Program/script care sa inregistreze sursa de provenienta a unui program la instalare

Salutare! De multe ori s-a intamplat sa instalez programe pe Windows pe care mai apoi am dorit fie sa le reinstalez, fie sa le instalez pe un alt PC, iar in ambele cazuri nu am mai gasit instalatorul cu usurinta. Nu am mai gasit instalatorul cu usurinta incat avea un nume complet diferit fata de programele in cauza.

Un exemplu, pentru a instala Microsoft Visual C++ 2012 x64 Minimum Runtime as avea nevoie sa rulez vc_runtimeminimum_x64.msi, care nu au deloc aceeasi denumire. Puteti vedea ma jos un exemplu mai detaliat ce tine de exact acest runtime.

Asadar, stiti cumva vreun program/script care sa inregistreze la instalarea unui program atat numele instalatorului cat si numele aplicatiei instalate, si care sa permita exportul acestor date sau scriere acestor date catre un fisier? In cazul in care nu stiti, ce cuvinte cheie mi-ati recomanda in engleza ca sa caut pe gooogle pentru a da de un asa program, incat nu mai am idei?

Am incercat Event Viewer, dar acolo inregistreaza doar programele instalate prin msi installer.

Calea catre panoul dedesubt:
Even Viewer > Windows Logs > Application > Filter Current Log

In campul General puteti vedea ca are loc instalarea Microsoft Visual C++ 2012 x64 Minimum Runtime din instalatorul vc_runtimeminimum_x64.msi .

Link-uri utile:

https://thwack.solarwinds.com/product-forums/security-event-manager-sem/f/forum/6138/software-installs-not-logging-in-event-viewer


Un program care face oarecum asta, intr-un mod inconsistent, este Bulk Crap Uninstaller.

Observati proprietatile Original Filename si Display name.

Exemplu care functioneaza cu programul AstroGrep:Exemplu care nu mai functioneaza cu programul Discord:


Spun inconsistent pentru ca Update.exe n-ar trebui sa apara acolo, ci DiscordSetup.exe . Presupun ca a aparut in acest fel incat dupa instalarea Discord-ului a avut loc o actualizare, care a folosit Update.exe pentru a instala noua versiune de Discord.

Mai sunt unele programe pentru care nu sunt afisate informatii, exemplu WinCheat 1.7:


Daca exista ceva similar si pentru Linux, m-as bucura de-asemenea sa aflu.

Va multumesc!

Pe Windows depinde de aplicatie, majoritatea aplicatiilor isi fac update-uri si dupa ai observat se tot schimba. Poti utiliza choco pentru anumite aplicatii.

Pe linux ai repository-uri publice si private pentru package managerul tau, asta inseamna ca mereu ai la o comanda distanta pachetul.

1 Like

Cu chocolatey functioneaza, dar nu pe deplin dupa cum ma asteptam. Desi, cu ajustari prin progamare as reusi sa ajung si acolo.

De fapt, caut o solutie universala, care sa detecteze automat cand un program se afla in procesul de instalare, indiferent daca programul este instalat manual sau automat.

O idee ce tocmai mi-a venit este sa fac un script/program care sa instaleze un program folosindu-ma de meniul contextual din Windows, care sa ia programul respectiv ca argument, sa extraga denumirea / calea programului inainte de instalare (ceva ca ExeInfo) si sa exporte aceste informatii. Apoi sa execute instalarea programului. Ma gandesc la Python sau Node.js.

Mai sunt programe ca Ninite, care la randul lor instaleaza automat alte programe, in cazul asta n-am idee cum as putea sa inregistrez informatiile.

Va trebui sa ma uit pe Linux legat de ce mi-ai zis, incat a trecut ceva vreme de cand l-am folosit.