PHP vs JS. Ce sa abandonez si ce sa aprofundez?

Ca eficienta si stabilitate cred ca e mai bun PHP-ul decat node, nodejs e relativ nou, PHP-ul a trecut prin multe lucruri si exista o multime de pachete pentru el, daca folosesti cu adevarat PHP7 cu typehint and all e ca si un alt limbaj de programare, desigur are niste inconsistente in denumirile functiilor de baza dar se poate trai si asa. Laravel si Symfony sunt foarte rapide si misto daca le inveti. Stiu un prieten care a trecut pe nodejs si se plangea ca aplicatiile merg incet, also daca nu ma insel nodejs nu are namespaces ceea ce ma face sa cred ca proiectele mari de nodejs or sa fie un chin.

2 Likes

Yes you can, but with costs. Clientul îți poate cere chestii super irelevante sau să faci un anume lucru cu toolul nepotrivit. Dar costurile sunt (mult) mai mari

pornhub foloseste php si inca o duce bine cu sute de milioane de vizitatori/zi. mai are rost sa mentionez de facebook, wikipedia sau mailchimp?

exista o multime de proiecte care au nevoie doar de mentenanta pe php. nu le mai includ pe cele in curs de dezvoltare. deci se va mai castiga o paine buna din acest limbaj pentru inca cativa ani buni.

si cum ziceau colegii de forum de mai sus, daca stapanesti niste principii de baza in programare si ai cateva proiecte dezvoltate sub maneca, atunci tranzitia de la un limbaj la altul este in general mai usoara.

faza asta cu nodejs rupe php genereaza atata polemica in zona incepatorilor sau nehotaritilor deoarece s-au bagat multi bani in marketing intr-o singura directie. si ca in orice domeniu, daca ai bani, contezi, daca nu, sugi degetul. nu inseamna ca x e mai bun decat y ci ca x baga mai multi bani unde trebuie decat y.

hipstereala genereaza profit, capiche? :wink:

Mă întreb ce costuri au cu serverele și dacă trecerea pe full js le-ar aduce economii sau nu. Că așa oricine poate sa facă un site în cel mai praf limbaj și/sau cod iar apoi bagă milioane pe lună în servere și se laudă că ia uite ce trafic am și e făcut cu X.

1 Like

Nu mă pot pronunța la PH, dar FB a trecut de foarte mult de stadiul „folosește PHP”. Că folosea în 2007 nu înseamnă că folosește și azi. În plus, cred că putem fi de acord că FB a trecut și de stadiul în care este un singur sistem și un singur limbaj :slight_smile:

Argumente:

  • au dezvoltat Hack; nu cred că l-au dezvoltat doar de dragul Open Source…
  • Uită-te la ei pe GH, vezi ce proiecte au publicate: ObjC, C++, Python, Java, OCaml, Ruby și, desigur, JS.
2 Likes

Depinde când a văzut tovarășul tău ultima oara Node, lucrurile s-au schimbat. Cu siguranță nu dispare, ci devine mai bun cu Node 10+, TypeScript, si un volum imens de librarii (npm are cele mai multe din registry-urile publice daca țin bine minte. Dar bine, o groaza de is_even-uri pe acolo).

La muncă folosim Node, si scăpăm de PHP-ul istoric ce a mai rămasă. Consider folosirea lui că o “putere ascunsa” a noastră și pot sa cant osanalele lui Node cat câteva ore bune :smiley:

ai pus intrebarea ca sa primesti un motiv in plus ca sa renunti la php si sa treci pe js…

lumea foloseste ce stie si pana nu devine o problema nu se schimba nimic.

la fb a fost simplu php si apoi cand vezi ca se taraie ingrozitor incepi sa optimizezi la sange ca te costa.

am avut un proiect personal si trebuia sa fac scrapping, un prieten pythonist mi-a zis ca python e de baza, am facut scrapping l-am aruncat intr-un mysql a urmat ca vreau si o pagina, repede in php ca era la indemana si cand mi-am dat seama ca vreau ceva live m-am trezit ca am nevoie si de niste js…

daca tot am invatat nitel python, am vrut sa afisez un stream audio, m-am trezit cu niste librarii in C, qt5 si dupa 3 zile in care care aplicatia crapa in veselie si nu mi-a iesit nimic am renuntat, tot C# era mai bun.

ma uit la o simpla aplicatie web de concedii, aplicatie in vuejs.
php e pt backend, dar mai are rost sa invat php?

web-ul avanseaza la polymer, polyfill, net core, async, event si compilat si eu vin cu script…bleah…

cine mai vrea 1.9tdi? toti vrem tesla…

Astea sunt discuții filozofice, fără vreo concluzie certă.

Lucrezi cu ce e nevoie să rezolvi nevoia de business.
Dacă vrei bani, analizezi piața și înveți să lucrezi cu unealta care e cel mai bine plătită - aka vreun limbaj enterprise abstract; dacă vrei de plăcere, lucrezi cu ce îți place și sunt șanse foarte mari să faci și bani.

Abilitatea forte pe termen lung e reprezentată și a fost din totdeauna de adaptare, nu de limbajul x, y sau k.

Spor

e urat sa vezi ca se arunca cu atatea sageti inspre php in favoarea js-ului. e clar ca gradul de hipstereala de aici creste mai rapid decat cazurile de coronavirus din intreaga lume. ceea ce e trist…

chiar ati uitat de vremurile bune cand wordpress-ul era in floare sau cand se faceau aplicatii crud ce serveau sute si mii de nevoi in management-ul unei firme? :frowning_face:

nu-mi vine sa cred ce rea a devenit lumea… atata nepasare…

Ceva imi spune ca nici nu te-ai chinuit sa citesti ce s-a scris prin thread… :facepalm:

2 Likes

Toate-s vechi și nouă toate.

Eu unul prefer Perl în locul PHP-ului… Dar ca să am o șansă să găsesc un job folosesc și Go și Python. Așa-s vremurile. Peste 5 ani, va fi altceva la modă.

1 Like

E un limbaj, nu o minoritate etnică.

Hai să o spunem pe aia dreaptă, Node e pentru PHP ce era PHP pentru .NET acum 10 ani.

Disclaimer: le-am folosit pe toate 3.

2 Likes

ceva imi spune ca actualul ministru al economiei, energiei si mediului de afaceri n-are nicio viziune asupra tarii pentru urmatorii ani. :facepalm: touche? :smiley:

dar lasand retorica la o parte, chiar asta am simtit in acest topic, faptul ca se arunca un pic mai mult hate decat ar trebui inspre php doar ca sa dea bine pentru js. cu toate ca eu personal respect ambele tabere. dar sa nu uitam ca inca exista proiecte dezvoltate si mentinute in php cum e emag-ul, de exemplu si multe altele din zona e-commerce care o duc destul de bine.

sa stii ca daca oamenii din ditrau stiau sa programeze calculatoare ii aduceam la dezbateri aici pe forum.

Au mai fost si alte hype-uri pe acest tip de ‘PHP killer’ (vezi Ruby si RoR) dar in cele din urma PHP a ramas acolo pe cand toate celelalte au murit. Trebuie sa mai treaca cativa ani buni sa inceapa sa iasa la lumina toate proiectele scrise in JS cu picioarele, si care trebuie mentinute. Asta este acum cel mai mare hate pe PHP, si anume codul legacy scris prost de cineva care a invatat programare dupa ureche si copiind raspunsuri de pe StackOverflow fara a se intelege cu adevarat.

LE: Si sincer sa fiu, datorita influxului de programatori(mai ales oameni fara aabilitatile necesare) din ultimii ani ma astept sa fie mai rau ca la PHP.

10 Likes