Disclaimer (1): titlul postarii e relevant, dar postul in sine e… cel putin lunguț si o ia de la Big Bang incoace, deci feel free sa citesti printre randuri; poate iese de-o discutie utila pentru toti totusi.
Cochetez de cateva luni bune cu ideea de a-mi inlocui batranul IdeaPad Gaming. Batran pe naiba, ca are doar 2 ani. Dar la cum il folosesc eu, varsta i-ar fi mai degraba 5. Laptop-ul asta nu a fost alegerea mea, dar m-a servit bine, mai putin bateria si sistemul de racire. Deci nu excludeam tot unul de gaming, dar speram la un business mai degraba.
Disclaimer (2): am exclus Macbook (desi trebuie sa recunosc ca chiar in calitate de autentic hater Apple, laptop-urile lor pur si simplu nu au concurenta – cu maxima indulgenta as fi de acord sa fiu contrazis daca se invoca criteriul pretului, insa daca-l eliminam, atunci nu exista competitie). La mine insa Linux e un hard requirement, asa ca a trebuit sa spun pas MB-ului.
In urma cu vreo luna, nemultumindu-ma nimic din note/ultra book-urile de business research-uite, am zis ca musc glontul si-mi iau un laptop strong de gaming. Nu ma joc, dar compilez mult si Chrome si JetBrains, deci aveam nevoie de 64 RAM si un procesor puternic si o baterie enorma.
Ultimele doua criterii m-au condus la acest MSI. Recunosc, mi-a convenit si pretul, in sensul ca dadusem de Alienware-uri de +20k RON dar cu baterie mai slaba, insa n-a fost un criteriu in alegere. A fost cel mult cireasa de pe tort.
Cum 99.9 W*hr e maximul admis pe avion, am zis ca bifeaza cu brio bateria. DDR5, deci puteam sa-mi trag un dual-channel HyperX 32 + 32. i7 de ultima generatie (nu i9 ca e cam hungry, am zis eu, inocent) cu noua arhitectura power cores si efficiency cores… ce sa mai, MSI-ul bifa totul. Ah, si o nevinovata RTX 3070 Ti, ca doar “nah, aia e domne, nu exista laptop de top fara placa video, e un rau necesar, nu am ce face”.
Vine MSI-ul si… surprize, surprize! Hardware-ul prea nou nu se impaca deloc cu Linux-ul (nou si el, dar nu suficient). Mi-au trebuit vreo cateva zile bune pana am reusit sa pun un kernel 5.17, sa-mi compilez un driver de Wi-Fi from scratch, driver de NVidia… ce sa mai, o adevarata placere.
Si cand toate au fost gata, bineinteles ca 3070-ul ala s-a uitat la bateria de 99 Whr precum o balena la un banc de pesti si dupa ce s-a lins nitel pe bot, a devorat-o in ~40min de 4K playback.
In apararea i7-lui, nu sunt inca convins daca in 5.17 exista intr-adevar tot suportul necesar Alder Lake-ului; chestia asta cu P-Cores si E-Cores e noua si ca intotdeauna Intel e mai rapid cu HW-ul decat cu SW-ul. N-am avut timp sa ma uit pe commit-uri, dar promit ca o sa fac si asta.
Am continuat cu diverse teste si nu m-a multumit deloc. As fi trecut si peste cele 3 kg, si peste adaptorul imens (am vazut laptop-uri mai mici/usoare decat el), poate as fi dezablat cumva si placa si stateam pe integrata… Dar eu imi doream sa scot minim 8-10 ore de la el, iar MSI-ul livra in cele mai optimiste scenarii un 4-5 ore, si alea obosite.
Lesson learnt – laptop-urile de gaming sunt… well, de gaming. Sa le tii pe birou, nu sa lucrezi din copaci. L-am returnat si m-am intors la vanatoare.
Mno, si cum vanam eu linistit, fix acu’ cateva saptamani, LG a anuntat modelele Gram pentru 2022. Intre timp, daca inteleg bine din link-ul asta, sunt deja si disponibile in AU si probabil vor sosi pe parcursul verii si in Europa.
Studiind YT-ul si forum-urile pentru modelele 2021, inteleg ca Gram-urile sunt cam fix ce cautam eu, adica un business ultrabook cu HW puternicuț (OK, poate nu de top-top, si clar fara video – ceea ce oricum la mine era “un rau necesar”, practic plateam 3-4-5k RON pentru ceva ce nu foloseam), insa si cu battery life excelent.
Modelele de 14" au 72 Whr, iar cele de 15/16/17" au 80 Whr. Deci nu prea mult in urma MSI-ului de care va povesteam mai sus. Insa battery life-ul cica sare cu brio de 20 de ore. Acum nu stiu ce sa zic cu asta, in special pe usage-ul meu…dar ma astept macar la 50% din aceasta lauda.
Ma mai electrocuteaza din cand in cand inclusiv gandul de a-mi outsource-a heavy duty-ul pe desktop (compilarea adica, in cele mai multe cazuri) ori printr-un distcc, ori chiar prin ceva sesiune chioara de SSH (sau SCP si sa fur doar artefactele gata builduite). Variante exista, dar nu stiu daca merita osteneala; in fond, pierd ceva timp si poate chiar si baterie cu acest overhead si nu stiu cat de mult castig. Poate aveti alte idei aici.
Ca sa fac mai bine legatura si cu titlul, la mine dependenta de priza a fost mereu o problema. Ma misc mult (atat din casa in gradina, cat si din oras in oras sau tara in tara) si astfel primul criteriu in alegerea unui loc – unde sa ‘hodin’ trei ceasuri ca sa bag o sesiune de concentrila si sa gat’ un feature – a fost mereu existenta unei prize. Si-ti dai seama: sunt cafenele care n-au, sau nu sunt mese libere care au, sau poarta de la care decolez nu are bancute cu prize, sau e apa prin jur, sau ma mut de la volan si dupa 30 min de call sunt low battery (apropo, pentru masina exista vreo varianta de la bricheta, sau doar power bank extern?). Motive sunt o droaie si sunt sigur ca cine practica acest sport si cara dupa el ceva de +2kg + adaptor stie despre ce vorbesc – pur si simplu nu-i prea compatibil cu un astfel de stil de viata.
In speranta ca n-ai ajuns inca matusalemic citind dracia asta, poate ai chef sa impartasesti nitel din experienta ta privind… toate cele. Nu caut un raspuns anume, ci-mi doresc sa discutam liber.