PFA neplatitor TVA, factura catre client UE cu numar TVA

Salut,
Sunt nou in domeniul de contractor, pana acum am fost doar salariat. Dar am gasit un post bun pentru un client din UE, remote, la care trebuie sa am o entitate juridica. Orice as alege, mi s-a cerut ca pe factura sa pun un “VAT number”, deoarece firma respectiva este neplatitoare de TVA(?!).
PFA-ul meu va fi pe norma de venit, neplatitor de TVA. Deci nu am niciun numar de TVA pana nu ajung la pragul de 300k lei venituri. Din cate am inteles, poti sa depui o declaratie pentru a obtine un cod TVA intra-comunitar, dar intrebarea mea este: va trebui sa declar facturile acelea la ANAF, si/sau sa platesc TVA pentru fiecare factura?

Vei face o procedura separata, de a-ti inscrie PFAul in registrul intracomunitar, care in engleza e prescurtat VIES. Asadar vei primi un nou cod, cu care vei factura in extern, acest nou CUI este folosit “in scopuri de TVA”. NU folosi actualul CUI pe facturile intracomunitare, deoarece ele nu iti pot fi achitate. Beneficiarul cauta acest CUI in registrul intracomunutar inainte de achitarea facturii. Pe factura vei trece TVA zero.

"Inregistrarea în ROI este obligatorie dacă se tranzacționează intracomunitar bunuri la o valoare mai mare de 10.000 de euro, valoare calculata la cursul valutar de la data aderării României la UE și, astfel, plafonul este de fapt de 34.000 de lei. Acest plafon este calculat pentru anul în curs și, la depășirea sa, este obligatorie înregistrarea în ROI.

În situația in care tranzacția este sub 34.000 lei, aceasta este posibilă chiar și fără înregistrarea în ROI sau fără ca partenerii să aibă coduri de TVA valabile în UE.“

Si ce este registrul operatorilor intracomunitari poti gasi o explicatie aici Registrul Operatorilor Intracomunitari: Ce este, ce presupune și când este obligatorie înscrierea în acesta?

6 Likes

Multumesc pentru raspuns.
Decj am inteles ca pe factura trec TVA 0 si specific CUI obtinut dupa inregistrarea in registrul intracomunitar.
Am vreo obligatie de a plati TVA aferent acelei facturi?
Facturile sunt pentru munca mea de consultant in informatica si (din pacate :slight_smile: ) sunt sub 10.000 euro pe luna. Dar clientul tot vrea acel numar TVA deci va trebui sa-l obtin in orice caz.

Cel mai bine vorbesti cu un contabil, pentru o suma modica vei fi scutit de batai de cap si amenzi.

2 Likes

E ridicol de simplu de obtinut un cod special de TVA dacă e firmă nouă, depui o cerere la ANAF și in 2 zile il ai. (Formular)

Contabilul trebuie sa stie dacă l-ai folosit pe ceva factură unui client din UE fiindcă trebuie depuse declaratii.

O sa iti ceara cod tva si englezii, dar il iei doar de forma, in contabilitate îți pui propria factură fără cod sau reverse charge, cu Anglia pui TVA 0%.

Nu datorezi TVA, in interiorul uniunii europene se foloseste acest registru pt ca fiecare sa-si deducă/achite tva-ul in tara lui, transferurile intre tari fiind nepurtatoare de tva. Tu fiind in Romania neplatitor de TVA nu ai nicio alta obligatie.

Da, da, disclaimer ca nu sunt contabil ci fost PFA care s-a lovit de situatii similare. Sigur ca poti citi legea chiar tu sau poti consulta un contabil pt a valida orice posibila modificare survenita intre timp. Tot contabilul e cel care iti da paragraful exact pe care il pui innfactura: la tva scrii 0 si sus pui o steluta; in footer explici steluta “conform x si y din codul fiscal”.

6 Likes

Îți trebuie codul VIES de fapt.