Piata IT in Romania si Europa

Din experienta voastra, cum arata piata de IT in Aug. 2023 in Romania in comparatie cu cea de anul trecut? In SUA, am vazut ca au scazut destul de mult locurile de munca, dar pare ca piata e in ascensiune acum, dand semne de revenire. Sunt curios cum ne situam noi.

  • Lumea este inca plecata pe la mare/munte
  • Ma bat la cap pe LinkedIn
  • Pribabil si la noi, lucrurile s-au mai calmat
  • Am angajat oameni noi in echipa

Daca esti multumit de job, salariu si restul care conteazaza pt tine, eu zic sa te relaxezi.

1 Like

Salariile la oferte au scazut si vor cam toti hybrid/la birou din Romania. Dar cei din afara sunt ok, trucul e sa refuzi recruiterii romani pe LinkedIn.

1 Like

Voi gasiti alti recruiteri inafara de indieni? Pe mine din 10 recruiteri care ma cauta, 9 sunt indieni. A prins cineva vreun job de Doamne ajuta prin recruiteri de genu?

Eu dau doar de englezi care inainte au fost sales representatives.

1 Like

Juniorii sunt cei mai afectați. Cel mai mult se caută mid/seniori. Devine tot mai greu să găsești un rol de junior, în condițiile în care firmele nu știau cum să ia studenții de pe băncile facultății, să-i trainuiasca și să-i angajeze.

Companiile stiu cum sa faca asta, doar ca e un cost pe care in situatia actuala nu vor sa il aiba.

Pentru ca piata muncii (cel putin in industria asta) e foarte volatila, si ii iei, ii inveti, si cand devin productivi iti pleaca. Mai faci investitia asta (timp + bani) sau iei direct un mid care ajunge productiv intr-un timp scurt?

1 Like

Cum ar fi daca ai veni tu in intampinare cu o marire de salariu cand vezi ca au devenit productivi, si nu astepti plecarea inevitabila pentru ca probabil au gasit 2000 de lei in plus pe luna.

Mingea e in terenul tau ca angajator tot timpul. Inca nu am auzit de oameni sa plece de la bine la mai rau. Si daca s-a intamplat, s-au intors in perioada de proba.

Era si o mema:

2 Likes

Cred si eu ca pleaca cand marirea e +1000 de lei in timp ce oferta de la alta firma +1000 de euro.

fix asa este
eu am plecat pt 1000+ de euro

Daca e 1000 de lei.

In principiu, mentalitatea romaneasca e “am bagat bani in cu*u tau cand erai intern si erai praf, ar trebui sa fii recunoscator si sa ramai in companie macar urmatorii 5 ani”.

Din pacate, legislatia romaneasca permitea la un moment dat niste abominatii de genul: angajatul da banii inapoi(mii de euro) pe training daca pleaca in mai putin de 24 de luni de la terminarea acelui curs.

Mi se pare ca intre timp a devenit ilegala clauza asta, dar am lucrat pentru unii care chiar erau convinsi ca this is the way to go.

1 Like

Nu se reduce totul la bani. Din experienta mea, oamenii tind sa plece de la primul job crezand ca sunt cainii cu covrigi in coada in alta parte (nu-s). Dar fiind tanar si lumea fiind stridia ta… Can’t blaim them, dar tot riscul e cam la angajator.

1 Like

Nu e o regula. La mine asta a fost cazul. Nu doar ca au fost cainii cu covrigi in coada la al doilea job, dar si salariul era dublu.

De obicei firmele care se zgarcesc la orice leu nu sunt firme la care vrei sa lucrezi, pentru ca te percep ca pe un cost, in loc sa te perceapa ca pe o unealta/resursa de care trebuie sa aiba grija.

1 Like

Nu cred ca ai cum justifica vreodata o marire de 100%, nu? Cel putin nu odata.
E si mai greu sa nu pleci pe un salariu dublu, daca nu faci cine stie ce mizerie la noul job. Indiferent de nivelul carierei cred.

Sunt pur si simplu companii care au grile salariale diferite, dar si asteptari diferite. Eu cand am plecat de la un job la 50% in plus la salariu am avut exit interviul cu CEO-ul (era o firma micuta) si mi-a zis sincer ca nu poate egala oferta noua. Ne-a dat mana si ne-am vazut fiecare de drumul lui.

Chiar sunt curios de ce? OK, inteleg ca nu ai cum sa maresti 100% unui senior care si asa a venit in companie cu un salariu de multe ori la limita nesimtirii.

Dar un junior care a crescut intr-un an foarte mult? Gen l-ai luat pe 4000 de lei, acum e autonom, rezolva tickete, clientii sunt multumiti, etc…poate ar merita un 8000 de lei ca bani si-i scoate, nu?

Sunt curios in sensul ca e posibil sa existe si explicatii psihologice. Nu maresti 100% unui om de 25 de ani ca o ia razna si banii aia sunt ca si aruncati pe geam.

I dunno man. Zic doar ca pe hartie s-ar explica o marire de genul asta. O schimbare de companie, la salariu 100% mai mare, dpdv psihologic ar fi acelasi lucru.

E complex. Dupa aia tre sa justifici maririle celorlalti de 10%. Deodata omul care primeste 10% se simte poor performer, fata de cel care a luat 100%.
Lucrand pe cifrele tale, la 8000 ar trebui sa fie de 2 ori mai productiv in termeni absoluti. Dar nu e asa, pentru ca tu cand l-ai angajat pe 4000 cu productivitate 0, practic ai platit in avans productivitatea viitoare.
Ma rog, nu asta e ideea, daca ajunge sa isi caute, pleaca. Mai devreme sau mai tarziu. Eu nu sunt de exemplu adeptul contraofertelor. Chiar daca ii fac pe loc, ma apuc sa ii caut inlocuitor pentru ca e doar o amanare a despartirii.

Cand m-a intrebat de ce am plecat managerul de la primul loc de munca, i-am zis ca nu se poate, sa aiba casierele de la Carrefour mai mult decat mine si eu sa fac proiecte de mii de euro .

Surprinza tor, mi-a propus o marire de 150% :slight_smile:
Dar oricum aveam o oferta din alta parte asa ca nu am acceptat.

Aia pentru ca au profitat ca ai negociat prost initial. S-au bucurat la niste marunti.

1 Like