Modul optim de a face upgrade la o aplicatie

Pornind de la subiectul lui @Cornel despre un upgrade la versiunea bazei de date, care ar fi modul optim de a actualiza o aplicatie dpdv al versiuni de limbaj de programare folosit, versiunea de baza de date folosita, versiunile de biblioteci samd?

Si eu am de facut un upgrade la versiunea de java de la 8 la 11. S-au schimbat destul de multe in ecosistem si in limbaj si s-ar putea ca lucrurile sa nu functioneze cel mai ok. In cazul meu am un schelet unde pot lucra pe el si bineinteles foarte multe teste ale aplicatiei pe care le pot rula dupa ce se face actualizarea de versiune a limbajului.


Exemplul dat de mine este un caz particular. Bineinteles ca acest upgrade ar trebui sa fie facut cu cat mai putina bataie de cap, dar, realitatea arata altceva :smiley:

Dacă ai testele strong, cred că te poți baza pe ele destul de mult. Dar și dacă ți-a scăpat ceva…
Deci teste + ochiometru

Stam f bine la acest lucru. De la inceput s-a plecat pe concepte de clean code si teste. :smiley:

Verifici change log si cauti in special braking changes si scanezi cudul pentru ele. Daca exista ceva gen migration documentation poti cauta si acolo.

Depinde mult si de limbaj/ framework, spre exemplu la symfony(php) BC se intampla doar in versiunile majore dar sunt marcate ca deprecated in in versiunile minore anterioare, asa ca este suficient sa verifici ce deprecated warning ai si sa inlocuiesti, ceea ce face upgrade-ul extrem de usor.

1 Like