Nu este 100% legal nici cu SRL

Recent am fost la un interviu la o companie de outsourcing ce are sediu in România și am aflat ceva ce nu mai auzisem legat de lucrul ca si contractor. Cumva ma asteptam la asta, avand in vedere cat de multi bani scutesti pe taxe…

Ei au si contractori si angajati cu cim, dar prefera cu cim pentru ca situatia contractorilor in Romania e cam gri, fie ei cu pfa ori srl. Ziceau ca nu prea ar fi okay sa lucrezi ca unul cu cim cand ai srl. E o problema ca facturezi constant sume care se pretează unei munci de 8h/22zile pe luna si ar fi bine sa facturam esalonat, adica sa mai lasam o zi, doua din luna curenta pt luna viitoare si tot asa.

Pe langa asta zicea si de faptul ca o companiei nu ar trebui să depășească un anumit numar de thrid-parties cu care lucreaza, altfel nu stiu ce se întâmplă cu taxele lor.

Eu ma gandesc ca ei vor sa ia ceva ajutor de stat si trebuie sa aiba un jumar minim de angajat, dar e doar o presupunere. Chiar nu poti sa ai o companie total descentralizată?

Da, nici eu nu folosesc srl pe post de CIM. Folosesc pentru că am mai mulți clienți, unii constanți unii nu.

Dacă ai un singur client și aceeași factură lunar, anaf te poate invita la discuții.

Dar mai trebuie să iei în calcul și dacă mergi la sediul firmei respective 8 ore pe zi. Dacă lucrezi de acasă, echipamentul e al tău sau al lor? Au dreptate că e foarte gri.

Iar schema asta cu facturăm sume diferite e penibilă, anaf te verifică automatizat din bilanțul anual, nu lunar, lunar te verifică doar cu tva și din astea dacă faci prostii.

Dacă ei vor să primească ajutor de stat (ceea ce mi se pare o nesimțire colosală dar asta e total altă discuție) își urmăresc interesul lor și atât. Ține cu dinții de suma netă, dacă tot primesc ajutor de stat, măcar să nu își bată joc.

1 Like

Inteleg ideea, are sens. Solutia cred ca ar fi 2 programatori pe acelasi SRL, fiecare cu clientul lui :sweat_smile:. Asa macar e companie de outsourcing in toata regula.

Mai degraba pune aici articolul de lege care face situatia gri? Eu am mai intereactionat cu institutiii, si totul e pe baza legala, functionarii mereu isi apara spatele, orice amenda primesti contine articolul, tu ca cetatean esti obligat dar sa urmezi legile, nu exista misticism-ul te invita ei la discutii, ori ai incalcat articolul ori nu.

Edit: as mai adauga, ca e perfect etic, statul nu pierde nimic, taxele de care scapi sunt de fapt contributia la pensie, nu impozite sau alceva, bani pe care nu ii primesti inapoi, etic nu e etic le stat sa iti i-a banii pt pensie si apoi ssa mareasca varsta la 70 ani.

2 Likes

Exista niste criterii cu care se face aprecierea daca e angajare mascata sau nu.

Le-am mai pus de cateva ori pe forum.

Daca indeplinesti suficient criteriile, nu e ‘gri’, ‘negru’, albastru sau ultraviolet, e legal.

E legal sa ai un singur client si o singura factura pe luna de acceasi valoare.

3 Likes

Poti pune aici un link catre articol?

Poate că nu doar informația contează, ci și modul în care o prezinți?

1 Like

Nu mai bine vorbesti tu cu un contabil sau un avocat? N-ai si tu acolo macar un 300 de lei pusi deoparte pentru urgente? Da si tu un ban si vorbeste juma de ora cu un specialist, te lamureste omu si aia e, ca d’aia face lumea scoala, de aia exista atatea profesii, nu intrebi pe forum cum sa te operezi de apendicita, mergi la medic, ala stie ce sa-ti faca la fel si cu probleme legate de fiscalitate si legislatie, mai un avocat, mai un contabil.

5 Likes

Ce e legal și ce nu este se stabilește doar în instanță.

În rest ești complet la latitudinea inspectorului cum aplică el legea. De asta se numește zonă gri. Și crede-mă că avem multe din astea. Tu depui contestație și câștigi, nici o problemă.

Din fericire din ce în ce mai puține și mi se pare că vremurile abuzului cam trec.

3 Likes

Sau poate ca intrebarea ar fi trebuit sa sune “uite am cautat x si y si nu mi se pare ca ar scrie in lege, dar mi-a zis la interviu ca ar fi, poate stie cineva mai bine unde sa ma uit”.

3 Likes

Zici tu că un link spre Google, care poate schimba algoritmul fix in momentul ăsta și să aibă alte rezultate este relevant?

Ok, dar data viitoare n-o mai prezint nici macar asa.

Firmele vor angajati, e vrăjeală ieftina ca să te convingă să renunți la SRL. Lor le trebuie angajați pentru anumiți clienți.

Nu e o zonă gri, au simțit că nu știi și au băgat vrăjeală.

Raspunsul tau corect era că nu e fetișul tău să plătești cât mai multe taxe la stat și că sunt multe firme care n-au probleme cu asta.

6 Likes

I-am propus sa fiu angajat pe o suma mai mica, iar restul pe SRL. A zis ca e de luat in calcul, deci probabil se confirma teoria ta cum ca ar avea nevoie de angajați pt anumiți clienți. Oricum, asta e clar, daca faci o aplicație bancara, sigur nu accepta contractor. Unde lucrez acum, pe proiecte de finance ai laptop separat fata de cel de firma. Deci cam asta e nivelul de security.

1 Like

Depinde de contract si ce scrie acolo. Sunt cateva criterii in care esti incadrat la activitate independenta (adica SRL/pfa), daca indeplinesti 4 din 7 nu e gri, e total legal (daca se si indeplinesc, nu doar sa apara in contract).

1 Like

Oare ce intelegi tu prin ‘daca se si indeplinesc’… ca altii din cate vad au interpretat ca ‘libertatea’ din lege inseamna obligatie, ceea ce e o prostie fenomenala.

Nu, acel criteriu este deja atins facand treaba prin PFA sau firma. Nu e nevoie sa ai angajati ca sa ai libertatea sa ai angajati. Daca ai chef sa ai angajati.

Atenție, dacă faci asta te arzi cu SRL-ul, un salariu mic și restul pe SRL la aceeași firmă e la evaziune fiscală. Angajat la SRL-ul tău si dividende merge, angajat la altă firmă cu care ai și contract pe SRL te pune de la conflict de interese la tot felul de alte probleme.

Nu poți fi angajat, să primești un salariu si restul pe SRL, dacă ești angajat la un eventual proces cu ANAF ti-ai dat autogol.

După ai toate dezavantajele de a fi angajat cu toate dezavantajele de a avea SRL.

Nu există nici un motiv să nu îți dea laptop de la ei, dar îți pot pretinde ISMS sau alte certificate. Aici ai nevoie de un intermediar care să le aibă și să nu ceară pentru tine la firmele mari.

2 Likes

Atata timp cat serviciile declarate in factura nu sunt fictive, nu imi dau seama de ce ar fi ilegal. Diferentele intre CM si contract cu un srl sunt mai multe, nu doar pe partea de salariu, mai sunt si pe partea de responsabilitati ale partilor etc.

Intr-adevar, se mascheaza un contract de munca pe un contract de SRL, dar cam acelasi lucru se face si cu PFA. Iar din ce am vazut intr-o stire acum ceva timp doar 100K de angajati beneficiaza de scutirea de impozit. Asta ma face sa cred ca multi folosesc alta varianta decat varianta CM

1 Like

Combinatiile intre CIM si SRL/PFA cu acelasi om se faceau acum cativa ani buni: CIM-ul se facea cu o firma din Romania si pe PFA faceai contract cu o alta firma, chiar din alta tara. O firma mare din Cluj facea asa acum 10 ani, pana au primit o amenda seriosa de la ANAF si si-au schimbat abordarea trecand la CIM.
Aia de la ANAF or fi ineficienti, dar nu-s prosti… In ziua de azi, ar trebui sa fie un semnal de alarma daca o firma accepta combinatii intre CIM si PFA/SRL cu acelasi om.

2 Likes