MongoDB - tutoriale / articole

In cadrul unui proiect trebuie sa utilizez MongoDB.

Desigur, pot folosi Google sa gasesc tutoriale, dar as vrea sa va intreb pe voi daca cunoasteti ceva tutoriale super faine de MongoDB pe care le recomandati.

Merci :wink:

1 Like

@alescx Este off-topic ce spun, dar as vrea sa se evidentieze un lucru pe acest site: cand eu intreb de tutoriale sau how-to-uri, intreb pentru ca vreau un sfat de la cineva care a mai trecut prin asta. Sa iau la ros zeci de tutoriale nu este OK. Cineva cu experienta ar trebui sa imi poata indica

1. ceva care sa imi faca o idee generala.
  2. Ceva aplicat
  3. O colectie buna de tutoriale. Daca plec de la punctul 3 nu este neaparat OK.
1 Like

inteleg ca vrei ceva verificat cand e vorba de librarii, limbaje de programare, frameworkuri.

mongodb e relativ simplu, practic documentatia lor e mai mult decat suficienta.

@alescx - si nu era mai politicos sa raspunzi asa din prima?

Am specificat si eu ca pot cauta si pe Google, dar voiam chestii concrete pentru ca nu am timp prea mult pentru a naviga din tutorial in tutorial :wink:

@alescx: scopul forumului este acela de a împărtăși cunoștințe. Dacă e să fim realiști, (aproape) tot ce este și va fi în continuare pe acest forum deja s-a discutat de zeci de ori în alte părți; deci acest forum e inutil?

1 Like

ok, ok.
reformulez:

citeste documentatia lor, e destul de ok si ar trebui sa te ajute. :smiley:

1 Like

Eu prima oara am inceput sa folosesc MongoDB cam acum un an si nu gaseam tutoriale destul de bine facute ca sa ma ajute asa ca am stat cu documentatia oficiala in fata si mi-am scris o librarie in PHP care imi dadea acces la obiectele native din PHP de MongoDB.

Dupa ce am folosit o perioada aceasta metoda (si a fost ok) am inceput sa folosesc Laravel cu Moloquent (care este Eloquent pentru MongoDB) si mi-a abstractizat folosirea bazei de date.

Daca vrei sa incepi sa folosesti MongoDB iti recomand aceasta librarie.
Daca vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza iti recomand (deocamdata) documentatia oficiala si sa scrii cod nativ si sa te joci in consola MongoDB cat mai mult. Nu o sa fie productiva experienta dar intelegi mult mai bine cum functioneaza

@iamntz pe mine ma deranjeaza comportamentul acesta pe care il are @alescx

@hydrarulz: vezi răspunsul meu de aici. :slight_smile:

http://devforum.ro/t/tinerete-vezi-cum-esti/244/6?u=iamntz

@hydrarulz - merci de raspuns

Eu de asemenea voi merge pe o librarie specializata (Doctrine in cazul meu, proiectul fiind pe Symfony), dar incerc si sa cunosc putin MongoDB. Nu imi place sa ma bazez doar pe librarie.

Oricum, documentatia oficiala e super simpatica intr-adevar. Si “jocul in consola” este intr-adevar practic pentru a intelege lucrurile.

Ce imi place este ca daca nu ai timp/chef sa instalezi local server-ul, te poti juca aici : http://try.mongodb.org/

I moved 4 posts to a new topic: M101JS: MongoDB for Node.js Developers

Merci @victorstanciu

Dadusem si eu peste acest link, dar am crezut ca sunt certificari platite si am considerat ca nu prea e cazul momentan.

O sa arunc o privire. Thanks again :+1:

Great link! :smiley:

De ce nu oferiti mai multe detalii / context cand aveti nevoie de ceva?

Exemplu: “Pt. un proiect la care lucrez am nevoie sa folosesc MongoDB pt. realizarea unui referral system in PHP, ce resurse recomandati pt. inceput?”

Conteaza limbajul si ce ai nevoie sa realizaezi sau la ce lucrezi mai exact. As putea sa pun o lista de tutoriale in Node.js, dar tu poate ai nevoie de PHP.

I mean no harm, don’t get offended :slight_smile:

Ai dreptate.

Proiectul este bazat pe Symfony (php așadar). Ca ORM am ales Doctrine, dar (așa cum am zis mai sus) voiam sa citesc ceva despre MongoDB pt a vedea exact ce si cum știe sa facă.

Ca proiect e un CRM cu ceva funcții suplimentare.

Nu as recomanda ORM/ODM, eu as folosi direct API-ul care-l ofera driverul php iar ca si documentatie ai API-ul mongodb, nu esti limitat de implementarea ORM-ului.

http://blog.mongodb.org/post/24960636131/mongodb-for-the-php-mind-part-1
http://blog.mongodb.org/post/26903435041/mongodb-for-the-php-mind-part-2

1 Like

Ce vad eu ca dezavantaj major la noSQL: “reliability and safe guarantee of performed transactions”

Daca ai date sensibile, lucrezi cu bani sau chestii d-astea, sistemele relationale sunt mult mai indicate.

Ei, aici chiar nu e cazul de plati si alte nebunii “sensitive”