
Linux-ul a fost gandit de la inceput real multitasking si nu:
Windows applications could already run in parallel through cooperative multitasking
Tu ai citit tot ce am scris sau doar citatul ăla?
Ce sa fac si eu ma incapatanez sa tin partea linux-ului, oricum mersi de informatii, am inteles ca Linux-ul a aparut mai tarziu.
Motivul pentru care Microsoft a devenit Linux Partner se datoreaza faptului ca toate sistemele distribuite serioase ruleaza pe Linux, de asta a portat .NET pe Linux, Java inca e lider-ul pe partea asta, uneori regret ca nu am ales sa fac Java dupa ce am terminat facultatea, am avut atunci o oferta de internship la UTI in Constanta, nu stiu daca am facut o alegere buna cu C#, poate e un limbaj fain, dar si Java are multe avantaje.
Bullet dodged!
Oricum C# si Java sunt cam același limbaj, mai mult sau mai puțin. Mai ales venind dinspre C#, e mai mult o problema sa uiți lucruri ca să zici ca ești fluent în Java.
Am ales C# si .NET deoarece este mai productiv, posibil si mai fluent, ceea ce se poate intampla si in Java daca ai cativa ani de experienta, dar mereu am avut senzatia ca aceleas lucruri le fac in .NET mult mai usor decat in Java, un minus major pe care l-a avut .NET cand a fost conceput initial e legat de portabilitate unde nu se compara inca cu Java.