Pilon 2 pensii private

Salut;

Dupa cum bine stiti, noi putem renunta la cotizarea catre pilonul 2 de pensii private si deja angajatorul meu m-a anuntat ca imi pot exprima dorinta.

Voi cum o sa procedati? Nu stiu daca sa renunt sau nu. In cazul in care aleg sa nu mai cotizez salariul imi creste cu 5% net lunar.

Nu renunt la pensia privata la niciun pilon. Vreau sa stau bine la batranete.

1 Like

Tu vrei… dar statul vrea?
(Au fost tari unde banii s-au nationalizat. Nu m-as mira ca in momente dificile pentru tara sa se ia ondecizie de nationalizare. Nah, asta nu inseamna sa stam cu frica si sa nu facem niciodată nimic)

A se lua in calcul ca exceptia este temporara. Se aplica doar pana la 31 decembrie 2028.

Asta ca sa nu va faceti calcule pe termen lung… :slight_smile:

1 Like

Eu cred ca am inteles care e smecheria, ei compenseaza ca sa iti ia ochii, dar pierzi la pensie daca cheltui banii aiurea si castiga si din taxe. (Ceea ce 80-90% din oameni sigur vor face)

La un ETF ai 10% taxe (chiar 30% dacă nu ești atent la tratatul de taxare) , la actiunile pe RO ai 1% acum dar e cu cantec. La pilonul 2 nu ai taxe dar ai costuri de administrare ascunse. Daca iei titluri de stat tot statul câștigă de fapt.

Mai ai si pilonul 3, care e platit de firma (400 de euro pe an scutiti de impozit) in multe locuri.

Stai sa vedem cat este de fapt scutirea asta de la P2. Nu este consens momentan, sunt pareri care spun ca scutirea se refera la tot salariul brut si alte pareri care spun ca se refera doar la primii 10000 de lei din brut.
Daca scutirea va fi doar pentru primii 10000 de lei, o sa se cotizeze in continuare la P2, dar cu o suma mai mica.

1 Like

5% aia nu valorează nimic dacă ții cont de inflație, dar nici măcar asta nu e problema. Pilonul 2 sunt banii tai munciți dar sunt investiți pe termen foarte lung, si îți aduc profit foarte bun, și profitul e compus, se rostogolește în fiecare an.

Fondurile de pensii au făcut o treabă foarte bună in ultimii 15 ani, randamentul mediu anual a fost mai mare ca S&P 500 din SUA, ceea ce o mare realizare.

Fa un mic research, nu mă crede pe mine.

Pilonul 2 e ceva absolut normal în țările civilizate și se practică de zeci de ani. Indiferent de ce auzi de la colegi sau prieteni, sunt bani investiți, tu nu miști un pai pentru a îi investi, și bani care la bătrânețe îți vor prinde bine.

Sunt unii care zic “domne, eu îi investesc, știu eu mai bine”. 99% din ăștia vor toca banii ăia lunar aiurea pe cartofi prăjiți în mall, pe gadgeturi inutile, sau îi bagă în crypto sau pe bursă și îi pierd în câțiva ani, pentru ca nu știu să îi gestioneze.

E incredibil ce mizerie de cadou otrăvit au putut sa dea cei care au venit cu asemenea schimbare și aia care au votat-o sau aia care nu s-au împotrivit, niște lepre.

În loc ca să se facă o educație financiară, să se încurajeze economisirea si investiția, dai o libertate falsa, pe care nu a cerut-o nimeni, unor tineri care vor face cele mai proaste alegeri.

1 Like

Ai niste linkuri concrete?

Problema mea cea mai mare cu pilonul 2 e ca nu e accesibil pana la varsta de 65 de ani (si nu m-ar mira sa fie 70-75 in 30-40 de ani).

Iar randamentul e meh, fiind investit preponderent in titluri de stat si obligatiuni, pe termen lung probabil va subperforma actiunile.

In ultimii 15 ani a avut randament undeva pe la 7%, in lei. Pentru o tara cu inflatie medie de aproape 5% in perioada asta, e destul de mic (si sub BET / S&P).

Niciun financial adviser nu i-ar aloca 80% din portofoliu in obligatiuni unui om de 30 de ani, dar pilonul 2 nu e customizabil, deci vrei nu vrei, aia e alocarea.

1 Like

Pilonul 2 sunt banii tai munciți dar sunt investiți pe termen foarte lung, si îți aduc profit foarte bun, și profitul e compus, se rostogolește în fiecare an.

Fondurile de pensii au făcut o treabă foarte bună in ultimii 15 ani, randamentul mediu anual a fost mai mare ca S&P 500 din SUA, ceea ce o mare realizare.

Suppose ca te referi la dobanda compusa, nu profit - aia e valabil in aproape orice ai investi.

Chiar as fi curios de o sursa, in general averageul fondurilor de pensii e vreo 7% nominal, sub S&P 500.

Din nou, motivul e ca sunt preponderent bazate pe obligatiuni, si nu isi permit sa aiba un drawdown de 50%, lucru care se intampla in actiuni. Altfel spus, optimizeaza pentru consistenta si randamente mai mici dar mai sigure, lucru care nu e neaparat cel mai bun daca mai ai 30 de ani pana la pensie.

Bun, sa zicem ca ii credem pe cei de la ZF. La mine in cont profitul pe 15 ani la NN e 30%. E drept, a fost o investitie recurenta pornind de la sume mici la sume mai consistente acum.

S&P cat a facut in ultimii 15 ani in medie? Eu cred ca a depasit 7,41%