Nu stiu cu cat sa tarifez

Salut! Vreau sa ma apuc de freelancing si am o dilema. Momentan lucrez intr-o corporatie pe o pozitie de senior iOS (5 ani exp.). Impreuna cu un coleg de la munca, el fiind pe node cu experienta similara dorim sa ne bagam in ceva proiect, clientul fiind un start-up educational din Romania destul de interesant.
Dilema e ca nu am mai fost interesat pana acum de perspectiva asta, iar pe de alta parte inteleg ca piata este destul de dinamica in perioada asta referitor la tarife. Voi ce ma sfatuiti, cat as putea cere ca sa fiu “in piata”?
Multumesc!

Ceri prețul tău. Dacă ceri mai puțin, o să te apuce o lehamite la modul „pfff, la cât plătește mai are și pretenții”. Dacă ceri prea mult, clientul nu va fi mulțumit :slight_smile:

3 Likes

Mersi. Dar tocmai de asta am postat, ca nu stiu cat este acel prea din prea mult.

Te concentrezi în direcția greșită. Pentru unii clienți și 10€ e prea mult. Concentrează-te pe suma cu care ești TU OK. Nu la modul „să vezi ce-l fac pe fraier” ci la modul „sunt plătit corect pentru cât muncesc”.

Dacă tu ești mulțumit cu 2€/h, îi spui 2€/h. Dacă ești mulțumit cu 250€, îi spui 250€. (sau la proiect sau cum vrei tu să tarifezi)

Eventual lași și un 10-20% extra pentru negocieri (e.g. dacă vrei 10€/h îi ceri 12-15€/h).

Presupun că aștepți un răspuns de genul „da, ar trebui să-i iei X €”, dar nu cred că vei primi un răspuns relevant.

2 Likes

pe vremea mea porneam cu 2.5x ora/angajat ca apoi clientul sa zica “vai asa mult” si sa ne intalnim intre 1.5-2. mi se pare justificata diferenta avand in vedere ca de multe ori esti si consultant si project manager si designer etc

asta daca imi doream proiectul, daca nu, 10x direct :slight_smile:

1 Like

Depinde ce buget are clientul. E startup la inceput de drum? Probabil nu va accepta un rate foarte mare. E startup care tocmai a primit finantare series X? Inseamna ca au bani si vor sa aiba rezultate cat mai repede, deci vor accepta un rate mai mare.

La inceput, e greu sa iti dai seama de rate. Te adaptezi pietei: ceri un numar X care ti se pare rezonabil. Il accepta? Bun, la urmatorul client ceri X+25%. Il accepta? Repeti. Nu e acceptat? In functie de cati bani mai ai in banca, sau ceri tot X la urmatorul client, sau X-25%.

Acel 25% il ajustezi tu in functie de self confidence/bani in banca.

1 Like

Depinde de bugetul clientului și obiectivul acestuia.

Dacă e investiția a doi profesori din România și beneficiarii sunt vreo 3-4 comune din țară… pro bono e ok.

Dacă startup-ul este într-un incubator și țintește un continent… sky is the limit.

1 Like

Pai depinde ce urmaresti - sa iei proiectul cu orice pret sau nu. Dar fee-ul tau nu ar trebui sa fie influentat de posibilitatile clientilor.

Nu intreb cu scopul de a inflama discutia in vreun fel, dar ati reusit careva sa aplicati cu succes value-based-pricing ?

Nu știu dacă îți răspunde la întrebare, dar am avut strategii diferite:

  • preț mic când nu aveam de lucru
  • preț mic când munceam puțin și aveam mult timp liber
  • preț mare când clientul era dificil
  • preț mare când aveam cerere mare
  • preț foarte mare când așteptările clientului au fost foarte mari
  • preț mare când știam că sunt puțini cei care pot face ce pot eu
2 Likes

Poti face un mic market research - uite de exemplu in range-ul asta plateste Toptal sau Arc iOS developeri.

https://www.codementor.io/freelance-rates/ios-developers

Sa ceri sub suma asta nu merita. Platformele astea atat platesc devii dupa ce isi pun un procent bun ca si profit. Deci clientul final plateste mult mai mult.

Sa pornesti de la premisa “cat as vrea eu sa fac ca sa fie cat de cat ok” inseamna doar sa lasi bani pe masa, parerea mea.

Eu zic sa pornesti cel putin de la nivelul de jos al pietei de pe aceste platforme. Spor!

1 Like