Organizare juridică pentru vânzare servicii/produse online

Mă tot bate gândul să pornesc ceva și nu știu cum ar trebui să fac pentru a fi în legalitate. Ce vreau să vând:

  1. un serviciu „software” (e.g. publicare anunțuri);
  • un serviciu „hardware” (e.g. montat linguri pe rama ferestrei :smiley:)
  • un produs software (e.g. un plugin, temă etc)
  • documentație/cursuri online

Vreau să pot implementa orice modalitate de plată: paypal, card, chiar și sms.

Problema e că… nici nu știu de unde sa încep, ce să caut etc. :smiley:

3 Likes

Ai nevoie in principal de posibilitatea de a emite factura pentru servicii conform codurilor CAEN aferente.
Pentru cursuri online cred ca ai avea nevoie de 6202 si atunci le poti incadra la servicii de consultanta - oarecum te incadrezi in instruirea utilizatorului :slight_smile: Chiar daca nu faci tutoriale de web.

Pentru serviciile de development se practica 6201 daca vrei sa pastrezi drepturi de proprietate intelectuala asupra produsului finit. Produsul se transfera la client, dar pastrezi drepturi patrimoniale asupra produsului ( daca face milioane pe produs, poti sa iti ceri in tribunal drepturile ).

Petru a emite facturi ai nevoie de PFA sau SRL. Nu intru in detaliu, ca is multe (PFA pe norma de venit, PFA in sistem real, SRL micro, SRL-D). Vezi detalii despre fiecare…

Pentru plati online ai nevoie de procesarea platilor - payu, euplatesc.ro, mobilpay… mai sunt si alte procesatoare de plati. Mie imi placeau cei de la STRIPE, dar in romania nu se prea poarta. O sa ai nevoie de certificate SSL - nu te aproba procesatoarele de plata fara, din cate stiu eu.

3 Likes

Daca esti deja freelancer esti in principiu pregatit dpdv legal sa operezi in felul in care descrii.
S-ar putea sa trebuiasca sa activezi niste coduri CAEN, sau sa le adaugi daca nu sunt deja adaugate. Nu stiu daca este la PFA sau doar SRL asta totusi.

1 Like

Sunt PFA, dar iau în considerare un Micro sau ceva cu răspundere mai limitată (și probabil închid/suspend PFA-ul)

2 Likes

Eu zic sa treci pe SRL si sa nu te mai incurci cu alte chestii intermediare. Daca vrei sa te apuci serios de treaba o sa-ti scoti costurile cu siguranta. Ideea de baza e ca SRL-ul iti permite sa faci fix ceea ce vrei.

3 Likes

Microintreprindere SRL ar fi cel mai avantajos totusi. Plafonul e de 500k EUR pentru a fi considerata micro-intreprindere, iar fiscalitatea e ceva mai usoara (impozit pe venit, nu profit, in principiu), dar in rest lucrurile sunt la fel.

Mai exista optiuni gen SRL-D etc, dar alea intr-adevar vin cu tot felul de “strings attached”, cu care nu stiu daca e cazul sa isi bata capul ca firma de IT.

3 Likes