Continuarea discuției de aici.
Mai pasa cuiva de XP? Parca IE9 nu suporta nici SNI si multe alte magarii.
Continuarea discuției de aici.
Mai pasa cuiva de XP? Parca IE9 nu suporta nici SNI si multe alte magarii.
Dacă nu-ți pasă de XP asta nu îl face brusc inexistent. Încă mai are vreo 10% marketshare:
Iar spre deosebire de IE, unde poți să-i spui „instalează-ți alt browser, pentru că ăsta e așa sau așa”, nu poți să aduci aceleași argumente pentru OS. Mai ales că un browser e gratuit, un upgrade la OS nu, mai ales că pentru un OS nu ai nevoie să cumperi hardware mai nou (poate doar RAM ) șamd.
PS: Uite o situație foarte reală: am un client care are un Celeron la 1.2Ghz, 1Gb RAM, GeForce 2 MX400 și un HDD de 20Gb. Are XP și e mulțumit de el. Te provoc să vii cu argumente rezonabile pentru a-l convinge să investească minimum 1000-1500 lei într-un sistem nou (din care doar 500 ar fi licența).
Daca o luam asa, atunci ce motiv avem sa ne upgradam 386le? Sau Nokia 5110? Asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa suporte cine stie ce antichitati de sisteme de operare doar pentru ca bunica nu s-ar descurca cu o versiune mai noua a sistemului de operare. In ceea ce priveste un sistem “mai nou”, exista sisteme sh pe olx care pot rula sisteme de operare mai noi (Linux) probabil sub 500 lei. Daca vrei Windows, licenta, simple as that. Chiar nu am idee cat mai costa o licenta de Win 7, si daca se mai gasesc, dar in nici un caz nu cred ca sunt la un pret prohibitiv, corect?
Una e situatia in care sistemul respectiv e primit printr-o donatie sau ceva, si functioneaza intr-o scoala din cutare comuna de la poala muntelui, si alta e situatia in care nu ai chef(linux) sau banii(windows) sa faci schimbarea respectiva.
Ca un fapt divers, am renuntat la a mai dezvolta aplicatii si a le face compatibile cu versiuni antice ale browserelor/sistemelor de operare de vreo 6 ani. Cui nu-i convine, sunt destui indieni pe Upwork care lucreaza pentru 5$ pe ora.
Mutarea la un alt OS nu este gratuită (chiar dacă OS în sine este). Learning curve nu este chiar atât de lină, mai ales la Linux.
Judecând din avatarul tău, faci JS, caz în care îți înțeleg pornirea. Doar că, așa cum am zis mai sus, tu nu ai probleme cu sistemul de operare, ci cu browserul. Iar browser-ul se poate actualiza/schimba relativ ușor. OS-ul… nu prea.
Noi avem nevoie de un PC rapid, cu ultimul sistem de operare, capabil să ruleze absolut tot ce avem nevoie.
Doar că nu toți utilizatorii sunt în aceeași situație. Și să-i spui cuiva „dacă vrei să vizitezi acest site va trebui să-ți cumperi alt PC!” este cel puțin ridicol. Îți va râde în nas, va închide site-ul și va pleca mai departe
Fac acum JS, am trecut printr-o tona de limbaje in ultimii 20 de ani, nu are relevanta alegerea limbajului, pur si simplu nu pot sa ii inteleg pe cei care nu vor (dintr-un oarecare motiv, intemeiat sau nu, asta nu intra in discutie, un motiv intemeiat este chiar si “nu vreau sa-l schimb, pur si simplu”, e alegerea fiecaruia) sa faca trecerea la ceva mai nou (prin ceva asta am simplificat atat sisteme de operare, device-uri, versiuni de software, etc) dar, cu toate astea, se asteapta ca restul sa le ofere suport pana … pana cand? Cand pui piciorul in prag si zici : Omule, las-o balta, nu-mi mai da banii aia pe care mi-i datorezi si ia-ti naibii un calculator mai nou!
Imi asum riscul, daca vrei sa intri pe site-ul respectiv, intri in conditiile mele (sau ale clientului caruia ii dezvolt aplicatia, whatever). Stii cum mai vezi afise prin prin bodegile de cartier “ne rezervam dreptul de a ne alege clientii”, asta pentru ca prea multi betivani si-au facut de cap cu mesele si cu scaunele La fel, si eu imi rezerv acest drept, vrei sa folosesti serviciul? Upgrade the motherfucking browser, sau nu il vei folosi. Simplu. Te pierd pe tine de client, dar castig timpul meu liber in care trebuie sa iti explic ca nu iti functioneaza corect aplicatia pentru ca ai un browser din 2000 pe un sistem din 1995. Sau invers.
Pe de alta parte, eu folosesc Noscript, situatia e cam aceeasi: intru pe site-ul tau de stiri, imi servesti o pagina alba pentru ca ai implicit un loader full height pe care il ascunzi din JS? Sarumana, la revedere, e plin internetul de site-uri de stiri.
As we speak, ma jucam pe un HC2000 (turbo pascal in CP/M) si inca nu pot intelege cum browserul in care scriu mesajul asta tocmai foloseste 700Mb RAM doar pentru tabul asta. Dar asta nu inseamna ca am pretentia ca Mozilla sa suporte CP/M Ar fi exagerat, nu?
Hai să trecem peste situația în care utilizatorul nu-ți poate vedea site-ul. Nu ne pasă despre ei, să-și cumpere alte PC-uri, trebuie să ne merite! Dar cum îi explici unui client că renunță din start la 10% din potențialii utilizatori și singura variantă de a-i câșțiga este ca aceștia să-și cumpere alt PC?
Eu am lucrat cu tot felul de companii mai mari sau mai mici și multe au preferat să plătească un extra pentru compatibilități cu browsere mai vechi sau au acceptat compromisuri mergând pe ideea că omul își poate face upgrade la browser. Dar spre deosebire de JS/CSS care permite un graceful degradation, un certificat SSL incompatibil cu sistemul de operare face lucrurile foarte… complicate.
Ionut, trecand peste inversunarea mea impotriva “astora care stau cu treioptsase in coliba lor dar cu toate astea isi doresc sa foloseasca Deepmind”, eu sunt complet de acord cu tine. Calea este undeva la mijloc, dar nu pentru mine Pur si simplu imi permit sa ignor situatia asta; pentru altii, intr-adevar, situatia este mult mai grea: ma gandesc la un freelancer incepator sau nu, care nu prea isi permite sa excluda o parte din clienti pentru binele ipotetic al unei industrii. Nu e cazul sa facem pe martirii, dar uneori e cazul sa privim inainte, e 2016 si Windows XP are totusi 15 ani. Adica na, daca ar fi un copil, in curand s-ar pregati sa dea la facultate, mama lui
Cred ca e la fel de greu sa convingi un client ca are nevoie de certificat SSL, ca sa nu mai zic ca trebuie sa-i explici ca peste 3 luni trebuie sa faci upgrade certificatului (in cazul Letsencrypt) pe cat e de greu sa-l faci sa-si upgradeze browserul, sa instaleze un alt browser, sau doamne fereste, sa isi schimbe sistemul de operare.
Si inca o chestie : clientul renunta la aia 10% potentiali utilizatori, dar utilizatorii aia nu cred ca vor cumpara ceva de la respectivul (sau vor folosi aplicatia lui), pentru simplul fapt ca probabil fiind ancorati in realitatea lor din 2001 si in sistemul lor de operare cu Internet Explorer 6, inca incearca sa bage cardul se sanatate in unitatea de discheta crezand ca in felul asta cumpara de pe Amazon. Chiar ii vrei pe astia drept utilizatori/clienti? Bineinteles ca sunt si exceptii …
Google’s official Chrome Blog announced that it will be ending support for Windows XP, Windows Vista, and Mac OS X 10.6, 10.7, and 10.8 in April 2016
Interesant, solutia pt. acei x% a fost redirect catre install Chrome insa se pare ca in curand nici asta nu va mai fi o optiune viabila. Poate Opera/Vivaldi/Firefox?
In orice caz, partea de mijloc este: redirect catre o pagina cu instructiuni cum sa instalezi un browser modern.
In ceea ce priveste sistemele de operare, eu m-as duce pe regula ca atata timp cat producatorul suporta sistemul de operare, este practic sa o suporte si aplicatia mea. Cu alte cuvinte, MS a abandonat de ceva timp XP. Nu vad de ce aplicatiile noi ar trebui sa-l mai suporte.
La fel si pe Linux. Ar fi stupid sa suporti RH4 in 2016. Suporti ultimele versiuni de kernel, sau distributii, care inca primesc update-uri si bugfixuri.
Iar daca nu ai timp si/sau putere de productie sa suporti atat de multe systeme de operare, atunci alege cele mai folosite 1-3 (de catre clientii tai actuali si potentiali) si suporta-le pe alea.
Da, ofer suport contra cost.
@patkoscsaba nu cred ca linux are ceva deaface, daca cineva ma plateste sa ii fac RH4 compatibil cu docker eu il fac compatibil cu docker, putin ma intereseaza ca nu mai are suport. Doar n-o sa sun la redhat sa intreb cum se compileaza kernelul.
Bine orice om normal ar instala mult mai ieftin o distributie recenta sau specializata.
Nu sunt convins ca 10% Windows XP este o cifra realista in 2016. La compania unde lucrez, un web shop, am analizat datele reale din Google Analytics si am observat sub 1%, drept urmare s-a renuntat complet la suport, mai ales ca ne trebuia IP dedicat pentru fiecare domeniu cu SSL.
Poate asa… in the wild sunt multi boti cu Windows XP la user-agent, sau multi care se joaca jocuri online si atat, sau intra pe google si pe mail, dar pe aplicatii mai complexe nu cred ca poti supravietui ca utilizator, pentru ca nu mai merge mai nimic.
Daca merg Firefox si Steam, este suficient. Si nu, mare parte din acei 10% nu sunt boti. Daca ai un PC care nu duce Win10, sau se misca incet, poti folosi XP. Si nu doar MicroXP/TinyXP (care pot fi activate legal), ci si Windows Embedded Standard (2009), precum si Windows Embedded Compact 2013, toate 4 bazate pe XP, ultimele 2 fiind oferite de Microsoft (si pe care probabil nu merg majoritatea aplicatiilor), iar primele doua fiind versiuni de XP din care a fost scos tot ce nu era critic (inclusiv update-urile si verificarea licentei) in MicroXP si foarte multe chestii (dar nu tot ce nu era critic, insa incluzand update-urile si verificarea licentei) in TinyXP. (Adica pot fi activate, dar prestabilit pornesc fara a verifica validitatea licentei. Pentru folosirea legala, trebuiesc activate, insa.)
Termină cu recomandările de tinyxp & co, sunt produse piratate oricum le-ai privi.
Hai să facem un exercițiu de imaginație: ce crezi că îi oprește pe cei ce fac tinyxp (sau orice alt produs piratat) să injecteze și un backdoor care face… nu știu, diverse (de la keylogging la ddos)? Etica? Aceeași etică ce le-a permis să pirateze un produs?
Daca ai un PC care nu duce Windows Vista/7/8/10 singura mea recomandare e sa iti iei un pc deoarece un telefon mobil e mai capabil decat calculatorul tau.
Din cate am observat din analytics au fost in jur de 1300 de utilizatori Windows XP din 7000 de utilizatori pe un forum. (nu am verificat daca erau boti sau nu, dar nu cred ca ruleaza boti pe Windows XP, mai degraba pe linux) Cateodata conteaza…