Nomad workstation, pățănii, LG Gram si HW beer-talk

Disclaimer (1): titlul postarii e relevant, dar postul in sine e… cel putin lunguț si o ia de la Big Bang incoace, deci feel free sa citesti printre randuri; poate iese de-o discutie utila pentru toti totusi.

Cochetez de cateva luni bune cu ideea de a-mi inlocui batranul IdeaPad Gaming. Batran pe naiba, ca are doar 2 ani. Dar la cum il folosesc eu, varsta i-ar fi mai degraba 5. Laptop-ul asta nu a fost alegerea mea, dar m-a servit bine, mai putin bateria si sistemul de racire. Deci nu excludeam tot unul de gaming, dar speram la un business mai degraba.

Disclaimer (2): am exclus Macbook (desi trebuie sa recunosc ca chiar in calitate de autentic hater Apple, laptop-urile lor pur si simplu nu au concurenta – cu maxima indulgenta as fi de acord sa fiu contrazis daca se invoca criteriul pretului, insa daca-l eliminam, atunci nu exista competitie). La mine insa Linux e un hard requirement, asa ca a trebuit sa spun pas MB-ului.

In urma cu vreo luna, nemultumindu-ma nimic din note/ultra book-urile de business research-uite, am zis ca musc glontul si-mi iau un laptop strong de gaming. Nu ma joc, dar compilez mult si Chrome si JetBrains, deci aveam nevoie de 64 RAM si un procesor puternic si o baterie enorma.

Ultimele doua criterii m-au condus la acest MSI. Recunosc, mi-a convenit si pretul, in sensul ca dadusem de Alienware-uri de +20k RON dar cu baterie mai slaba, insa n-a fost un criteriu in alegere. A fost cel mult cireasa de pe tort.

Cum 99.9 W*hr e maximul admis pe avion, am zis ca bifeaza cu brio bateria. DDR5, deci puteam sa-mi trag un dual-channel HyperX 32 + 32. i7 de ultima generatie (nu i9 ca e cam hungry, am zis eu, inocent) cu noua arhitectura power cores si efficiency cores… ce sa mai, MSI-ul bifa totul. Ah, si o nevinovata RTX 3070 Ti, ca doar “nah, aia e domne, nu exista laptop de top fara placa video, e un rau necesar, nu am ce face”.

Vine MSI-ul si… surprize, surprize! Hardware-ul prea nou nu se impaca deloc cu Linux-ul (nou si el, dar nu suficient). Mi-au trebuit vreo cateva zile bune pana am reusit sa pun un kernel 5.17, sa-mi compilez un driver de Wi-Fi from scratch, driver de NVidia… ce sa mai, o adevarata placere.

Si cand toate au fost gata, bineinteles ca 3070-ul ala s-a uitat la bateria de 99 Whr precum o balena la un banc de pesti si dupa ce s-a lins nitel pe bot, a devorat-o in ~40min de 4K playback.

In apararea i7-lui, nu sunt inca convins daca in 5.17 exista intr-adevar tot suportul necesar Alder Lake-ului; chestia asta cu P-Cores si E-Cores e noua si ca intotdeauna Intel e mai rapid cu HW-ul decat cu SW-ul. N-am avut timp sa ma uit pe commit-uri, dar promit ca o sa fac si asta.

Am continuat cu diverse teste si nu m-a multumit deloc. As fi trecut si peste cele 3 kg, si peste adaptorul imens (am vazut laptop-uri mai mici/usoare decat el), poate as fi dezablat cumva si placa si stateam pe integrata… Dar eu imi doream sa scot minim 8-10 ore de la el, iar MSI-ul livra in cele mai optimiste scenarii un 4-5 ore, si alea obosite.

Lesson learnt – laptop-urile de gaming sunt… well, de gaming. Sa le tii pe birou, nu sa lucrezi din copaci. L-am returnat si m-am intors la vanatoare.

Mno, si cum vanam eu linistit, fix acu’ cateva saptamani, LG a anuntat modelele Gram pentru 2022. Intre timp, daca inteleg bine din link-ul asta, sunt deja si disponibile in AU si probabil vor sosi pe parcursul verii si in Europa.

Studiind YT-ul si forum-urile pentru modelele 2021, inteleg ca Gram-urile sunt cam fix ce cautam eu, adica un business ultrabook cu HW puternicuț (OK, poate nu de top-top, si clar fara video – ceea ce oricum la mine era “un rau necesar”, practic plateam 3-4-5k RON pentru ceva ce nu foloseam), insa si cu battery life excelent.

Modelele de 14" au 72 Whr, iar cele de 15/16/17" au 80 Whr. Deci nu prea mult in urma MSI-ului de care va povesteam mai sus. Insa battery life-ul cica sare cu brio de 20 de ore. Acum nu stiu ce sa zic cu asta, in special pe usage-ul meu…dar ma astept macar la 50% din aceasta lauda.

Ma mai electrocuteaza din cand in cand inclusiv gandul de a-mi outsource-a heavy duty-ul pe desktop (compilarea adica, in cele mai multe cazuri) ori printr-un distcc, ori chiar prin ceva sesiune chioara de SSH (sau SCP si sa fur doar artefactele gata builduite). Variante exista, dar nu stiu daca merita osteneala; in fond, pierd ceva timp si poate chiar si baterie cu acest overhead si nu stiu cat de mult castig. Poate aveti alte idei aici.

Ca sa fac mai bine legatura si cu titlul, la mine dependenta de priza a fost mereu o problema. Ma misc mult (atat din casa in gradina, cat si din oras in oras sau tara in tara) si astfel primul criteriu in alegerea unui loc – unde sa ‘hodin’ trei ceasuri ca sa bag o sesiune de concentrila si sa gat’ un feature – a fost mereu existenta unei prize. Si-ti dai seama: sunt cafenele care n-au, sau nu sunt mese libere care au, sau poarta de la care decolez nu are bancute cu prize, sau e apa prin jur, sau ma mut de la volan si dupa 30 min de call sunt low battery (apropo, pentru masina exista vreo varianta de la bricheta, sau doar power bank extern?). Motive sunt o droaie si sunt sigur ca cine practica acest sport si cara dupa el ceva de +2kg + adaptor stie despre ce vorbesc – pur si simplu nu-i prea compatibil cu un astfel de stil de viata.

In speranta ca n-ai ajuns inca matusalemic citind dracia asta, poate ai chef sa impartasesti nitel din experienta ta privind… toate cele. Nu caut un raspuns anume, ci-mi doresc sa discutam liber.

3 Likes

Dacă:

  • bateria e un criteriu important și
  • puterea de procesare este alt criteriu important și
  • sistemul de operare nu este important

Îți recomand un mac book pro cu m1 max/pro (sau care naiba o fi top).

3 Likes

si eu as recomanda, am un M1 max, 14 inch, 64gb ram si 4tb SSD. Nu are competitie. La lucru lucrez cu Docker deci nu are importanta sa fie Linux neaparat (desi nginx, PHP si price limbaj modern de programare merge ok si pe macOS)

2 Likes

Fix azi am bagat 3 ore pe baterie in masina, pe caldura de acum, cu Docker, DevKinsta, VS Code, Chrome, Slack si tot ce am avut nevoie, si m-am intors cu bateria 50% acasa. Nu am auzit ventilatorul si nici nu l-am simtit fierbinte.

M1 Max, 16". M1 Pro te tine si mai mult.

S-ar putea să ai linux pe ARM care rulează bine cu m1 pro-ul, nu e blocat deloc, doar că nu era linux pentru el.

Asahi Linux
Adica ai, dar nu functioneaza mai nimic (wifi/sunetul/camera)

Dar daca e sa incerci M1, recomandarea mea si ca si fun fact, poti folosi linux pe ARM64 in UTM | Virtual machines for Mac (getutm.app) si ruleaza nativ. In acest fel poti folosi aplicatiile de UI pe mac si faci ssh/remote/rsync cu linux-ul din VM. IntelliJ/VSCode poate rula in VM. Totuși o să îți consume bateria mai rapid.

Noile procesoare de la Intel au cam tot atat suport pe Linux ca mac-ul cu M1 :joy:

Eu ti-as oferi alta solutie: Iti alegi ce laptop vrei tu si cumperi o baterie externa pe USB-C. (limita la carry-on pe avion e de 100Wh)

Wow, multam fain pt pareri, nu ma asteptam la asa multe!

Mno, daca din 4 oameni toti 4 au recomandat Apple (ati cam sarit randurile, asa-i? xD), n-am decat sa merg cu unul si sa pun pe picioare un VM de Linux.

Am avut primul model de Pro 15’’ cu TouchBar vreun an-doi, dar cel putin de cand a iesit M1 nu am mai atins vreun Mac. Cum e M1? Inteleg ca ii rapid, rece si silentios. Dar compatibilitate cu x86?

Sincer mi-ar placea un 14" cu 64 RAM dar vad ca nu exista. 16"-le ii cam butucanos, plus ca Max-ul ala inteleg ca rupe bateria, ceea ce a confirmat si colegul mai sus cu 3h 50% – nu e rau, dar mi-ar placea sa bat spre 8-10h.

Probabil o sa merg pe un 14 de 32 GB cu varianta de 10 CPU & 14 GPU. La mine CPU ii buba, GPU nu prea spre deloc.

Inca mi se pare fain si Gram-ul de 14 (1 kg <3), dar probabil raport putere/baterie nu poate concura cu ARM-ul.

1 Like

Depinde si ce faci pe el, ca prima zi de browsing si chestii mai normale ajunsesem spre 15h si nu se mai termina.

Strict dpdv al bateriei, 16” M1 Pro ar trebui sa reziste cel mai mult.

1 Like

Mai exista o posibilitate daca esti mai aventuros; sa astepti noul Thinkpad cu Snapdragon.

Eu am un Acer Spin 7 (cu snapdragon 8cx gen 2) pe care am bagat (cu mare greutate) linux pe el si am vreo 10-12 ore baterie (bine, eu ma conectez remote la clusterul meu in cloud). Eu unul sunt foarte curios sa vad cum se comporta Thinkpadul vs un MBP.

1 Like

Apple categoric pentru ce doresti tu.

Apropo de laptopuri, cand naiba apar astea gen 12 in Romania? Vreau sa-mi iau un 2 in 1 (de-asta nu Apple).

Nu cred ca va aparea ceva decent in Romania la categoria 2 in 1.

Eu am pus ochii pe Galaxy Book Notebooks - Alle Modelle | Samsung Deutschland , dar e disponibil doar in Germania. Avantajul major al Samsung-ului e creionul care are Wacom EMR.

Procesorul e deja aparut, l-am vazut pe Asus Zenbook-uri.

1 Like

Lenovo Legion 7 pare ce trebuie! Eu cu asta as vrea sa imi schimb lenovoul meu, desi e performant si MAI TINE. Singura chestie care ma enerveaza la multe modele lenovo sunt tastaturile numerice care descentreaza tastatura si touchpadul :frowning:

Am observat ca s-au ieftinit enorm la SH macurile de 14" si 16" cu M1, mi-as lua maine daca n-as avea nevoie de linux.

1 Like

peste system76 (pur linux) si dell-urile de linux te-ai uitat, @george_pfx ?

nu recomand thinkpaduri, imi rup dintii intr-unul de aproape 4 ani

3 Likes
1 Like

Am eu modelul din 2020. Nu am avut nicio problema cu el.

1 Like

Am luat un Macbook Air M1, vara trecuta si sunt multumit de el, e incredibil sa fiu la client sau undeva in calatorie pe baterie fara stres.
Inainte am avut un macbook 12" si era ideal ca dimensiuni, dar aveam stres cu bateria si performanta (heat → CPU throtling)
Si mai inainte am avut un MacbookPro 15" model 2013 care impreuna cu power-brick-ul mi-a rupt spatele ani de zile :slight_smile:

Dar cu M1 si arm64 “beware it’s not an allrounder, yet”:

  • am avut un pic munca sa instalez niste package de python (pandas era, sau altceva nu imi amintesc)
  • asta era cam la sfarsitul anului trecut, acum poate pachetele de python mai exotice se instaleaza mai usor pe arm
  • a trebuit sa compilez din sursa, si sa setez niste ENV Variables la niste librarii facand override la cele standard de Mac
  • Android Studio avea probleme cu emulatorul pe M1, dar s-a rezolvat de cateva luni
  • Tizen, din pacate trebuie sa dezvolt si o aplicatie Tizen, si Emulatorul de Tizen e bazat pe Intel HaxM si nu ruleaza pe M1, o sa incerc cu Rosetta care emuleaza x86 insa nu mi-am suflecat manecile pana acum

Sunt bucuros ca am pastrat iMac-ul cu i5 ca back-up plan pt proiecte mai vechi.

Referitor la Linux.
Fac foarte des ssh cu iTerm si ador Linux pt linie de comanda si ca server OS.
Am incercat o vreme Linux Desktop (Fedora 32 parca) si a fost trist (nu mergea microfonul de la castile bluetooth), la un upgrade am pierdut niste setari, alt upgrade s-a blocat pt ca schimbasem ceva in Gnome.
Visam sa trec cu Fedora pe un Thinkpad Carbon.
M-am legat de Fedora ca majoritatea serverelor pe care lucrez sunt Centos sau RedHat. Sunt familiar cu arhitectura si nu mi-am batut cap cu ubuntu desi l-am instalat pe un server intern si am incercat si Kubuntu Desktop o perioada.

M-am rezumat la Macbook si MacOS asadar.

I don’t miss Windows…

PS La unele proiecte trebuie sa testez e2e, si compilez frontend js. Build-ul la un proiect Angular este super rapid pe M1.

2 Likes

Eu nici macar n-am reusit sa instalez. Poate s-au mai schimbat lucrurile intre timp.

Folosesc Fedora Workstation (sau cum s-o mai fi numind acum) de la v29… nu prea am avut issues

1 Like

@foobaz256

Interesant, dar l-as incadra tot la categoria gaming si nu prea diferit de MSI-ul din primul post.

Am observat ca s-au ieftinit enorm la SH macurile de 14" si 16" cu M1, mi-as lua maine daca n-as avea nevoie de linux.

Eu mi-am luat inima-n dinti si mi-am comandat un M1 de 14" provizoriu sa-l testez. O sa scriu mai jos despre asta.

@tekkie – am avut XPS prin 2016-17 si nu m-as intoarce. Au un design frumos care concureaza bine cu Apple dar… cam acolo se opreste competitia. Racire jalnica, sunet jalnic, iar pret care sa compenseze neajunsurile – nu prea. Interesant system76 tho’, nu auzisem. Thinkpad… de care thinkpad? Toate sunt proaste zici?

@Cornel – fain conceptul de upgradabilitate si reparabilitate. Cu bateria nu vad sa stea prea bine totusi, probabil un 3-4h sa le poti squizui cel mult.

@ionescu77 – si eu am un 12 early 2015 pe care l-am pastrat mai mult din considerente nostalgice decat vreun motiv intemeiat :)) dar intr-adevar, daca plec pt 1-2 zile si nu am de lucru dar exista sansa sa trebuiasca sa verific vreo chestie, il iau cu mine ca “intra in buzunarul de la geaca daca il fortez” si ma conectez prin TW la Desktop sau la Work laptop. Sa inteleg ca tu il foloseai ca main laptop inainte de M1?

1 Like

Eu mi-am luat inima-n dinti si mi-am comandat un M1 de 14" provizoriu sa-l testez. O sa scriu mai jos despre asta.

Yep, cum ziceam, mi-am comandat un M1 Pro de 14" cu 16 GB RAM, varianta cu 10 core-uri CPU si 16 GPU, ca asta era pe stoc. L-am luat strict ca sa-l butonez si sa-l testez, il voi returna indiferent daca raman la Macbook sau nu.

Il am de vreo saptamana si sunt intr-o relatie love-hate cu el :)) urmeaza un review sumar.

Constructia e solida, se simte sturdy, placut de manevrat, desi ca design sub MBP-ul meu vechi (primul cu touchbar) – in sensul ca e mai gros si mai patratos si mai uratel, dar in niciun caz n-as lua factorii astia in calcul, ziceam doar sa mentionez pentru cui ii pasa de asta.

Magsafe 3-ul e super fain, n-am prins Macbook-urile mai vechiute care au mai avut si sunt foarte impresionat de el.

ARM-ul e eficient. Dar doar pe aplicatiile native compilate pt ARM. In rest, nu prea. Devine power hungry si mai ales slow cand are de emulat.

Racirea e buna spre excelenta, dar povestile alea de pe YouTube ca “I don’t know how the fans even sound like” probabil sunt adevarate daca stai pe Facebook si cam atat. De indata ce incepi sa “te dai la el”, fan-urile pornesc. Dar sunt relativ silentioase si fac fata cu brio.

Bateria este excelenta pentru daily stuff. Cu un Slack, un Teams, niste browsing, un YouTube, emails, si alte chestii d-astea, am sarit de 16 ore si probabil poti sari chiar si de 20 daca stai fara keyboard backlights, display light la 30%, ceva alte optimizari, etc. Eh, cu niscai instante de JetBrains si compiland frecvent (desi compilarea e super quick) in schimb, nu prea mai e asa roz situatia. In ritmul meu de development am scos undeva la 7, cel mult 8 ore. Nu-i rau deloc, dar nu-i chiar 10-12 cum speram; asta stiindu-mi specificul, ca daca te iei dupa online – ai cel putin 15 ore de dezvoltare :)).

Se incarca rapid, desi am doar incarcatorul ala de baza, nici macar cel de 90 si ceva, nu mai vorbim de ala imens de 140+.

Cu Parallel Desktops nu am cochetat inca, mi-am outsource-at pe Desktop via SSH treburile care necesita Linux 100%, desi e greoi modul de lucru si nu imi place, dar n-am apucat inca sa vad cum e cu VM-urile. Ma astept sa nu fie prea eficiente nici ca speed nici ca energie, deci din nou pt cineva caruia ii trebuie si Linux, tre cantarite bine pros and cons.

All in all e un device foarte fain. Am avut ceva batai de cap cu el de la imagini de Docker incompatibile pana la compilat din surse 80% din dependintele open source ale unui proiect de peste 1M LoC, si are ceva dependinte :)) Dar faptul ca pana la urma am reusit sa buildez proiectul asta pt ARM, e un succes.

Urmeaza sa-l mai butonez vreo 2 saptamani dupa care iau decizia. Comanda e si asta o aventura, inteleg ca dureaza vreo 3 luni sa vina o configuratie custom – eu as vrea Pro de 14 (pt baterie mai buna), cu 32 de rami (64 nu sunt pe pro :frowning:) si chip-ul cu 10 CPU/14 GPU (din nou pt baterie mai buna vs 16 GPU, micro-optimizare, meh).

Un lucru e sigur, Intel si AMD tre sa pusheze masiv ca sa concureze cu chip-ul asta. Daca in cativa ani Apple mai scoate niste succesori din ce in ce mai eficienti iar astialaltii raman tot pe batranu’ x86, nu-i vad bine deloc :))

Sper ca va ajuta review-ul, daca mai aveti si voi experiente de impartasit, please do :smiley:

6 Likes

Da, e foarte incet la imaginile cu amd64 in docker si oricum nu e la fel de rapid ca docker in linux. Daca vrei sa fie cat de cat nativ poti instala linux pe arm64 in UTM. E probabil cel mai nativ mod de a rula linux in el, dar iti trebuie ceva remote, probabil NoMachine/ssh.