Posibila evaziune?!

Salutare,

Intrand in discutie cu cineva, cumva mi-a dat de gandit ca eu as fi facut evaziune fiscala?! Ca un scurt background, eu am contract fulltime 8h CIM si mai am infiintat si un SRL de anul trecut unde eu sunt unic administrator si asociat fara nici un agajat, unde am tot lucrat cu diferiti clienti si scos dividende trimestriale si de asemenea trecut peste plafonul a 12 salarii minime, ceea ce inseamna ca anul acesta va trebui sa platesc din nou contributia la sanatate. Pe SRL, lucrez per ora lucrata. Si nu scot niciodata tot din firma, mereu las acolo bani destui pentru contabilitate, taxe si alte chestii recurente.

Mi s-a dat de inteles faptul ca din acele venituri din SRL eu as face evaziune fiscala?!! Mentionez ca am platit taxele aferente inca din primele zile, nu am intarziat niciodata si nu am avut nici un control pana acum.

Nu am foarte mare experienta pe partea aceasta de SRL si toate ingineriile contabile existente, dar exista vreo sansa ca faptul ca eu am contract fulltime de 8h pe CIM si totodata lucrand extra si pe SRL in scopuri personale de a face si mai multi bani si sa ii scot trimestrial, sa se incadreze cumva la o posibila evaziune si sa atraga ANAF-ul ca sa ma trezesc ca peste cativa ani ca am de platit nu stie ce suma si sa ma fac si cu vreun dosar penal?!

Multumesc,
Daniel.

Eu zic sa te calmezi. Puscarie se face (parca) cand prejudiciul sare de 50k eur (deci ar trebui sa faci evaziune de vreo 450k+). Sa presupunem ca ai face evaziune, statul e dornic sa si recupereze banii. In cel mai rau caz ti ar cere ceva dobanda, dar cum are nevoie de bani te lasa si fara. Daaar tu nu faci evaziune, evaziunea e cand faci bani si nu i declari. Daca platesti destule taxe la timp si nu ai cheltuieli meeeega dubiaose pe firma nu o sa te intrebe (cel mai probabil) nimeni niciodata de sanatate.

Daca vrei sa vezi baieti care fac evaziune la greu uita te la samsarii de masini sau baietii cu crypto :smiley:

Ah, si ar mai fi de mentionat faptul ca din anumite puncte de vedere romania e paradis fiscal, deci daca ai ocazia fa ti niste calcule si treci pe SRL

2 Likes

Cum naiba ar putea fi evaziune daca platesti toate taxele?

Ce lege a invocat?
Parerologia nu e lege.

3 Likes

Dama ai CIM intr-un SRL denumit X si al tau SRL denunit Y factureaza pe X — atunci da, ai o problema. Altfel daca facturezi SRL-urile Z si TZ nu ar tb sa ai nicio problema.
Nu ma pricep f tare la SRL-uri fara angajat, aici contabilul e baza.
Oricate orelucrezi, codul muncii apecifica f clar ca nu poti depasi 12h pe zi. Dar tu nefiind angajat pe SRLul tau Y nu cred sa intri aub incidenta acestei reguli.

Evaziune fiscala = nu platesti taxele datorate. Ex in calitate de angajator (administrator Y) te sustragi de la plata vreunei contributii pe care i fldstorezibot angajatii tai. Nu e cazuk aici. Sau in cakitate de pers. fizica nu platesti taxele pe venitul din dividende.

Nici nu te apropii de evaziune fiscală :))

Evaziune e total altceva. Și dacă ai factura la aceeași firmă unde ești angajat cu CIM nu e evaziune, e cel mult contravenție și te pune să plătești posibilele sume datorate + dobândă.

Ce faci tu e că ai un sidegig pe lângă job-ul principal, ceva ce e de lăudat, nu știu unde găsești timpul :slight_smile:

3 Likes

Evaziune e dacă nu declari sau plătești taxe de altă natură decât ar trebui ca să îi păcălești.

La tine e legal dacă nu ai proiecte pe SRL la aceeași client cu care ai și CIM, doar acolo poate întreba ANAF de ce faceți optimizare fiscală și vă obligă să treceți totul pe CIM. Și asa e legal dacă nu faci același lucru, dar bate la ochi și poate te verifica la sânge și găsesc altceva.

La dividende mai plătești o dată CASS pe lângă salariu.

1 Like