Norma de venit s-a dublat

Salutare,

Tocmai s-au afișat normele de venit pentru 6202 pe Timiș. Pentru comune, de la 40000 cât a fost anul trecut, s-a dublat, e 80000 anul ăsta. Sunt încă șocat, nu mă așteptam la o creștere atât de mare.

Voiam să vă întreb dacă mai sunteți și alții în situații similare și dacă da, ce ați făcut? Ați trecut la SRL sau altceva?

E destul de trist că tot noi, ăia care ne plătim dările regulat la stat, tot de pe noi se trage și mai mult… :pensive:

3 Likes

Pt. Constanta in 2019 s-a dublat, de la 35.430 la 80.000. So yeah, shit happens.

1 Like

Acum nu vreau să fiu eu ăla care ține cu ursu’, dar în anii în care ai depășit plafonul ala ai luat în considerare să treci în sistem real, să plătești cât trebuie? :slight_smile:

2 Likes

Iartă-mă te rog, dar există o sumă care trebuie dată și fiind la normă nu am dat-o? Legea îmi permite să stau la normă și dacă o depășesc, sau greșesc?

1 Like

Nicidecum, dar când ai ales să plătești impozit la normă, cel mai probabil ai făcut un calcul de genul: „impozitul pe venit este de x%, dacă norma reprezintă mai puțin de x%, e de bine, că tot ce fac peste Y RON este, practic, neimpozitat”. Greșesc?

1 Like

si acum aceeasi lege iti permite asta dar la alta norma.
deci nu e o problema, sau gresesc?

pentru mine poate e trist ca eu platesc impozit la venitul real in timp ce concurenta plateste doar norma si cu restul scapa.
dar legea e lege… si fiecare isi asuma consecintele actiunilor sale.

Din nou, doamnelor și domnilor, problema e in alta parte. Felul în care sunt cheltuite taxele.

Când legal se oferă o portiță pentru populație și antreprenori eu m-aș lega de cei care nu o folosesc in beneficiul propriu.

Viața nu este un concurs de moralitate, virtute.

3 Likes

Eu doar îmi spuneam of-ul, ca să zic așa, pentru faptul că fără vreo explicație (cel puțin nu una publică), norma de venit se dublează de la un an la altul. Înțeleg să crească, face parte din mersul lucrurilor, însă o dublare îți cam dă peste cap niște planuri. Te bazezi pe niște calcule, cu marje de eroare, desigur, te aștepți la creșteri sau la scenarii mai rele, dar la dublare? În niciun caz.

Asta se numește zero capacitate de predictibilitate.

Cum ziceam, doar mă plângeam și eu (mai bine n-o făceam), dar mi-au și sărit în cap ultra-moraliștii cum că vai, dacă câștig mai mult decât norma, de ce nu trec la real? Și că ce câștig peste normă nu e impozitat, deci nu e ok și așa mai departe.

Despre cum se cheltuie banii strânși din taxe… asta-i cu totul altă discuție.

1 Like

Eu am fost mereu pe SRL, iar de cand cu dividendele trimestriale, e destul de easy sa ramai si in legalitate (fara sa scoti bani aiurea din firma) si sa ai si predictibilitate.

4 Likes

SRL cu suma de bani pe care o poti scoate trimestrial, platesti la stat ce e de platit si viva la patria…

nu sunt convins ca am fost suficient de clar, asa ca revin:
atata vreme cat legea iti permite… go 4 it!
chiar nu am o problema cu asta (ba chiar as folosi si eu daca mi s-ar potrivi).

totusi, mi se pare putina ipocrizie sa treci drept victima cand primesti in continuare optiunea de a plati mai putin decat altii care fac munca de aceeasi bani doar pentru ca beneficiul e ceva mai mic.

in mesajul initial nu scria nimic despre predictibilitate…

1 Like

Eu vin din Germania si acolo plateam 45% doar impozitul pe profit, dupa deduceri intr-adevar, dar ca si PFA mare branza nu poti sa deduci. In plus mai plateam si asigurarea de sanatate 800E/luna.

Asa ca acum cand vad nivelul taxelor care se platesc catre stat in RO de catre interprinzatori, ma pufneste rasul. Indiferent din ce directie o iei, ca si intreprinzator, Romania e paradis fiscal. Evident ca asa ceva nu poate sa dureze prea mult. Iar nivelul taxelor pe care il plateam eu in Germania nu este deloc o exceptie in UE, ci mai degraba regula. Daca o sa mergeti mai la nord o sa vedeti aberatii de genul 60% la stat.

Pt. un intreprinzator, Romania pune intr-adevar multe probleme, dar te asigur ca problema nivelului taxelor (cel putin din punctul meu de vedere) nu intra in top 10

Asa ca fi atent la vorba aia din batrani cu “nemultumitului i se ia darul”. :wink:

7 Likes

Probabil că este doar chestiune de timp până ce se iau și de impozit.

2 Likes

Hmmda … tocmai ce am vazut si eu. Nasol. Cred ca s-a dublat pentru toti, in toata tara. Mai rau, a crescut destul de semnificativ si salarul minim pe economie, asa ca va creste si CAS si CASS.
Eu sunt si angajat, asa ca am reducere de 40% la norma de venit. Cand am inceput cu PFA-ul in 2011, plateam aproximativ 250 lei/luna. Anul trecut am platit 1000 lei/luna.

Calculat, pe declaratie unica completata pentru 2020. Iese 1200.5 lei/luna. Nu e sfarsitul lumii. Ma asteptam la mai mult.

Am mai verificat inca o data dupa ce am citit postul tau.
Pe Bucuresti este 33000 pentru 6202 .

Mi se pare o diferenta enorma intre judete!

Treci pe micro.

Eu pe PFA nu am indrazinit sa folosesc metoda aia cu ‘consultanta’ (singura care era pe norma de venit), pur si simplu pentru ca e interpretabil. Vine un control peste 4-5 ani si in functie de cheful si tipul celor pusi pe controlat, te trezesti ca reincadreaza, ca nu e consultanta, ci software development. Si apoi sa te tii, abuzuri peste abuzuri, amenzi, racalculare, penalizari, etc.
Eventual ajungi sa te lupti cu morile de vant si sa te tarai prin procese de te ia naiba. Mai bine lipsa.
Asa ca am mers pe impozitare in sistem real.

Cu PFA raspunzi cu tot patrimoniul, ceva ce nu se aplica la micro (decat daca o dai in infractiuni, ca administrator).

1 Like