Programatori romani versus din alte tari

Intrigat de mereu repetata afirmatie “daca cresc taxele o sa plece firmele sa angajeze programatori in alte tari”, m-am gandit ce experienta am avut eu cu programatori de pe alte meleaguri. Si voiam sa va intreb si pe voi. Cum vedeti colegii programatori din alte tari versus cei din Romania?

Americani
Am avut niste colegi americani pe partea de programare. Baietii erau foarte 9 to 5. Incepeau mereu ziua la aceeasi ora si lucrau toate orele alea nenorocite de 8. Dupa cativa ani asta a dus la probleme de sanatate serioase, cineva din echipa imi spunea ca sarea pranzul la munca si manca o gramada la cina. Si dupa cativa ani a inceput sa aiba probleme gastrice si calitatea vietii i s-a redus drastic. Si alti colegi pe partea tehnica erau la fel de nefericiti.

Cu americanii ma intelegeam foarte bine, desigur vorbind nativ engleza. Puteam planui ce aveam de facut in 5 - 10 minute si erau foarte productivi. Ba chiar faceau experimente in timpul orelor de serviciu cu alte tehnologii si mai scoteau un demo tehnic peste care ne uitam cu totii - uneori chiar fiind folosit de compania.

In ciuda performantelor si a comunicarii excelente, nu pot sa zic ca am invatat ceva de la ei. Ba chiar eu m-am trezit ca stiam mai multe fiindca facusem C/C++ in liceu si facultate. Pur si simplu citeau documentatia de la ceva tehnologie si o puneau in practica, fara sa-si bata capul prea mult cu “De ce”.

Europeeni
Foarte slabuti la programare. Din experienta mea programatorii europeeni sunt foarte cu “ochelari de cal”. Daca invata sa faca un lucru intr-un fel, nu-i mai poti dezvata. Am avut mari probleme cu a le spune ca codul lor e varza si ca nu poti dezvolta o afacere cu cod scris dupa tutoriale de pe Goole sau Youtube. Deseori performanta aplicatiilor lor se datora vitezei calculatoarelor si ca nu foloseau ceva framework care iti adauga 2 - 3 secunde la fiecare cerere.

Am vazut si spaghetti code scris in 2023 ca si cum asa e normal fara ca cineva macar sa ridice o intrebare. Cu toti expertii cu care am discutat am avut parte doar de solutii “de dictionar” - nu mi-a oferit nimeni ceva care macar sa-mi dea o idee, nimic.

Ca etica, europeeni nu sunt chiar 9 to 5, dar cand vin la serviciu, de obicei lucreaza pana seara, chit ca uneori ii prinzi la tort mai degraba decat la calculator. Si atitudinea lor la critica e mai degraba “Fa-o tu daca esti asa smecher, eu nu-s platit pentru asta”.

Romani
Aici am si recrutat. Am intalnit doua categorii foarte clare. Cei care vor sa profite de domeniu si cei care sunt geniali. La un simplu interviu tehnic iti dai seama usor care stie doar teoretic programare si care a lucrat in domeniu.

Romanii nu au limite ca sa zic asa. Pe orice coleg pe care-l am sau l-am avut, pot lejer sa-l recomand sa lucreze la NASA. Puteam vorbi despre orice, gestiunea memoriei, paralelizare, cod in Assembly, orice chestie low level nu a dat pe nimeni pe spate. Cred ca romanii sunt mult prea deschisi spre cunoastere si pentru putinele mii de euro mi se pare ca ne vindem cam ieftin.

Cu etica e ciudat. Nu stii cand e lumea la serviciu. Daca te uiti pe Git, e activitate, dar in viata de zi cu zi mereu e cineva plecat. E ciudat, vesticii nu merg la medic, nu au masini de dus la service, nu au zile proaste? Sau ai nostri se sustrag de la munca o zi pe saptamana mereu?

Apoi o alta chestie e ca programatorii romani cer prea mult de la companii. Vor sa faca lucrurile perfect, ceea ce inseamna timp de documentare, prototipizare, implementare, verificare, re-implementare. Ceea ce duce la un software excelent dar nu am intalnit nici o firma sa aiba timp/bani de ceva peste prost-mediocru. Si cer si companiilor sa stie ce vor, ceea ce iarasi nu se intampla niciodata.

Asiatici
Ei mi se pare cei mai destepti. Lucreaza toata ziua (noua, zece, doisprezece ore pe zi) si nu fac nimica. Copiaza cod la greu, mereu aveam colegi care 2 zile pe saptamana erau bolnavi, nu inteleg nimic dar mereu zic “Da”. Apoi dispar si cand incepi sa-i tragi de maneca te iau cu “La mine merge, mai am un pic, stai ca am codul functional la mine, da-mi o ora sa-l pun pe Git”, etc.

Unuia i-am explicat 2 ore sa faca o chestie de 30 de minute, a trecut ziua, a zis ca si-a terminat programul si pleaca acasa, nu a facut nimica, nici o linie de cod, si a fost platit o zi intreaga. Daca asta nu e un mare win, nu stiu ce ar fi.

2 Likes

Eu zic ca generalizarea e o mare greșeală. Noi românii, ar trebui sa știm cel mai bine.
statistic, tu ai lucrat cu un procent infim din zecile de milioane de developeri din lume, deci chiar dacă ai vrea sa faci o apreciere, nu ai date.

Ce mai înseamnă azi asiatic sau european? Oamenii circula mult.

In companiile mari ale lumii lucrează toate natiile posibile, in toate pozițiile.

Cod prost sau bun se scrie peste tot in lume.

Eu pot spune ca am lucrat cu multe orătănii, nu văd deosebiri. De pilda, Am am lucrat cu nemti care păreau indieni. Greu rău de tot, discuții, calluri pe chestii banale.

3 Likes

Vesticii, mai puțin francezii cu 2 ore pauza de masa?