PFA - evaziune?

salut,

PFA-ul poate fi o problema si e periculos.
Avantaje:

  • Scoti bani cand vrei (poti inclusiv folosi contul personal)
  • Nu ai nevoie de contabil (dar e recomandat)
  • Norma pe venit e mai mica decat taxele si cheltuielile pe SRL
  • E usor de inchis

Dezavantaje:

  • Raspunzi cu tot patrimoniul (esti bun de plata incepand de la o factura mare la AWS din vina ta/un hacker care a furat date/GDPR/daune provocate/moartea cuiva din cauza unui bug in codul tau/imposibilitatea de a livra ceva ce ai promis si a intervenit ceva imprevizibil/ patent trolls sau pur si simplu un proces intentat cu rea vointa)
  • Poti fi reincadrat, chiar si abuziv sau ANAF poate obliga ‘angajatorul’ (nu neaparat pe tine).
    Precedent exista: toate firmele mari de outsourcing din Cluj au fost obligate sa schimbe PFA-urile in contracte de munca in trecut.

Daca vrei sa dormi linistit iti faci un S.R.L. si nu mai ai nici o treaba inafara de contabil si ce ti se mai cere la un SRL. In viitor S.R.L-urile se vor putea inchide la fel de usor ca un PFA (sunt obligati de PNRR). Dividendele le scoti la 3 (4) luni. Asta inseamna ca in cel mai rau caz pierzi banii din firma pe ultimele 3 luni daca nu faci nimic ilegal ca si administrator.

Mai exista subiecte pe forum.

Nu poti sa scrii in contract zile libere, concediu, etc., esti contractor nu angajat. Poti scrie ca ai dreptul sa nu lucrezi fara un preaviz maxim n zile si cu preaviz maxim n zile. (neplatit desigur)
Practic nu ai concediu, il calculezi in venit si tu decizi daca vrei sa il iei sau nu. (sau e un gentleman’s agreement ca rezolvi bug-uri cand esti la plaja sau obligatoriu nu vei lucra n zile chiar daca ar trebui - dar ar fi o cerere ciudata sa iti ceara sa nu lucrezi)

7 Likes