PFA - evaziune?

Salut,

Vreau sa imi fac PFA si am tot citit pareri despre subiectul asta. O chestie recurenta este “vine ANAF si iti da amenda”.

Lucrez de 5 ani pt angajatorul curent. E in regula daca am grija sa stipulez in contract firma - PFA 4-5 criterii din cele 7?

Pot sa mai scriu chestii de 8h pe zi, luni-vineri, 21 zile concediu, libere legale? daca luam mot a mot, as fi liber sa decid cand imi desfasor activitatea… de 8 ore intre luni si vineri.

Si ce ma roade de fapt: exista cineva care chiar a auzit de o reincadrare la CIM si obligare la plata recurenta a taxelor? pare o zona in cel mai rau caz gri unde toti isi fac griji nefondate, “evaziunea” asta fiind o picatura dintr-un ocean pare-mi-se.

Thanks.

Eu de 2.5 ani nu am avut nici o problema de cand lucrez cu o firma din UK si nici un am auzit de reincadrari la CIM si plati recurente.
Poate si din cauza ca stiu o singura persoana care colaboreaza cu o firma din ro.

1 Like

salut,

PFA-ul poate fi o problema si e periculos.
Avantaje:

  • Scoti bani cand vrei (poti inclusiv folosi contul personal)
  • Nu ai nevoie de contabil (dar e recomandat)
  • Norma pe venit e mai mica decat taxele si cheltuielile pe SRL
  • E usor de inchis

Dezavantaje:

  • Raspunzi cu tot patrimoniul (esti bun de plata incepand de la o factura mare la AWS din vina ta/un hacker care a furat date/GDPR/daune provocate/moartea cuiva din cauza unui bug in codul tau/imposibilitatea de a livra ceva ce ai promis si a intervenit ceva imprevizibil/ patent trolls sau pur si simplu un proces intentat cu rea vointa)
  • Poti fi reincadrat, chiar si abuziv sau ANAF poate obliga ‘angajatorul’ (nu neaparat pe tine).
    Precedent exista: toate firmele mari de outsourcing din Cluj au fost obligate sa schimbe PFA-urile in contracte de munca in trecut.

Daca vrei sa dormi linistit iti faci un S.R.L. si nu mai ai nici o treaba inafara de contabil si ce ti se mai cere la un SRL. In viitor S.R.L-urile se vor putea inchide la fel de usor ca un PFA (sunt obligati de PNRR). Dividendele le scoti la 3 (4) luni. Asta inseamna ca in cel mai rau caz pierzi banii din firma pe ultimele 3 luni daca nu faci nimic ilegal ca si administrator.

Mai exista subiecte pe forum.

Nu poti sa scrii in contract zile libere, concediu, etc., esti contractor nu angajat. Poti scrie ca ai dreptul sa nu lucrezi fara un preaviz maxim n zile si cu preaviz maxim n zile. (neplatit desigur)
Practic nu ai concediu, il calculezi in venit si tu decizi daca vrei sa il iei sau nu. (sau e un gentleman’s agreement ca rezolvi bug-uri cand esti la plaja sau obligatoriu nu vei lucra n zile chiar daca ar trebui - dar ar fi o cerere ciudata sa iti ceara sa nu lucrezi)

7 Likes

Conform codului muncii ai voie ca activitatea totala sa fie de o norma jumate.
Daca esti deja angajat cu norma intreaga (8h), ca PFA mai poti alte 4h zilnic sa facturezi.

Atenție la activitatea dependenta — facturezi totul unui singur client. Se considera angajare mascata. Trebuie sa ai mai mult de un client. Evident nu chiar din prima luna.

Legat de “raspunzi cu tot ce ai” se aplica pe o perioada de x dupa ce ai inchis acel PFA. Daca mai tin bine minte x = 7 ani. Posibil sa se fi schimbat.
Concret, sa zicem ca ANAF decide ca ai fost angajat mascat dupa 6 ani de la inchiderea PFAului. Acele sume care ti se imputa ca fiind contributii neplatite sunt inca in sarcina ta.

2 Likes

Fals. Legea nu e asa.
Legea e cu posibilitati, nu cu obligativitati.

Nu esti obligat sa ai mai mult de un client.

Normal prescriptia e in 5 ani + o gaselnita in stil romanesc care extinde la 6.
Dar se zice ca mai au o gaselnita cu pandemia:
În 2022 nu se prescrie niciun an fiscal. 2016 se va prescrie abia în 2023, spun specialiștii (avocatnet.ro)

2 Likes

Ok, asta ma interesa. Ma gandesc ca nu ia nimeni la ochi o firma cu 100 oameni din care unul incaseaza pe PFA 50-80k. Sper :slight_smile:

Asta-i unul din criterii si cum au mai zis oamenii prin raspunsuri, nu e obligatoriu sa ai mai multi. O sa scriu explicit ca am dreptul sa lucrez cu mai multi clienti. Chit ca in realitate ar fi doar unul. N-ar fi ok?

1 Like

Nici macar nu trebuie sa fie explicit in contract. Doar sa nu fie explicit invers.

Ai drept de a lucra pentru mai multi clienti (sau nu), conform legii.
Ai drept de a angaja, conform legii, chiar daca nu o faci.

Tu poti descrie ce vrei intr-un contract intre tine si entitatea catre care facturezi insa eu ti-as recomanda sa nu faci asta. Informatia de mai sus practic semnalizeaza de la posta o angajare mascata.

Ohoo. Precedente exista. Daca nu ai auzit de niciunul in cercul tau de prieteni asta nu inseamna ca nu sunt. E mai degraba fix cum zice mai sus @isti37.

Marele noroc al PFA-urilor in momentul de fata este ca sunt mult prea jos pe lantul trofic iar anaf nu dispun de atat de multi oameni pentru controale.

2 Likes

This. Nu mi-e clar inca cine sufera mai mult la un control, tu sau angajatorul, mai ales acum ca s-au mutat darile la angajat.

1 Like

Mie imi este red flag ca angajatorul/clientul accepta PFA in 2022, am avut multe interviuri si fiecare au avertizat ca nu lucreaza cu PFA, doar SRL. (exceptie firmele de afara la care nu conteaza)

1 Like

Exista precedente, ok, care sunt alea? ca asta intrebam :smile:

Dupa cum am zis cam toate au fost afectate in ceva masura, era o smecherie de la ANAF, nu era reincadrare fiindca s-au inteles sa nu se ajunga pana acolo.

msg:
SUVEICĂ evazionistă de tip nemțesc - Cum a fost păcălit statul român de un gigant IT mondial - Stiri pe surse - Cele mai noi stiri

Fostul Softvision te-a pus sa semnezi contractul de munca sau au renuntat la serviciile tale ca PFA de pe o zi pe alta.

Astea le stiu de la oameni care lucreaza/au lucrat la ei, la altii am auzit de probleme similare dar nu stiu sigur ce s-a intamplat.

Cum statul roman iarasi are visteria goala e de asteptat sa loveasca unde poate, PFA-urile nu sunt o idee buna in vremuri de genul.

2 Likes

msg e printre putinele cazuri cat de cat mediatizate.
Cautand prin presa nu prea gasesti exemple si explicatia e simpla… Ca sa dau un exemplu: cu multi ani in urma, la o intalnire intre angajati si CEO-ul de la Softvision de atunci, s-a pus problema imaginii companiei in piata locala, la nivel national, nu era foarte pozitiva. CEO-ul a spus asa: “voi nu stiti cati bani platim ca sa aparem si ca sa NU aparem in presa”. Cine stia, intelegea atunci substratul.
Ca sa vedeti cum era mediul de lucru pe atunci cu PFA si CIM in paralel, puteti citi thread-ul asta.

Nu ma astept sa fie mari diferente si acum, mai ales cand esti PFA. Odata iesit din CIM si intrat pe PFA/SRL, pierzi multe si te detasezi de cultura companiei, n-o sa mai fii privit exact la fel ca inainte.

2 Likes