Mod de lucru pentru echipe mari

Aveti un mod de lucru functional pentru echipe mari ? (10-12 persoane)
Aici ma refer la trucuri, procese, meeting-uri si in general soft skills.

10-12 persoane pentru 1 echipa este mult. Am lucrat asa in 2015-2017. Aia nu era o echipa functionala. Era o brigada de pompieri platiti de acelasi angajator pentru a stinge incendiile din aceeasi curte. Imi aduc aminte daily-urile ce frumoase erau…tineau intre 40 de minute si 1h.

Revenind la subiect, imparte echipa in 2 si probelma se va rezolva de la sine pentru ca nu vei mai cauta un mod de lucru “pentru echipe mari”.

Daca cel care decide nu considera ca e cazul…inseamna ca ii place sa detina controlul. Probabil e si fan micromanagement…bineinteles, fara sa recunoasca asta in public.

7 Likes

Am fost într-o echipă de câteva zeci de persoane cu mulți ani în urmă, dar nu pe development ci pe testare. Dar echipa aceea era împărțită în mai multe sub-echipe de câte un responsabil și o mână de membri. Ședințele cu toată echipa se țineau de către lead-ul mare și se aduceau numa updates outstanding, nu se făcea roundtable.

Dacă vorbim de development, la o căutare rapidă pe Google, dimensiunea optimă ar fi de 7+/- 2.

Poți să ne spui mai multe particularități ale situației tale?

Ca să îți răspund specific la întrebări: eu coordonez o echipă de aprox 20 de voluntari împărțiți în 4 sub-echipe. Fiecare sub-echipă are o procedură pentru cele mai comune taskuri, avem o procedură automatizată de a semnala atunci când există indisponibilitate și un canal prin care comunicăm. Dar nu este echipă de development.

Am oameni mai available decât alții. Am oameni care veșnic omit să urmeze procedura. Atunci când târgul este rezonabil (nu depun prea mult efort de a-i ține în echipă comparabil cu beneficiile), trec cu vederea. Este o echipă de voluntari care vor să facă treabă în limita posibilităților personale.

Dar în principiu și eu susțin ideea de divide and conquer atunci când problema este greu de gestionat.

1 Like

Nu pot decât să confirm ce au sous alții mai sus. 10-12 încă e ok, totally manageable…
Noi suntem în total vreo 50 pe proiect (da, e un proiect mare :yum:), dar avem o echipă de arhitectură, 3 echipe de dev, una de business și management (project management, agility master, etc.). Funcționează bine, echipele au daily, refinement, etc. separat, la nevoie facem și comun ca să afle unii cu ce se ocupă alții, pe lângă asta avem un fel de SoS (scrum of scrums).
Repet, nu e ideal, dar funcționează (cu tot cu schimbări de oameni) bine.

1 Like

Am “condus” echipe mari de 40-50 persoane.

Impartirea era facuta in “squaduri” multi-disciplinare (BE, FE, QA, Business Analysis si DevOps). Un squad avea intre 5-10 oameni.

Lucurile functionau, dar secretul era in calitatea analizei de business. Stream-urile de lucru nu se intercalau si nu erau create (inter)dependente intre echipe.

Ca metolodogie foloseam agile (fara SAFE), si urmaream metricile de baza. Fiecare squad avea velocitatea sa medie calculata pe ultimele Sprint-uri si asta ne ajuta in planning. Nu era un mediu perfect, insa era OK.

1 Like