PFA Freelancing - Perioade inactivitate

Salutare,

Vreau sa lucrez in viitorul apropiat pe o platforma de freelancing (Toptal). Dupa ce m-am uitat la diferentele dintre SRL vs PFA am constatat ca cel putin la inceput de drum PFA-ul pe norma de venit ar fi mai avantajos decat un SRL.

Insa nu stiu daca se pliaza un PFA cu incertitudinea din freelancing, si anume posibilele perioade de pauza ce pot aparea intre clienti. Din cate stiu, in cazul PFA-ului cu norma de venit, platesti impozitul pe norma de venit anuala , iar aceasta poate fi ajustata pe lunile lucrate doar in cazul suspendarii PFA-ului in perioada inactiva.

Sa zicem ca lucrand ca si freelancer din 12 luni de lucru, 3 luni vor fi nelucrate. Ar merita sa suspend PFA-ul ptr acele luni (presupunand ca vor fi continue) doar ptr a se recalcula norma de venit la lunile lucrate?

S-a mai confruntat cineva cu o dilema similara in privinta PFA-ului si ma poate lamuri cu niste sfaturi? Mersi

1 Like

Eu am fost și PFA și SRL.
Nu am suspendat activitatea în niciun caz.
Ca SRL am plătit decât contabilitatea, bani care ulterior au fost deduși oricum.
Ca PFA impozitul a fost plătit și la revedere.

Deci din punctul ăsta de vedere SRL-ul e mai avantajos.

3 Likes

Daca sunt luni consecutive atunci da, merita suspendarea, mai ales daca nu stii de inainte daca o sa fie fix 3 sau mai multe.

Poti suspenda pana la 3 ani, dupa care se radiaza.

Calculeaza cati bani scutesti si apoi gandeste-te la timpul pierdut la fiecare vizita la ONRC pt fiecare suspendare/reluare de activitate. Merita? Tu stii cel mai bine. :slight_smile:

1 Like

Care dintre cele doua (PFA si SRL ) ti s a parut mai avantajoasa? Eu cred ca SRL-ul e mai rentabil doar cand incepi sa ai venituri ce oricum te-ar forta sa treci pe sistem real daca ai fi PFA.

SRL mi s-a parut mai avantajos.
La PFA trebuie sa platesti in plus si la impozitul pe locuinta, pentru ca iti declari acolo sediul.

Tot la PFA trebuie sa completezi declaratia de impunere si vei plati taxele pentru pensie si sanatate.

La SRL nu esti obligat sa te angajezi, dar vei plati impozit pe dividende si eventual contributia la sanatate.

Intr-adevar nu prea e fezabil jocul dintre suspendarea si reluarea PFA-ului. Ma gandeam doar ca asta ar fi cam singurul incovenient mai mare al PFA ului ptr freelancing, si anume ca nu ai asigurata o continuitate ca in cazul unui job cu contract de munca