PFA - plafon TVA -client NON UE

Buna ziua
Vin către voi pentru ajutor deoarece am sunat la ANAF și nu au stiut ce sa îmi spună.

Am un pfa norma pe venit prestare servicii it către clienti din uk, întrebarea ar fi dacă la depășirea plafonului de 300.000 lei/an fiscal trebuie sa platesc TVA la final de an cumva, sa facturez TVA sau sa pun pe facturi reversed VAT applied ?

UK după brexit nu mai este in UE și nu trebuie sa cer cod TVA intracomunitar din ce am citit, cred ca este un caz mai special.

La facturile externe dar in UE am inteles ca nu se plateste TVA pana la 100.000€ pentru export de servicii însă in cazul meu nu am reușit sa aflu cum trebuie facut, deșii am vazut comentarii ca merge la fel ca pentru clienții din UE, doar specificat pe facturi reversed VAT, ca pentru clienții din UE, deși devi plătitor de TVA in România, nu datorezi și nu facturezi TVA pentru prestarea se servicii externa in UE.

Tot ce stiu este ca după 100.000€ se trece automat de la norma pe venit la sistem real. Taxele de acolo le-am inteles.

Însă nu inteleg taxarea de TVA in cazul meu specific, ma gandesc ca aici mai sunt persoane care lucrează cu UK sau US.

Trebuie sa mai fac ceva dovada cumva ca acel client este din uk la ANAF sau Reg. comerțului ?

1 Like

Păi dacă ANAF nu îți poate da un răspuns oficial, orice am zice noi valorează fix zero pentru că ei sunt organul care aplică legea…

Mergi la biroul unui expert contabil și vezi ce zice, dar tot Anaf trebuie să îți dea un răspuns până la urmă…

Am fost și la 2 pers contabili însă s-au contrazis de aceea ma gândeam ca cel mai ok e sa vad exemplu de la cineva care trece prin asa ceva.

Mulțumesc

Da, așa e, iar când vine control, 3 inspectori cu 3 păreri diferite și îți aplică oricum varianta în care tu ai de plătit mai mult.

Cel mai sigur fă un SRL nu îți risca bunurile personale.

3 Likes

Mulțumesc de sfat.

Da pare o varianta buna, însă cred ca de acel plafon de TVA nu este scutit nici SRL sau ma înșel ? O sa ma interesez

Un SRL care încasează pe an peste 300.000 lei nu are treaba cu acel plafon se TVA pentru export de servicii ? Doar taxele de maxim 3% + 5% pe dividende ?

La UK nu platesti TVA teoretic, se aplica regimul comertului non-UE.

SRL-ul e pe raspundere limitata, daca cumva vine anaful si iti cere tva-ul dupa 3 ani si nu ai banii ceri insolventa si inchizi srl-ul intr-un an, doua.

4 Likes

Mulțumesc de informații.

Sunt diferite, depasesti 300k lei pe an intri automat la TVA, daca facturezi sau cumperi (produse sau licente soft) din UE trebuie acel cod intracomunitar VIES.

Din pacate UK nu mai e in VIES nu mai pot cere pentru asta cod intracomunitar

O să îți ceară cod VIES și englezul fiindcă lui ii trebuie codul ca să arate că tva-ul n-a schimbat mâinile.

Tu nu faci nimic cu el, dar o să îți ceară

2 Likes

Salut,revin cu informații, poate ajuta pe cineva.

Am fost la ANAF fizic deoarece ma gândeam ca acolo stie cineva și mi-au zis sa facturez + TVA după ce depășesc plafonul 300.000 lei iar după sa platesc TVAul la final de an cu declarația 300

Eu zău ca nu înțeleg despre ce TVA e vorba sa facturezi când lucrezi cu cei din afara UE. Din ce spui înțeleg ca cei de la ANAF ți-au spus sa treci TVA pe facturile către acei clienți după ce depășești suma respectiva?

Da.
Le-am explicat situația ca mai sus.
Am sunat acolo nu au stiut ce sa zica.

Acum am mers fizic, au zis ca dacă depășesc plafonul de 300.000 sa facturez + TVA , sa completez declarația 300 și sa platesc TVA încasat la stat.

Le-am spus ca doar clienti NON UE am, au zis ca doar pentru clienții UE se aplica “VAT reversed applied”

Raspuns asemanator și din partea unui contabil “ Prestările de servicii în afara spațiului intracomunitar nu sunt scutite de TVA. Ca urmare, după depășirea plafonului de 300000 de lei și înregistrarea ca plătitor de TVA trebuie să facturați cu TVA serviciile către beneficiarii din UK, indiferent dacă o faceți ca PFA sau SRL. ”

1 Like

Raspuns de la alt contabil:
“ Prin urmare daca aveti clienti persoane juridice din UE sau non UE , veti factura evident fara TVA pana la 300.000 lei . Apoi va veti inregistra in scop de TVA in Romania cf art 316 , insa veti factura tot fara TVA pt ca sunt servicii neimpozabile in Romania dpdv al TVA ( persoana obligata la plata TVA fiind beneficiarul ) .

Daca acei clienti sunt persoane fizice se schimba datele problemei.”

Ca urmare, după depășirea plafonului de 300000 de lei și înregistrarea ca plătitor de TVA trebuie să facturați cu TVA serviciile către beneficiarii din UK, indiferent dacă o faceți ca PFA sau SRL.

vs

Apoi va veti inregistra in scop de TVA in Romania cf art 316 , insa veti factura tot fara TVA pt ca sunt servicii neimpozabile in Romania dpdv al TVA ( persoana obligata la plata TVA fiind beneficiarul ) .

Mi se pare ca se bat putin cap in cap :facepalm: Ca idee, sunt intr-o situatie similara in alta tara din UE si nu am auzit de vreo situatie/prag/etc care sa necesite adaugarea de TVA catre clientii extracomunitari.

1 Like

Am inteles.
Am descoperit un articol recent:

Care susține ideea 2 și anume nu se Adaugă TVA pe facturi, partea ciudata este ca cei de la ANAF mi-au zis exact contrariul astazi.

Le-ai specificat ca facturezi catre persoane juridice?

1 Like

Nu stiu exact daca cauti validare sau daca te ajuta o speta asemanatoare, but here we go.

Platitor de TVA de cativa ani, facturez in UK exact de la T0 al Brexit-ului: 01.01.2021. Deci am vreo 10 luni bune. Nu m-a intrebat nimeni de sanatate pana acum, am procedat exact la fel ca si cu clienti din US: facturez fara TVA. Nu are importanta daca esti PFA sau SRL din acest punct de vedere.

Ca si cu busola, niciodata nu intrebi 2 contabili. Ori 1, ori 3.

Legat de sfatul primit “fizic” la ANAF, valoreaza fix pix. Poate, poate, sa zicem, cu un raspuns oficial semnat si stampilat, poate un potential inspector care ar fi avut alta parere s-ar fi abtinut din a te amenda daca i-ai fi aratat raspunsul, dar asa ca ai mers acolo si ti-a zis tie un baiat ca lui i se pare ca ar trebui sa procedezi in X mod…aia e useless. Nu vorbesc neaparat de speta curenta, ci in general.

5 Likes

Mulțumesc de exemplu.
Ce era problematic era acel plafon de 300.000lei lei care am aflat mai apoi,ca de fapt nu are nici o legătura cu prestarea de servicii NON UE.

“ Serviciile prestate de dvs in IT catre persoane juridice indiferent ca sunt din UE sau non UE se incadreaza din punct de vedere al locului prestarii TVA la sediul beneficiarului conform art 278 alin 2 din Codul Fiscal . ( pe regula generala B2B)

" ART 278 (2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice.

Nu are importanta ca prestati din Romania , locul prestarii dpdv al TVA este la sediul beneficiarului . ( art 278 alin 2)
Atentie este diferit de locul efectiv al prestarii care e in Romania. Sunt doua notiuni diferite.”