La fel cum zice si in titlu, ati trece de la programator(IC) la manager daca ati avea oportunitatea?
Da
Nu
0participanți
Am un amic care face trecerea asta chiar acum si personal nu prea o inteleg decat dpdv financiar. Ma rog, nici acolo nu e diferenta chiar atat de mare, dar sa zicem ca este.
Adica, in ziua de azi sunt multe companii care ofera perspective de cariera foarte misto si pentru programatori, cu levels de Staff/Principal/Distinguished engineer care vin si cu o crestere semnificativa a veniturilor.
In conditiile astea, de ce ai mai dori sa treci “dincolo”?
De la un anumit punct incolo, si la Staff/Principal/Distinguished Engineer cam tot management-ish skills conteaza. Din experienta mea la Google, ca sa ajungi la nivelele acelea, trebuia sa demonstrezi influenta pe o arie tot mai mare (tot departamentul, apoi tot product area, apoi chiar pe mai multe product areas). Ori pentru asta iti trebuie soft skills (comunicare, negociere, abilitate de a influenta). Si daca tot faci asta, de ce sa nu faci si management?
Pai iti zic eu de ce: nu am de a face cu oameni. Pe unul il doare azi burtica, maine cotul, poimaine ameninta cu demisia daca nu il mut pe al proiect. O pozitie de tip principal dev nu are de-a face cu tipul asta de probleme pe care oamenii le au de obicei. Da, iti trebuiesc people skills. Va trebui sa negociezi mult cu persoane din management. Dar nu vei avea parte de problemele “administrative”.
Sau ti se pare ca nu esti respectat suficient daca nu ai “manager” sau “director” in titulatura?
La colegii care au făcut o schimbare de genul am observat următoarele doua motivații:
More power
Tot romanul vrea sa fie director/manager/CEO ca da bine și te-ai realizat ajungând pe cea mai înaltă poziție posibila la o firma și toate deciziile sunt la latitudinea ta.
Apropo dacă vrei sa cunosti un om cu adevărat pune-l intr-o poziție de putere și vezi cum se comporta.
La mine filozofia de lucru era totdeauna ca dacă mâine rolurile se inversează relația dintre mine și subaltern sau superior sa rămână exact la fel.
Fuga de programare
Sunt care au obosit sa învețe câte un framework nou la fiecare 2 ani și atunci asta ar fi un exit bun.
Am mai observat ca mulți colegi pleacă din același motiv dar in zona de devops ca acolo e mai liniștit.
Părerea mea că dacă te apropii de 40 de ani e bine să încerci măcar. Poate îți iese poate nu, dar știm bine că există discriminare de vârstă pe piața de IT.
Dacă nu, faci trecerea spre contractor/freelancer pe o nișă bună. Știu eu niște băieți care n-au făcut așa ceva dar pentru 50% din economiile tale te învață să faci ce n-au fost în stare ei :))
Lăsând gluma la o parte, ca în orice domeniu, lumea zice că vrea experți, dar în realitate nu e așa. Pentru nu vor să te plătească cum ar trebui, sau se tem că te vei plictisi, sau se tem că ești prea bun față de restul și cum nu vrei nici să fii team lead măcar, se pot creea tensiuni, șamd.
Deci în concluzie, după o vârstă ori urci spre management ori devii expert pe o nișă și rezolvi probleme punctuale, complexe, pe bani buni. Dar și acolo ai nevoie de soft skills să te știi vinde.
Eu cred ca as face asta, dar as duce dorul feedbackului instant care il ai cand rezolvi o problema, cand ajuti pe cineva prin ceea ce faci tu personal, nu prin ceea ce instruiesti pe altul sa faca.
Treci de la algoritmi, cod etc la o alta paradigma, cea care necesita interactiune cu alti oameni. Acest fapt ar trebui sa ajute la imbunatatirea altui set de skills, cele soft. Sa stii cum sa vorbesti cu alti colegi, sa ii intelegi cand au o problema etc, de aceea e imperativ sa fi trecut prin stagiile incipiente( junior, middle senior etc) pentru a te putea raporta la situatiile lor de zi cu zi.
Pentru mine pare urmatorul pas natural cand ajungi la o experienta superioara.
pe mine ma enerveaza programatorii care au trecut spre management dar tot isi baga nasul in programare si partea tehnica, bine nu ar fi o problema, dar nu isi fac treaba de manageri in primul rand, si sunt manageri foarte prosti mai mult incurca lucrurile, fug de responsabilitate, si se justifca mai schimband si o linie de cod, config etc. unde vreau sa ajung, in afara de oportunitate, nu treceti la management daca nu aveti nici o dorinta si inclinatie.
Managementul nu e ca fotbalul si politica la care ne pricepem toti.
Asta nu o inteleg, daca e nevoie de ce nu ar face asta, la urma urmei expertiza tehnica care o detin a determinat (ar fi trebuit) ascensiunea lor pe acel post. Fara asta e greu sa manageriezi oameni, avand in vedere ca nu ai stii ce si cum se lucreaza?
Nu ai citit, in primul rand nu e nevoie deloc, din contra pt lucrurile s-au mai schimbat si nu mai are tot contextul, poate sa strice, caz real de fapt, in mod normal un manager cere unui enginer and, nu isi sufleca el manecile de asta e manager,
Bine nici nu ma intereseaza aspectul asta, insa am observat ca in felul asta “se fac ca muncesc” au impresia ca sunt productivi, si pot sa o bage pe “ca nu si-a facut treaba din cauza ca trebuie sa faci chestii tehnice”, dar nu trebuie, fug de treaba de manager pt ca nu se pricep de fapt sau nu le place, si anume sa deplocheze oameni, sa zica la oameni ce e de facut, sa raspunda la intrebari etc. sa aduca resurse pt echipa, nu sa stau eu sa ma rog de DBA sa imi mai dea o baza de date, sa le explic ce si cum, sa ii conving;
Este adevarat ca daca esti un programator bun, nu inseamna ca esti un manager bun. Este un learning curve imens ca sa devii un manager si team-leader bun. Am experimentat-o pe propria piele.
Norocul meu a fost ca in trecut am dat numai de manageri buni, care pe deasupra erau si programatori foarte experimentati. Datorita experientei mele pozitive, nu m-am gandit niciodata ca se poate altfel. Dar, de-a lungul timpului am tot vazut exact comportamentul pe care il descrii tu.
Fuga de responsabilitate, “nu e vina mea, e vina celeilalte echipe/framework/etc”, “v-am zis eu”, si asa mai departe nu este numai cum se comporta ca si manager ci este, din punctul meu de vedere, cum se comporta in orice situatie in care presiunea este pe el/ea.
Principalul motiv pentru care multi programatori nu fac manageri buni, cred eu, este ca nu au fost niciodata obisnuiti cu presiunea reala sa fie pe ei. Si nu vorbesc aici numai de presiunea de timp, ci si de multidudinea de alte lucruri care vine la pachet: presiunea din partea colegilor, clientilor, etc. Dar, daca reusesc sa se comporte bine sub acea presiune, au toate sansele sa devina manageri buni.
Daca programatorii sunt carbunii, managerii ar trebui sa devina diamante din cauza presiunii nu sa se faramiteze si pe ei si restul echipei.
Intr-adevar e un alt set de requirements necesare pt a fi un manager bun, skilluri care cred eu ca sunt mai greu de gasit, si in acelasi timp e nevoie de o toleranta ridicata la presiune pt a face fata.
Eu am coordonat o echipa anul trecut. Cel mai greu lucru a fost people skills și să nu își bage picioarele în ceea ce aceau de făcut, având în vedere că au fost condiții dificile și lucrurile se schimbau de la săptămână la săptămână.
Nu am fost însă pe poziție de conducere.
Când am venit în companie, cel care m-a angajat și trebuia să fie managerul meu era pe picior de plecare. Alt coleg care a primit pripuberea de a-i lua locul, a refuzat. Nu people skills a fost motivul
Din ce am observat eu pe unde am fost și din ce mi-au zis alte persoane, ca manger ar trebui să fii și cunoacut prin companie. Cumva să te poți impune în fața altor persoane sau departamente related, pentru a putea să rezolvi problemele ce pot apărea la tine în ogradă.
Personal din ce văd la managerul meu:
presales
people skills
cunoașterea foarte bine a soluției și a încărcării echipei. Putem să livrăm x in Y unități de timp
Un manager bun e ăla care vorbește cu cine trebuie ca să poți face release când e interzis sau face rost de aprobare pentru ceva fără meetinguri tehnice cu tot felul de oameni.
În firma/echipa mereu da multumiri și îi evidențiază pe cei care își fac treaba bine.
Un manager foarte bun nu impune o soluție ci o sugerează, te direcționează la oameni care te pot învață/ajuta.
Viața de manager implica foarte multe meetinguri, cum eu urăsc meetingurile fără agendă nu mi s-ar potrivi nici cum acest rol.
Nu sunt nici sportiv, am observat că toți sportivii se bagă la management… Unul baschet, altul alergat, triatlon, ciclism, hiking de 20 km, sală, înot… Eu n-am nimic deaface cu sporturile, nu îmi place nici un sport. Sunt tocilarul stereotipic. Rezolvarea de probleme la muncă deja e un sport extrem. Mai bine scriu cod toată ziua decât să alerg 1km.
Dacă e să alegi un manager sportiv și unul care n-ar mișca un deget în plus decât e necesar pe care l-ai alege ?
Cand se intampla asta, am un mic truc. Lasa omul o zi-doua in pace, chiar daca stii ca sta degeaba sau ca nu e foarte productiv. E normal ca din cand in cand presiunea sa ajunga si la el/ea. Incearca sa-i creezi un mediu ok, mai ales daca nu o face din rea-vointa. Reasigneaza ce alte taskuri secundare mai are sau amana ce mai are de facut. Asa mai rasufla si omul putin. Anunti mai sus ca mai dureaza putin x si y ca ai intampinat greutati si gata: omul e mai relaxat, managementul e ok ca i-ai anuntat de dinainte.
Team-leadul sau managerul stie cand stai degeaba, dar deasemenea stie sa te si citeasca ca nu o faci din rea-vointa ci ca poate ca esti stresat/ai probleme personale. It’s fine, lucrurile astea se intampla. Suntem oameni.