Pareri Schimbare job

Salutare,

Am nevoie de niste sfaturi/opinii. Poate unii ati trecut prin asa ceva sau poate nu.
Lucrez momentan ca system engineer de 3 ani, nu imi place deloc ceea ce fac, salariul nu este unul foarte wow, iar la anul ma gandesc sa ma orientez spre o pozitie de Java developer si de aceea m-am apucat sa invat. Sunt constient ca atunci cand o sa imi gasesc un job pe aceasta pozitie, o sa fie unul de junior.
Problema va fi legata de salariu ce il voi avea. Ca si junior, ma gandesc ca o sa iau mai putini bani decat acum. Credeti ca vor tine cont de cei 3 ani de experienta, avand in vedere ca nu am avut treaba cu programarea ?
Este cineva de aici care este/a fost in locul meu ? Astept parerile voastre.

Va multumesc! :slight_smile:

Sau ai putea încerca pe o poziție de “devop”, unde poți face sysadmin și programare… dar nu cred că pe java, mai degrabă python sau golang…

1 Like

Eu zic sa incerci sa primesti o oferta mai intai. Aplica la pozitiile care te intereseaza si vezi ce iese.

Experiența nu te prea ajută să ajungi la salariu pe care-l vrei din prima.

Sfatul meu e să negociezi mărirea salariului de la început. De exemplu la primul job, acum mulți ani, îmi doream X$ salariu. Nu am găsit direct atât în condițiile pe care mi le doream eu, însă am găsit un job care oferea mai puțin (cam 70% din ce îmi doream). Pe vreme aia aveam o grămadă de proiecte personale, însă experiența cu proiecte pe bani și cu clienții era zero. Am întrebat însă cât de repede pot ajunge la salariu dorit dacă îmi fac bine treaba și am discutat posibilitățile de mărire foarte transparent (practic planul să ajung la salariu dorit). Am acceptat jobul, și în mai puțin de un an aveam salariu dorit.

Când ești începător într-un domeniu, nu strică să negociezi salariu la care vrei să ajungi și în cât timp poți ajunge acolo. E mult mai simplu și pentru tine și pentru angajator.

Pentru tine e bine să știi la ce să te aștepți înainte să accepți oferta. Ce așteptări să ai ca și timp și dacă poți ajunge la salariu dorit. Când am mai aplicat strategia asta am descoperit joburi care ofereau mai puțin decât voiam eu și îmi tot ziceau că o să primesc măriri, însă totul s-a năruit când am întrebat dacă mai au pe cineva cu salariu dorit de mine (răspunsul a fost că doar șeful) și în cât timp pot ajunge acolo dacă-mi ating target-urile (n-au putut răspunde).

Pentru angajator e bine că nu-și asumă riscul de a plăti un junior prea mult de la început sperând că învață (nu poate să-ți reducă salariu dacă tu îți atingi target-urile). E bine și să te știe motivat, că vrei mai mult și că o să tragi tare. Și îl ajută și să știe cât îți dorești cu adevărat ca să își dea seama dacă se poate baza pe tine pe termen lung în cazul în care îți dă salariu respectiv.

Baftă!

La ce m-am mai gandit, desi nu cred ca este o idee buna, sa cer salariul dorit fara marire 1 - 2 ani. Desi nu cred ca s-ar risca firmele sa faca acest lucru, avand in vedere ca se gandesc ca pot pleca oricand.
@Luxian: O sa tin cont de sfaturile tale.
Va multumesc mult !

1 Like

N-o sa fie de acord sau o sa-ti faca contract de ala pe 2 ani de trebuie sa platesti “traininguri” daca vrei sa pleci mai repede

1 Like

In ce oraș lucrezi? Un DevOps sau SRE poate avea salariu comparabil cu un developer.

Ce faci acum mai exact ca system engineer? Are legătura cu DevOps?

In rest, părerea mea e ca important e potențialul de creștere. Poți pleca și pe salariu mai mic dacă e posibil ca in 2-3 ani sa ajungi la mai mult. Eu am plecat de doua ori fără sa obțin măriri mari de salariu din același motiv, schimbarea domeniului. Nu regret financiar nici una dintre ele; la ultima ajungeam chiar la ceva mai putini bani dacă nu luam in considerare prima de instalare, dar pana la urma a meritat.

Salariile sunt similare pentru System Engineer 2-3 ani si Junior Software Developer. Poti sa ceri salariul current sau chiar putin mai mult. Iti zic ei daca nu e bine. :slight_smile:

@Serban: Lucrez in Sibiu. Job-ul nu are legatura cu DevOps. Ca system engineer, testez softul de pe ecu si asta black box. Nici macar scripturi nu fac sa zic ca programez ceva acolo. :slight_smile:

@csm: Ar fi bine sa fie salariul la fel. Daca plec de pe parte de testare din domeniul automotive, pe parte de dezvoltare de aplicatii in alt domeniu, ma gandesc ca firmele nu or sa fie de acord sa imi dea salariul actual.