Piata IT in Romania si Europa

O poti privi si invers. L-ai platit doar cu 4000 ca sa iti acoperi riscul ca sunt sanse mari sa aiba productivitate zero.
De unde si diferentele salariale foarte mari la noi in piata intre un junior si un senior. Un senior e platit cam de 4 ori mai mult ca un incepator (din ce am vazut eu). In Europa de vest nu e discrepanta asta asa mare.

adaptat la situatia de azi, ar fi: “nu se poate sa aiba POS-urile de la Carrefour mai mult decat mine .”

Mi-e scarba de indivizii in pozitii de decizie care se cred ciumegi pe spatele angajatilor platindu-i prost in raport cu piata, isi merita soarta, le doresc sa aiba parte de plecari cand le e lumea mai draga.

1 Like

Ca să pun paie pe foc :troll: poate că angajatorului nici nu-i pasă că pleci pe nu știu cât mai mult și poate că pentru el ești doar o cifră de profit de care se lipește atunci când ieși din parametrii. Sau poate că nu…

1 Like

Foarte adevarat. Dar asta arata ca nu exista o colaborare echilibrata.

Eu n-as accepta din principiu, nici daca oferta ar fi mai mare decat acolo unde plec. Banii nu sunt intotdeauna totul, asta nu pricep multi angajatori.

1 Like

Nah, e un lucru well known ca in primii ani salariul creste foarte rapid. E foarte justificat ca la un junior care performeaza sa ii cresti salariul 100%, daca inca e la nivelele alea (e.g. de la 4 la 8 mii).

Eu nu m-as simti nedreptatit sau poor performer, daca as avea o marire de 10% ca senior si un coleg junior mi-ar zice ca i-au dublat salariul. Mai ciudat mi s-ar parea daca un alt coleg senior mi-ar zice ca a luat 40% in plus.

in mod cert cresterile sunt mai agresive la inceput de cariera. zic doar ca 100% nu e uzual.

never accept a counteroffer

1 Like

Foarte tare, nu stiam ca exista materiale scrise care confirma, ma bazam doar pe instinct.

An underlying issue isn’t solved by a counteroffer

“Underlaying issue”, adica miroase a ghena.

Din experienta mea, majoritatea indivizilor cu factori de decizie in companii sunt incapabili sa dezvolte o colaborare, pentru ca “oricum angajatul pleaca”. Ceea ce e adevarat, dar una e sa plece cineva ca l-ai platit indecent de putin si puteai face mai mult si ai profitat, alta e sa plece ca bugetul chiar nu-ti permite.

Sunt multe aspecte, realitatea e ca si indivizii astia sunt doar niste angajati care performeaza foarte prost, profita doar de pozitie.

O pozitie in care esti factor de decizie e o responsabilitate, nu o oportunitate sa muncesti mai putin si sa dai ordine. Majoritatea oamenilor o vad exact pe dos. Unii sunt atat de ipocriti incat au impresia ca chiar isi merita pozitia.

Ar fi multe de vorbit pe tema asta.

Dintr-un anunt real vazut azi:

image

Deci concediul e un posibil beneficiu. :man_facepalming:

400 EUR net pe luna inseamna 5000 EUR net pe an!

Nu stiu cum sunt altii, dar eu, cand ma gandesc la ce inseamna pentru mine 5k EUR :money_mouth_face:, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie.

Poate 400 de euro marire a taxelor Statului. Anul asta s-au dublat taxele pentru PFA, la anul se tripleaza. In 2025 creste salariul minim.

Cand vine vorba de freelancing & agency work, am observat ca incep lucrurile sa fie mult mai slow din August 2022, in August 2023, lucrurile erau mai rau.

Perspectiva asta vine pentru WP Development ( nu usage, development de plugins / custom integrations / custom coded themes )

Din ce am vorbit cu alti freelanceri, si ei au observat ca lucrurile erau mult mai incete din Octombrie 2022 comparativ cu Octombrie 2021.

Am observat ca in Martie + Aprilie ( 2023 ) a fost un recovery in, dar apoi lucrurile au incetinit iar.

Teoretic, este volum de lucru, dar e mai mic, si sunt majoritatea low-quality projects ( care erau si inainte ).

Volumul de developeri / freelanceri a crescut, deci, si competitia e mai mare.

Daca in 2021 puteam sa stau 24/7 online pe codeable, si sa prind proiecte one-time de 200$ - 400$ consistent ( de 2 - 4 ore de lucru ), acum nu mai e cazul, nu este volum, aproape deloc, dar, credca sunt cativa oameni care prin proiecte constant, si au volum, dar, cred ca au avut o perioada de vacanta sau timeout cateva luni inainte, si au mai multi nervi decat am eu pentru achizitie de clienti.

Majoritatea clientilor mei erau / sunt siteuri care aveau probleme de performanta la scalare, sau nevoie de functionalitati pentru care nu exista pluginuri; presupun ca a scazut volumul de business-uri pe WP care scaleaza, inca sunt proiecte, dar mult mai putine, si mai mici.

Dacă e pe SRL/PFA e un beneficiu.