Probleme si solutii in perioada prezentei SARS-CoV-2

Va invit sa veniti cu probleme care apar in perioada asta si care pot fi rezolvate prin site-uri si aplicatii de mobil. Multe dintre ele s-ar putea sa ramana solutii si pentru perioada de dupa aceasta criza.

Dau eu startul si voi mai adauga pe parcurs:

  1. Meditatii - o sursa importanta de venit a multor profesori. Am auzit ca unii s-au organizat si mai fac meditatii prin skype. O parte dintre problemele lor cred ca sunt urmatoarele:
  • au nevoie de o modalitate de plata (desi majoritatea profesorilor, daca nu toti, luau banii la negru)
  • o modalitate eficienta de a filma ceea ce scrii
  • sistem de reputatie (prin rating, reviews etc), programare meditatii etc.

De ce ar merge si pentru perioada post-criza:

  • elevul nu mai e nevoit sa se deplaseze pana acasa la profesor (sau invers): un elev din Satul Mare poate face meditatii cu un profesor din Bucuresti
  • mai confortabil pentru amandoi
  • ratingul ofera un raport mai echitabil calitate / pret
  • mai usor de reprogramat meditatiile
1 Like

completez cu “de ce nu ar merge”:

or sa vrea sa faca asta si in continuare

tocmai asta e o problema (concurenta).
profesorii se folosesc de autoritatea de la clasa pentru a gasi clienti pentru meditatii.
majoritatea nu ar exista intr-o piata libera bazata pe concurenta.

asta poate insemna ca inregistrarea sedintei poate fi trimisa de parinte altui profesor pentru comparatie / evaluare suplimentara, lucru care inseamna stress suplimentar pentru profesor (trebuie sa fie mereu “in varful jocului”).
e mai simplu sa dai vina pe elev in caz de ceva, nu vrei sa ai dovezi ca ai fi putut face ceva gresit.

asta inseamna ca si elevul poate chiuli mai usor (si o va face cu orice ocazie i se ofera), deci venituri mai putine.
nu poti sa taxezi un parinte la nesfarsit pentru sedintele pe care nu le faci (doar pentru ca au fost programate).
parintele o sa caute pe altcineva si pierzi cu totul clientul.

“De ce ar merge” trebuie argumentat cu rezultatele unui studiu pe segmentul interesat. Ce crezi tu e irelevant. Cu câți profesori/elevi ai vorbit?

Mai ai putin si ma iei la bataie. Eu mi-am expus o idee, nu am zis ca e un adevar absolut. Ideea e gratis, buna / rea, cum o fi, e pusa ca sa fie dezbatuta si poate implementata de cineva de pe aici. Iti place - bine, nu-ti place, carry on. Crezi ca daca ma apucam sa fac studii de piata mai veneam sa expun ideea aici?

1 Like

De acord si foarte bine punctat.
Insa nu toti elevii merg la meditatii la profesorii lor de clasa si, sincer sa fiu, mi se pare o idee extrem de proasta sa te duci la acelasi profesor de la clasa - ce poate face mai bine decat sa iti repete?

Cand ma refeream la reprogramari, eu vedeam altfel lucrurile - unu la mana, un elev ar putea avea mai putine scuze pentru a evita o meditatie, iar daca o face, cel mai probabil se va intampla cu o zi inainte (sau cateva ore), iar in felul asta cresc sansele sa umple altcineva acel slot.
Iar referitor la parinti, cred ca ei sunt principalul motiv pentru care elevii se duc la meditatii :slight_smile:. Vor sa isi duca copiii la cei mai buni profesori, iar acestia sa se tina de treaba.

O alta idee care ar putea veni in completarea asteia: un fel de udemy local, pentru profesori.

Faci un kit pe care il poti inchiria unui profesor pentru a-si formula lectiile (camera de filmat buna, tabla de scris etc.) si un site unde sa apara lectiile.

Ca sa stea si @Floki linistit, din nou, nu exista studiu de piata, e venita la “cald” si e doar o idee (valoreaza 0.0001% din produsul finit).

1 Like

sunt perfect de acord cu asta, insa realitatea ne contrazice (cel putin din informatiile pe care le am eu).
ca idee, nu sunt nici profesor si nici nu am copil la scoala (inca), dar am auzit din suficient de multe surse credibile despre asta.
si ca parinte ai de ales intre a lupta cu profesorul care o sa iti discrimineze copilul la clasa pt ca l-ai dus in alta parte la meditatii sau sa pastrezi un mediu cat de cat linistit (in speranta ca asta ajuta sa invete totusi ceva, oricum mai mult decat intr-un “razboi” cu profesorul).
asta ca sa nu mai spun ca unele medii de la clasa conteaza la diferite admiteri, deci o parte din scopul de a avea un profesor bun la meditatii (sa iei note mari si sa ai acces la admiteri bune) e deja subminat.
evident, exista si parinti care nu aleg prof de la clasa pt meditatii, cum exista si parinti care pe langa prof de la clasa mai iau inca un prof suplimentar, cum exista si parinti care chiar cred ca meditatiile cu prof de la clasa sunt solutia perfecta (fie pentru ca il vad ca pe autoritatea suprema, fie pentru ca au impresia ca in clasa nu e suficient timp de acordat copilului sau si individual completeaza ce nu s-a putut la clasa, dar in aceeasi idee, deci eficient).

1 Like

asta presupune ca profesorul sa stie sa foloseasca acel kit (lucru de care nu as fi prea sigur), fara sa calcula ca in primul rand trebuie sa creada in varianta asta.

eu as zice ca mai mult succes ar avea tipul asta de afacere sub organizare centralizata: cineva se ocupa de productia cursurilor (platind colaboratori pentru continut, fie one time fee, fie in functie de vanzari, asta e mai putin important).
ideea e ca productia e de calitate, acopera ce e necesar intr-o structura coerenta si cat de cat completa, promovarea se poate face unitar si eficient, etc.
evident, e tot o idee, nu am prea mare legatura cu domeniul, deci nu am date relevante pentru un business ACTION-plan

Ai mare dreptate si cred ca toti am intalnit situatiile expuse de tine :slight_smile:. Asta e starea de pana acum, dar cred ca se poate schimba, mai ales ca timingul e in favoarea noastra.
Daca dureaza 2 ani pana apare vaccinul (si asa se pare, in ciudat tuturor stirilor bombastice), atat va dura (sau mai mult) pana se vor duce si copiii la scoala.
Imi inchipui ca pana atunci vor fi din ce in ce mai multe miscari in directia in care copiii vor participa la clase online, deci se vor mai schimba niste obiceiuri.

Ma refeream la o abordare gen egghead. Daca vrei sa devii instructor, vei fi ajutat cu echipamente. Cu siguranta e ceva ce ar putea face o foarte-foarte mica parte dintre profesori (si consider asta normal).

Tu, cel care detii site-ul, pui la dispozitie:

  • un kit (echipament) care poate fi inchiriat (in cazul in care proful nu are)
  • site-ul unde proful isi poate publica cursul - si cu siguranta cursurile trimise pentru publicare vor trece printr-un proces de evaluare - aprobare
  • stabilesti impreuna cu profesorul valoarea cursului; tu iti iei un procent, restul ajung la profesor.

Alta problema: vrei sa respecti distantarea sociala.

O posibila solutie (insuficienta, bineinteles): o aplicatie de mobil care functioneaza prin BLE si care in momentul in care te apropii la o distanta mai mica de 2m de altcineva care are aplicatia instalata transmite un semnal sonor puternic (atentionare).

Tare aplicația. Pentru orbi, pentru că ceilalți văd persoanele din jur, chiar și pe cele fără aplicația instalată.

Notă: nu am nimic cu tine.

2 Likes

Semnalul sonor nu era “pentru tine”, ci pentru ceilalti. Un factor de soc, care sa ii tina la distanta.

Germanii deja pun la dispozitie niste specs in regim open source a unei aplicatii de contact tracing care se bazeaza pe BLE, cum m-am gandit si eu.

Ideea are la baza faptul ca persoana si telefonul sunt acelasi lucru. Nu exista garantie ca am la mine telefonul sau ca aplicatia este instalata sau pornita. Sa spunem ca pentru GDPR statul German, ca el a cerut aplicatia, poate sa gaseasca o solutie/exceptie, dar succesul aplicatiei depinde de distributia aplicatiei si corectitudinea cetatenilor (mult mai mare ca la noi). Dar, odata construita, ar putea fi implementata solutia de care se tem cei cu doi neuroni ca le-o pregatesc Bill Gates si tehnologia 5G - cipuri, zgarzi. La noi nu are aproape nici o sansa, nici macar cu cipuri, pentru ca, din cauza lipsei testelor, nici nu stim cine e bolnav. Ma gandesc ca se deschid si ceva oportunitati pentru atacuri man-in-the-middle pentru teroristi. SAP si Deutsche Telekom nu erau prosti sa nu puna mana pe contract. Sper sa ma insel.

1 Like

Da, solutie 100% bulletproof nu exista, altfel am scapa de virus in maxim o luna. Dar si daca trackuieste 70 - 80% e bine si aproape suficient, tinand cont ca numarul celor infectati e foarte mic. Important e sa scazi numarul asta si sa il duci catre zero.
Ma gandesc ca e foarte probabil sa fie modificata legislatia si aplicatia sa fie instalata automat (sa nu o poti sterge) sau sa faca parte din OS.
Astept sa vad modul in care vor actiona Apple si Google pe treaba asta.

1 Like

Tu ai dreptate, dar din pacate din ce prostii formidabile am vazut vehiculate pe facebook, la noi procentul ala de 70-80% e doar un vis.

Un caz ‘interesant’ azi: Un ‘chip’ bagat in vaccin de numitul Bill Gates, avand o lungime de 0.3 nm (si o grosime cam o zecime din lungime), cu tot cu antena 5G, microfon, etc, si chiar o fiola cu arsenic. Pur si simplu e inspaimantator sa te gandesti care e targetul unei asemenea propagande. Daca e un procent bun din populatie, asemenea aplicatie cum propui tu n-are nici o sansa :frowning:

2 Likes

Și eu tot la BLE m-am gândit. În viziunea mea arhitectura e un pic diferită de cea din linkul tău.

Există așa zisele BLE beacon folosite si in prezent de unele magazine.
Ar putea fi plasate în spațiile publice frecventate des si aglomerate. Scopul ar fi de a identifica rapid contactele care au intrat în contact cu o persoană infectată si a preveni răspândirea.

Pentru coronavirus mi se pare cam târziu soluția, dar cred că ne putem aștepta si la alte epidemii în viitor dat fiind interconectarea societății.

Nu cred ca e deloc tarziu. Stam cu el pe cap pana apare vaccinul (poate sa fie anul asta, sau poate sa fie peste 2 ani, sau chiar niciodata).

O echipa formata din oameni de la shopify s-a pus pe treaba - https://www.covidshield.app

Am citit partea de privacy și respectă într-adevăr datele personale, dar la costul eficienței.
Cred că nu e de ajuns. Se bazează foarte mult pe bunul simț al utilizatorilor.
O persoană infectată cu simptome s-ar putea să nu mai aibă dispoziția de a introduce datele în aplicație, sau dimpotrivă, va introduce date eronate la mișto.

Eu as merge mai departe cu ideea. Lanțurile de magazine, hoteluri, etc ar putea permite intrarea în incintă numai dacă au instalată o aplicație de tracing si in funcțiune.
Odată în interiorul clădirii, aplicația ar putea identifica contactele avute si unde.
Iar la cererea ministerului sănătății, când se fac investigații epidemiologice, să se identifice rapid contactele avute de persoana infectată si izolate/testate.

2 Likes