Organizare persoana fizica pentru vanzare servicii/produse online

Continuarea discutiei de aici.

Dar ca pentru persoane fizice (nu PFA-uri).
Ce optiuni (legale) ar exista?
(Pana ce exista optiunea crearii/creerii (no idea which is right) unui PFA sau SRL.)

Asta e PFA-u ( persoana fizica AUTORIZATA ). Fara PFA nu ai autorizare sa emiti facturi pentru serviciile pe care le prestezi sau produsele tale. Esti la negru, esti ne-autorizat. Daca iti face cineva reclamatie, se numeste EVAZIUNE FISCALA. Ti se face dosar penal, cel mai probabil - consulta-te cu un avocat totusi :slight_smile:

2 Likes

Problema e că fără PFA/SRL nu ai acces la plată cu cardul în România, te poți limita la paypal dar și ei vor cere documente după o anumită limită și sunt numai probleme. Paypal îți va închide contul mai mult ca sigur dacă te aștepți în majoritate la clienți români chiar dacă le dai tot ce cer, că doar ai noștri o să te cardeze până ai contul pe minus cu câteva sute de euro.

Bitcoin e o opțiune solidă, există companii care îți dau direct un card bancar cu o rată de conversie de pe wallet-ul bitcoin. Problema e că iarăși dacă faci bani serioși nu poți să apari cu un BMW ultimul răcnet în fața casei fiindcă mai mult ca sigur o să te întrebe ANAF-ul de sănătate dacă rămâi în România. (pot verifica orice venit din UE dacă e vorba de o sumă destul de mare) Bitcoin, Western Union și Payoneer (sau cardurile de genul) se folosesc în special de fete cu site-urile specifice, n-am auzit ca vreuna să fi avut treabă cu anaf-ul.

1 Like

@isti37 - problema e ca fara pfa / srl tu esti incapabil sa emiti o factura / bon. Ceea ce inseamna ca nu ai acces la cumparatorii care au nevoie de astfel de documente. Deci nici un SRL nu poate sa iti fie client daca tu nu poti sa ii dai o factura. Ca nu poate scoate bani sa te plateasca pentur serviciile tale. Trebuie sa existe un document probator pentru contabilitate.

Incasarile le poti face prin 1000 de moduri ( ordin de plata, cec, intermediar financiar ).

Caz concret - imi deschid un business prin care tot ce fac e sa fac interemediere financiara. Tu imi dai mie bani, eu iti dau bon / chitanta / factura… ce vrei tu. Imi adaug si un comision ( 5/10% din suma pe care o intermediez ).
Tu, mare afacerist care nu ai PFA / SRL, imi dai mie bani sa iau banii de la clientii tai si sa ti-i dau tie :slight_smile:

Un alt exemplu: exista servicii pentru freelanceri sa ajute la interactiunea cu clientii. Freelancer-ul si clientul isi fac cont. Freelancer-ul incarca fisierele, clientul incarca bani in cont. Cand banii clientului is transferati la freelancer, isi poate descarca fisierele de pe site ( proiectul ). Nu te intreaba nimeni de facturi si chitante…

1 Like

Poti, te rog, sa dai exemple de astfel de servicii? (Sincer, nici nu stiu ce sa caut pe google, iar ce am cautat nu mi-a oferit ca rezultate astfel de servicii.)

ORICE serviciu de escrow?

1 Like

https://themeforest.net/ - uite unu foarte cunoscut =))
Sau servicii de escrow, cum spune Ionut - https://paysafeescrow.com/ - asta era cv decent, din cate imi amintesc.

Aveam impresia ca la themeforest tot trebuie sa dai chitanta. Probabil aveam impresia asta din discutiile de pe forum in care se discuta despre cum sa faci sa platesti taxa, in ro, pentru banii facuti de pe site-uri de genul.

Iar la termenul escrow chiar nu m-am gandit, in acel moment. Si in mod sigur nu stiam ce serviciu de escrow sa folosesc. Multumesc!

@Sapioit - ai posibilitatea sa te legi la cap cu fiscalitatea daca generezi profituri din themeforest. Dar ei nu te obliga, ceea ce inseamna ca tu poti sa faci profituri care nu iti sunt impozitate.

Aici era vorba de legalitate pentru vanzare servicii - themeforest va emite o factura catre cumparator, dar vanzatorul poate sa isi retraga banii in cont persoana fizica fara sa declare sumele obtinute.

1 Like

Multumesc! Am inteles.

Dar stiu ca (acum cativa ani, cel putin) veniturile obtinute de o persoana fizica (nu PFA) care depasesc o anumita valoare pot (sau puteau) fi declarate la stat. Gen venituri din inchiriere de locuinte, din activitati comerciale, etc. Atat doar ca nu s-ar putea oferi chitanta. Este ilegal, fara firma/PFA?

Daca veniturile tale nu is pe lista veniturilor neimpozitabile in 2017, si tu nu le declari, risti amenzi, poate chiar dosar penal

Stiu. De asta am intrebat, fiindca stiu ca acum ceva timp puteai declara venituri fara sa fi pfa/firma. Dar multumesc pentru lista de venituri neimpozitabile.

Veniturile provenite din prestare servicii / vanzare produse trebuiesc declarate - nu exista plafon pentru asa ceva - daca vrei sa fii in legalitate.

Asta incerc sa zic si eu. Trebuiesc declarate, dar iti trebuie firma/PFA pentru asta? Adica nu pot fi declarate si de o persoana fizica (neautorizata)?

Edit: Aparent trebuie autorizatie de la registrul comertului, dar, again, nu stiu daca se poate obtine si de o persoana fizica non-PFA.

Referitor la persoanele fizice care vor sa isi deschida un magazin electronic, fara a isi mai bate capul cu actele necesare pentru firma, PFA etc , Legea nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comerţul electronic precizeaza ca pentru a face comert in mediul virtual este obligatorie postarea in website (magazin online) a datelor de inregistrare de la Registrul Comertului, in caz contrar se va considera ca fiind contraventie. Astfel pentru a face comert electronic o persoana fizica are nevoie de o inregistrare prealabila la Registrul Comertului.

Un avocat / contabil va poate lamuri mult mai bine cu privire la obligatiile si drepturile pe care le aveti. Dar pentru a face orice fel de comert aveti nevoie sa fiti autorizati de statul in care intentionati sa va desfasurati activitatea.

1 Like

Related:

Continuarea discutiei de aici:


Daca este alta poveste, presupun ca acest topic este un loc mai bun sa continuam discutia.

Ideea de afaceri al acestei companii este extraordinara. Cred ca este o ptiune foarte buna pentru freelanceri in primul rand. Bucurs ca am dat de el.
Mersi mult!