Posteaza in mod frecvent pe grupul de facebook:
RLUG (Romanian Linux Users Group)
Linux are nevoie de un procesor chinezesc foarte ieftin si foarte puternic (un M4 Pro copiat la maxim 1000 de lei) si atunci o sa fie frumos.
Ma astept sa apara distributii de linux cu interfete pentru modele de AI pentru generare imagini/video-uri/cod/editare muzica/invatare/asistenti de voce/asistenti de orice tip precum Kali Linux pentru pentesting.
Eu daca as crea un sistem de operare l-as face sa fie bazat complet pe agenti pe care sa ii inveti ce sa faca si din care sa iti poti crea UI-uri, sa le legi la input/output-uri…
Daca spunea 2040/2035 era poate mai plauzibil Lucrez in zona, in fiecare an se anunta ca anu’ urmator Linuxu’ o sa rupa. Nu este o crestere in utilizare / share atat de mare. Este, graduala, de la an la an si in mod sigur o sa ajunga pe acolo, dar nu in 2025. Mai dureaza … un pic .
Cred ca mai mult Microsoft nu stie ce face si pierde o groaza de utilizatori din cauza Windows 11. Majoritatea probabil trec la Linux (ca e scump sa treci la Mac). Asta si zona de gaming pe Linux e din ce in ce mai ok.
Nu se va schimba nimic în 2025 pe partea de desktop. Linux este în continuare un mediu foarte ostil dezvoltatorilor de aplicații proprietare, din cauza fragmentării și instabilității API-urilor.
Cred că una dintre cele mai frustrante chestii pe desktop este forțarea adoptării Wayland-ului, înainte să fie rezolvate probleme importante de design, de exemplu în Wayland aplicațiile (încă) nu pot să-și salveze și restaureze poziția ferestrelor pe ecran.
Nu că tehnic nu s-ar putea rezolva (am înțeles că sunt niște propuneri de extensii gen xdg-shell), dar în general elita care dictează chestiile core non-kernel este o gașcă de catâri încăpățânați, surzi și orbi la orice argument pragmatic. Dacă li s-a pus pata că taskbar-ul, notification area și salvarea/restaurarea poziției ferestrelor este “bad”, asta devine lege, chiar dacă uneori este complet nepractic. Dacă nu încercau cu tot dinadinsul să facă din Linux o chestie “originală”, Linuxul ajungea departe.
Inca nu imi merge audio
Ceva imi spune ca o sa mai dureze, mai ales pt end useri. Suportul pt hardware este inca de imbunatatit.
Am avut acu ceva timp si un Ubuntu si facea fite cand ii conectam un monitor extern, nu mergea wifi ul pe laptop si alte lucruri de baza ceea ce este frustrat un un utilizator obisnuit
Pt dev → nu prea am folosit
Pt servere → no comment
Aceeasi problema am avut si eu recent. Doar ca era pe Windows. Pe Ubuntu mergea fara probleme. La fel si wifi-ul si microfonul.
Acum multi ani totul mergea perfect pe Windows si tot timpul era ceva de fixat pe Linux. In ziua de azi, cel putin pentru mine, e exact invers
Si Windows are bubele lui. Mai ales cu ultimele update-uri