Prizonieri in Rat Race 🐀

Salut,
Pe aici se tot discuta de bani, beneficii salariale, investitii, …
Intrebarea mea este alta: Ce faceti voi ca sa iesiti din rar race?
Nu stiu daca constientitzati, dar chiar daca in IT se castiga mai bine ca in multe alte domenii tot munciti 8 ore pe zi ca sa aveti 4h, tot munciti 5 zile pe saptamana ca sa stati 2, tot munciti 200 zile pe an ca sa aveti 25 zile de concediu…

4 Likes

Nu ieșim, this is a Wendy’s sir.

3 Likes

Am devenit independent machine learning consultant. Nu ma consider freelancer, ci business owner. Am un target de venit pe an si daca il ating, “ma opresc” (vorba vine, ca imi place ce fac, dar devin ultra selectiv cu proiectele pe care le iau).

Anul trecut am lucrat undeva la 600 ore billeable + 400 ore non-billeable (marketing, sales, lead development, speaking la conferinte, etc). Nu cred ca am lucrat in nicio saptamana mai mult de 35 ore (numarate pe bune, fara a include timpul stat pe FB/Twitter/Devforum) si au fost destule saptamani cu sub 20 de ore lucrate.

Un lucru care cred ca e important e sa nu iti tot cresti cheltuielile pe masura ce iti creste venitul. Primul salar (ma rog, dintr-un internship) l-am spart pe un telefon in ziua in care l-am primit. In timp m-am obisnuit ca si daca imi creste venitul, sa nu imi cresc cheltuielile proportional. Dupa ce incep sa ai savings, e mai usor de iesit din rat race.

11 Likes

Maximizezi veniturile, minimizezi cheltuielile, investesti cat mai mult si cat mai devreme.

1 Like

Ce este rat race?

Problema e ca ai nevoie de “Rat Race”, mereu inveti și lucrezi la ceva. Ideal vrei să te plătească cineva.

Dacă stai posibil nu mai poti intra înapoi in același ritm. Desigur că ai nevoie de unele pauze, dar toți uităm destul de rapid ceva ce nu folosim.

Ceva de genul. Ca si cum ai alerga ca un sobolan intr-o roata si nu ai ajunge niciodata nicaieri.

4 Likes

Ma mai uit pe r/fire (retire early) sa vad ce fac in principal aia din US. Multi lucreaza joburi bine platite timp de zeci de ani + investit in diverse.

Personal cred ca cel mai rapid mod e de a fi creatorul unui produs de succes sau parte dintr-un startup de succes (ca si developers).

Partea nasoala ar fi ca poti sa-ti petreci o viata incercand si sa ramai blocat intr-un alt rat race. :sweat_smile:

3 Likes

Da’ poate ne si place :smiley:

2 Likes

Define rat race.
Eu aș zice că deși lucrăm tot atâta, suntem plătiți mai bine.

Din start pleci de la o premisă ușor eronată.

Gândește-te doar cât plătești contabila și cam câți clienți are.

Apoi du-te la un avocat și vezi cum cotizezi 500 lei pentru jumătate de oră de consultanță.

Apoi du-te la un dentist și vinde-ți un rinichi să-ți repari o măsea.

Apoi cheamă un instalator sanitar să-ți schimbe un robinet. Sau un zugrav să gletuiască și să văruiască. Sau caută un sudor bun.

Sau…

Menționăm și unii medici? Mă duc cu taică-miu la neurolog, zbang, 150 lei pentru 10-15 minute de consult și o rețetă. Mă uit pe hol, 5-10 oameni. De ani de zile merge la medicul ăsta, de fiecare dată e plină sala de așteptare.

M-a cam luat amețeala când am auzit ce sume se învârt în cabinetele private (hint: în zilele slabe, 5000 lei. zilnic).

Dacă IT-ul se compară cu casierele de la Cora, da, sigur, avem salarii mult peste medie, dar dacă facem comparația doar cu meseriile calificate s-ar putea să avem niște surprize neplăcute pentru ego.


Și ca să-ți răspund: nu știu cum ies din rat race. Pentru că nu știu dacă ce fac eu este rat race, cel puțin nu după definiția de aici.

The term is commonly associated with an exhausting, repetitive lifestyle that leaves no time for relaxation or enjoyment.

Dacă te referi la o (oarecare) independență financiară: probabil cumpărând cât mai multe active (assets) și cât mai diversificate: imobiliare, metale prețioase, acțiuni.

8 Likes

Eu am calculat că ies mai ieftin dacă învăț să zugrăvesc/tencuiesc decât să chem pe cineva bun în Cluj.

6 Likes

Păi man, problema nu este (doar) de bani, problema este de comoditate.


Acum câțiva ani am renovat o cameră cu un meseriaș, cealaltă cameră și holul am făcut-o eu.

A durat mai puțin și a ieșit mai bine decât ce a făcut meseriașul și am dat mai puțini bani.

DAR

  • aveam praf în nas, în gură, în ochi, în urechi;
  • am cărat câteva sute de kg de moloz;
  • am cărat alte câteva sute de kg de materiale;
  • am cumpărat câteva scule pe care nu am mai avut unde să le folosesc (e.g. tăietor de gresie)
  • câteva tăieturi semi-seriose până m-am prins cum se manipulează gresia;

Pe de altă parte, am pierdut mai mulți bani neîncasând de la clienți vs cât nu am dat meseriașului. :smiley: Deci nu a fost o afacere prea bună :smiley: :smiley:

Anul trecut am luat meseriași, s-au ocupat ei de tot: moloz, materiale etc.

5 Likes

Boss, aici esti la Dristor, iti pun o lipie sau o bagheta?

Da, este rat race, si daca esti consultant/freelancer/fondator de companie mica tot in rat race esti, ai iesit doar in momentul in care produci bani dormind si sorbind cafele sub razele soarelui in timp ce altii fac bani pentru tine.

Problema se pune asa: pe o planeta finita in care inca nu s-au inventat replicatorele de materie n-o sa fie loc pentru toti sa iasa din rat race, cineva tot timpul TREBUIE sa munceasca.

5 Likes

Parerea mea e ca nu cred ca defapt conteaza prezenta cursei/constientizarea ei sau nu.

Sunt multe idei in aceeasi speta cu “rat race” care iti prezinta viata de zi cu zi ca o iluzie a carui scop iti evadeaza de fiecare data.

Matrix. Programator trist la multinationala, care lucreaza zi de zi cu un sef nasol si isi uraste viata, gaseste ceva in spatele cortinei si evadeaza din viata monotona.

Eu ce vreau sa spun este ca este ironic ca insasi ideea de “rat race” este defapt o idee a vietii propusa de niste oameni care se simt tristi ca au o viata monotona si cred ca undeva in zare se afla vreo scapare, vreo pastila rosie.

Plot twist: viata doar este. Nu este nasoala si nici wow, de multe ori. Doar este si atat.

Si apoi, e stupid. Oamenii au scopuri diferite, nu suntem toti in aceeasi cursa. Chestia asta ca oamenii TOTI isi doresc fericirea caracterizeaza foarte unidimensional omenirea; si daca ar fi asta si toti oamenii si-ar dorii fericirea atunci am fi toti fericiti si lumea nu ar acuza o chestie inventata (ie “rat race”) ca fiind cauza nefericirii lor.

4 Likes

Prea filosofic

1 Like

Asta a fost concluzia mea chiar înainte să pun mâna să fac eu în locul meseriașului.

Vorbește în numele tău. :slight_smile:

Cica oamenii nu vor cu adevarat sa ajunga bogati (filthy rich), ci doar sa aiba destul incat sa se trezeasca dimineata si sa faca ce vor, fara grija zile de maine, fara presiuni financiare.
Asa o fi?

3 Likes

Everything has a price.
Citesc o carte de-a lui Robert Kiyosaki care spune că pentru a deveni bogat trebuie să îți schimbi mentalitatea, pentru că de acolo vin toate obiceiurile care te fac sărac, din clasa/clasele de mijloc sau bogat. Makes sense.
Deci probabil așa este. Dacă toți s-ar trezi dimineața și și-ar spune că vor face tot ce le stă în putință să devină bogați… Ar deveni.

1 Like

Poți face unele lucruri in timpul liber, nu neapărat pe timpul clienților :slight_smile:

Munca ii înnobilează pe oameni și cred că unele activități ne fac bine, in ciuda disconfortului de moment.

Eu zic astea pentru că pensia de la stat nu e obiectivul meu de retragere și sper să fiu sănătos și să pot munci timp îndelungat.
Atâta doar că la un interval de timp mi-ar face bine o schimbare - să schimb cumva rat race-ul cu altul.