Parere despre Lowcode

Salut!

Ce parere aveti despre lowcode?

Cam care ar fi use-case-urile si ce aplicatii s-ar putea face?

Ati facut aplicatii pe aceste platforme?

1 Like

Am avut de-a face în trecut dar de obicei sunt o mare mare iluzie.

Cât timp ai nevoi foarte simple, e ok. De îndată ce trebuie ceva custom, de cele mai multe ori ajungi să lupți cu platforma ca s-o faci să facă ce ai nevoie.

Ajungi rapid în zona de tricks și hacks în care nimic nu e ceea ce pare, și va funcționa o perioadă dar va deveni extrem de frustrant de făcut mentenanță sau dacă trebuie să implementezi ceva și mai complex.

Sunt foarte bune pentru prototipare, pus pa punct ceva rapid, testarea unei idei, unui proces, șamd.

Dar nici să fii legat de cineva cu o tehnologie extrem de proprietară nu e fain pe termen lung…

3 Likes

Exista o mare diferenta fata de ce a fost in trecut:
Acum se lucreaza cu web components, cu state machines, cu react native/react, cod declaractiv generat, functii pure/ api-uri serverless/ baze de date reactive utilizabile din interfata si desigur un UI pentru design/editare template (care se foloseste de un design system nativ cu flexbox/css grid/inline css in componente).

Eu zic ca daca nu vrei nava spatiala, atunci poti sa faci ceva frumos cu ce optiuni exista.
Intradevar si eu as pune o conditie ca sa poti sa iti iei codul generat si sa il pui in github/sa ai control asupra CI/CD, asupra componentelor/functiilor custom, api-urilor serverless. Sunt sigur ca exista solutii care nu te leaga la maini o data ce ai folosit-o.

2 Likes

Și atunci care mai e avantajul, tot ai nevoie de cineva care să cunoască tehnologia bine, care până la urmă tot ‘programator’ o să fie.

Fix asta de exemplu este SAP până la urmă, nu? Sunt o grămadă de chestii drag-n-drop, dar tot nu scapi de chestii custom. După care orice vrei să miști, ești legat de tehnologia proprietară SAP.

Disclaimer: nu zic că SAP e prost sau nu e o tehnologie bună, din contră, a ajuns suficient de populară cât să merite să te specializezi. Dar tot acolo ajungi, doar că în loc de programator .net, Java, PHP, etc, ai programator SAP (care e foarte bine plătit apropo) :slight_smile:

Avantajul major e viteza, automatizarea si capacitatea de estimare, stii ce e posibil foarte rapid, stii ce ai putea automatiza pentru alte proiecte, poti sa faci ceva rapid clientului ca sa vada daca ii place sau nu izolat, poate sa iti faca product ownerul/designerul un feature in aplicatie si dupa sa vii tu ca profesionist si sa il refaci asa cum trebuie. Ai un design system pentru designer pe care el il controleaza fara cod.

Pe scurt avantajul e colaborarea intr-o echipa cu mai multi oameni specializati fara sa dai de problema ca doar la demo descoperi ca trebuia facut altfel. Nu doar codul conteaza la o aplicatie.

1 Like

Adică prototipare și POC, cum ziceam mai sus :slight_smile:

1 Like

Majoritatea aplicatiilor au fost prototipuri pana cand au atins primul milion de utilizatori.
Cu ce ne incurca daca boilerplate-ul pentru a incepe aplicatia e direct aplicatia facuta in ceva editor vizual ? (in special daca nu mai vorbim de HTML generat de exemplu in Dreamweaver ci de un sistem coerent cu best-practices, usor reutilizabil)

Da, corect, de asta ziceam că sunt ok cât timp ai nevoi simple, cât timp se potrivește pe problema ce o ai de rezolvat, și dacă îi accepți dezavantajele.

De unde ai scoso pe asta? un million de utilizatori pe cand platformele low/code no code au pricing la volum ce cresc vertiginos, si chestiile care le zici tu, cu state, components, etc, fac frontend-ul mai complicat nu simplu, mai greu de generat automat, era mai simplu sa generezi html, acum trebuie sa te uiti si la responsive.

Cat timp ai componente pre-built da, e ok, schimbi niste culori, font-uri, dar structura, functionalitatea mai putin, dar nu e mai mare time saver decat a folosi un template, ceea ce se intampla oricum.

1 Like

Da, pana la un stadiu de MVP (si in unele cazuri nu numai) se preteaza bine solutiile lowcode/nocode, cu cateva exceptii desigur. Pricing-ul e relativ, poate ti se merita.

De obicei aplicatiile cu platformele astea nocode se realizeaza cu baza de date in Google Sheets/AirTable. Identity in OAuth/Netlify, etc.

Nu trebuie neaparat sa platesti, de exemplu poti crea pagini statice + headless cms cu wyswyg cu un site builder ca si stackbit:

Dark iti permite sa iti codezi backend-ul fara sa scrii cod invalid:
https://darklang.com

1 Like