PFA factura fara plata prin banca

Salut!

Sunt intr-o situatie in care clientul m-a platit pe un cont personal, si m-a tot rugat sa-i fac factura, dar eu nu aveam PFA, zilele astea trebuie sa-mi vina documentele de PFA, intrebarea mea ar fi daca ii fac factura aia pe toata suma o sa am probleme cu DNA (sau cine se ocupa de chestiile fiscale) ? Am auzit ca ar fi ceva anexa la factura prin care eu afirm ca banii i-am primit cache.
Multumesc.

La fel am avut si eu un proiect chiar in zilele cand am primit documentele, dar am intrebat contabila si am trecut in registru de incasari la rubrica Banca plata, si data cand i-am oferit factura.

DNA se ocupă cu corupția, nu cu nereguli fiscale între agenți economici. Pentu astea există controale ANAF și ANAF Antifraudă. Nu ai de ce să îți faci mari griji pentru nici unul din organe.

Se numește chitanță. Și cu excepția cazului în care ai primit banii prin vreun API de memcache, e “cash” :smiley:

Acum, ai comis într-adevăr câteva mici nereguli. Nimic serios, nu ai de ce să te sperii, dar trebuie să ai grijă mai mare pe viitor:

  • În primul rând, ai primit banii într-un cont personal. În principiu nu prea este ok, trebuie să ai cont separat pentru PFA. Vezi că nu toate băncile au produse pentru PFA-uri, mergi frumos la ING și cere un cont separat, eu la ei am de mulți ani și sunt foarte mulțumit.
  • Ai primit banii înainte să ai oficial dreptul de a presta servicii, pentru că nu îți veniseră actele (și deci nu erai înregistrat la ANAF). Asta e ilegal. Așadar, este imposibil să antedatezi o factură așa încât să acopere banii ăia, deci îți rămâne doar soluția chitanței, așa cum ai zis și tu. Treaba e că tranzacția aia s-a făcut, acolo rămâne, nu mai poate fi ștearsă. În vreun control ipotetic, ăia sunt bani pe care nu îi poți justifica. Dar dacă nu sunt cine știe câte zeci de mii de EUR, nu ai de ce să îți faci griji.
  • Dacă cumva clientul ți-a transferat banii dintr-un cont de firmă, el nu are nici o justificare pentru banii ăia ieșiți din cont, și nu îl ajută cu nimic dacă îi dai chitanță, pentru că în cazul ăla ar trebui să aibă o ieșire și din cash pentru aceeași sumă. Dacă așa ați făcut, sfatul meu este să îi transferi pur și simplu banii înapoi în cont (ca și cum transferul ar fi fost făcut ca urmare a unei greșeli), și să ți-i dea apoi în mână, în schimbul chitanței.
5 Likes

Se poate incasa pe contul personal, iti trebuie extras de cont, probabil si alte acte doveditoare, dar tu vrei sa emiti o factura pe o plata efectuata inainte de existenta PFA-ului. Asta nu stiu daca se poate.

Știi care e problema, din câte țin eu minte? E posibil să mă înșel, dar problema nu e la încasare, pe PFA poți să încasezi / plătești în / din contul personal, așa e, dar am impresia că la un control ei pot decide să considere toate intrările în contul ăla ca venituri pentru PFA, care apoi trebuie justificate și impozitate. Dacă spre exemplu împrumuți un prieten cu niște bani cash, iar el apoi ți-i virează înapoi, am părerea că există șansa să te trezești că ei pretind apoi că banii ăia reprezintă venit, și trebuie impozitați.

E posibil să vorbesc prostii, dar eu cu teama asta am stat mereu la început până să îmi fac cont separat pentru PFA. Paza bună…

3 Likes

Cand nu sunt evidentiate corect in registru se poate, daca sunt evidentiate corect nu prea se poate.

Tu ii faci aluia chitanta si in contabilitatea lui apare ca a platit suma de 2 ori din care o data intr-un IBAN personal pentru care n-are justificare in acte. E complicatenie si ala a facut o prostie. Asta daca a platit din contul firmei. Daca a platit din al lui, merge sa ii faci o chitanta cu o data dupa infiintarea PFA-ului.

Daca i-a trimis din contul PJ, nici inapoi nu merge sa-i trimiti, ca in loc de o problema, are 2 :smile:

E aiurea.

Pe cei de la ANAF nu prea ii intereseaza cum inregistrezi ci doar ca sumele tranzactionate sa fie corecte, sa nu se declare mai putin decat ai incasat sa platesti mai putin impozit si sa nu declari mai mult la cheltuieli sa ai deduceri fictive.

Plata se anuleaza si se inregistreaza corect in registru.
Cat despre cardul bancar nu are importanta. Verificarile se fac in functie de tranzactiile declarate la ANAF ori pe care altii le declara catre tine, ei nu au treaba cu alte tranzactii pe care le ai tu pe contul personal.

Singura problema este ca trebuie sa fii atent sa nu platesti impozit si ce alte taxe mai sunt obligatorii de doua ori, PFA si PF, bancile trimit tranzactiile si la ANAF.

Evident nu lucrez la ANAF, opiniile mele nu sunt neaparat corecte.

Exact răspunsul ăsta mi-a venit și mie în cap! :smiley:

În altă ordine de idei, dacă tot trebuie să ramburseze banii primiți, atunci poate să-i încaseze tot prin bancă, dar în contul de P.F.A., în loc să se mai complice cu chitanță.

1 Like

Daca a platit din contul lui personal in contul tau personal, chitanta (din casa firmei lui => casa firmei tale).

Daca a platit din contul firmei in contul tau personal (ceea ce ilegal in primul rand ptr el), restituire suma (plata eronata) + factura si plata intre firme, fie prin banca, fie cash cu chitanta. Dar net-ul nu va fi tot net, tu va trebui sa suporti taxe pe acea suma.

1 Like