Open banking și PSD2 API în Romania

A implementat cineva plati pe un site cu PSD2 API cu băncile din Romania?

Sunt curios in ce măsură merge sa scrii un SINGUR modul care folosește PSD2 API și merge cu toate băncile care oferă acest API.

Sau sunt particularități de implementat pentru fiecare bancă?

2 Likes

In teorie, ar fi posibil, pentru date : https://nordigen.com ( One API - 2381 banks. ), nu cred ca puteau logistic sa acopere atatea banci daca erau diferente majore.

Este o firma in RO care rezolva problema asta, sau incearca, nu am incercat : https://finqware.com/ si au support inclusiv pentru plati.

Stripe ofera SEPA Debit, inclusiv in RO : SEPA Direct Debit payments | Stripe Documentation poate asta vrei sa faci, si ar fi mai usor daca se rezolva prin Stripe, presupun, fee-ul e mic la tranzactie, dar relativ mare la dispute.

3 Likes

Long story short… sunt particularitati la fiecare banca. Nu vei putea avea o singura implementare care sa mearga la toate bancile, dar se aseamana toate astfel incat sa poti reutiliza cod de la o banca la alta.

Insa comunicarea cu API-urile lor e cel mai simplu pas. Ca sa poti folosi PSD2 trebuie sa fii acreditat BNR si sa îți iei apoi propriile certificate de criptare PSD2 care sunt semnate de un CA agreat la nivel european.
Acreditarea BNR este costisitoare si anevoioasa.
Singura companie care a reușit sa se acrediteze in Romania pentru utilizare PSD2 este https://www.smartfintech.eu
Mai sunt si in afara, precum Nordigen (sau altii).
In concluzie, in loc sa apelezi direct bancile si sa ai nevoie de propriile certificate, mai bine mergi printr-un intermediar precum cei mentionati mai sus.

1 Like

Da, între timp am aflat că îți trebuie acreditare BNR că sa lucrezi cu banca direct. Mai simplu se face cu un gateway intermediar.