Eu am făcut ceva research pe țările vestice și depinde f mult și de oraș. Zicea cineva aici că e un red flag că fugi de Ro. Poate ar fi mai constructiv să te gândești ce vrei să găsești unde te duci. Recomand research cu privire la costul vieții.
Aproximativ nivelurile salariale nu variază tare mult relativ la costul vieții (în UK poți obține salariu net cu 50-100% mai mare dar spre una mie £ se poate duce pe chirie/commuting). Cel mai mult cântărește când cauți ceva ce nu se poate măsura în bani.
Recomand site-uri de cost of living. Chiar dacă nu te interesează acum neapărat, dacă te stabilești îți vei dori să te fi interesat.
Eu sunt in Berlin de 7 ani, din 2014. Un pic de context, pentru ca lucrurile aratau altfel atunci:
Am plecat pentru a incerca si altceva, dar si din cauza binecunoscutelor probleme ale tarii, care nu vedeam o imbunatatire (infrastructura, sistemul medical, educatie, faptul ca tendintele demografice imi aratau ca nu o sa beneficiez de pensie aici). Am incercat in mai multe parti, dar culmea, in Berlin am gasit cele mai multe oferte de munca. Pe vremea aia aveam experienta in munca pe Oracle si PLSQL, dar doar vreo 2 ani pe programare in PHP. Cu toate astea, am reusit sa am 3 oferte din DE.
Pros:
am intrat in contact cu oameni de peste tot din lume, cu alte culturi, m-a ajutat enorm sa am o alta abordare asupra lucrurilor si o alta perspectiva;
venind din haosul din Bucuresti, am scapat de agitatie, mitocanie, stressul de zi cu zi. In Berlin am gasit un oras mult mai linistit (la acea vreme, acum s-a mai aglomerat) de aveai impresia ca nu munceste nimeni in orasul ala; acum, dupa ce m-am mutat in afara orasului, Berlinul mi se pare agitat;
mi-a fost teama sa am copii in Romania, copiii s-au nascut aici, fara sa fie nevoie sa platesc 1 EUR in plus, si am beneficiat de asistenta OK si cand au fost probleme si a trebuit sa chem salvarea;
am scapat de nevoia de a te compara cu altii, in RO simteam ca este o cursa continua sa ai/arati ca ai mai mult, iar daca nu participai la asta, erai “ciudat”, ca mine;
infrastructura, asta cred ca se stia deja, transportul in comun este foarte bine pus la punct in oras (nu perfect, sunt intarzieri sau autobuzele / trenurile pur si simplu nu vin si trebuie sa il iei pe urmatorul), trenuri de distanta lunga care te duc pe distante scurte (500-600km) mai repede decat avionul, autostrazi spre toate punctele importante etc.
work-related, mi s-a pare ca aici companiile investesc mai mult in angajati, am avut mai multe avantaje (perks) inca de la primul job, fata de tot ce aveam in RO; am avut si ceva experiente cu “patroni” romani, care preferau sa isi schimbe masina in loc sa investeasca in firma;
la momentul ala a fost si o chestie de bani, in Romania am avut sub 1000 eur salariul si cu mai putin de un an inainte am sarit de pragul acela.
Cons:
vremea - este innorat si ocazional ploua din nov-feb, din pacate nici zapada nu mai este de cativa ani, ca sa mai invioreze peisajul. Este si intuneric, se innopteaza mai devreme la in Ro. Totul se schimba cand vine primavara si vara, ziua este mult mai lunga, vara este echivalentul primaverii de la noi, cu temperaturi placute;
oamenii - dupa ce trece luna de miere, poti da peste oameni inchisi si iti dai seama ca nemtii sunt in mare parte plictisitori, fara umor, niste robotei care pun pret pe proces si pe punctualitate si nu vad alte calitati;
situatia locativa in Berlin este nasola de cativa ani si este de la an la an mai rau, mi se pare imposibil de gasit ceva decent pentru noii veniti.
Salarii: in ultimul timp foarte bune. Se vorbea pe aici ca sunt salarii mai mari in NL fata de DE, in Berlin la companiile mai mari un senior poate lua 80-90k base salary + bonusuri si stocks;
Xenofobism: poate in partea de Est, unde sunt cei care au trait sub comunism si le-a fost mai bine atunci; in centru totul este complet internationalizat
Siguranta: sigur, unele zone insa trebuie evitate noaptea, dar nici nu ai ce sa cauti in ele
Tech scene: booming
Lejeritate obtinere cetatenie: 8 ani (se poate incepe procesul dupa 7 ani); nu este nevoie sa renunti la cetatenia RO;
Angajabilitate doar cu engleza: fara probleme
Pro:
booming tech scene, ai toate companiile mari aici (Amazon, Google, Ebay, Tesla), startupri europene, scaleups europene si multe alte companii care si-au deschis SI un tech hub in Berlin, chit ca au birouri in alte parti;